România plăteşte 9.500 de pensii speciale cu 9.600 de lei pe lună, în timp ce 4,9 milioane de oameni primesc 1.500 lei

România plăteşte în momentul actual 9.500 de pensii speciale cu 9.600 de lei pe lună, în timp ce aproximativ 4,9 milioane de pensionari din sistemul public primesc doar 1.500 de lei. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a precizat că 2,7 milioane de pensionari sunt sub nivelul pensiei medii.

În momentul de faţă avem 9.500 de beneficiari de pensii speciale şi pensia medie pentru aceştia este undeva de 9.600 de lei, în timp ce în sistemul de pensii publice avem aproximativ 4,9 milioane de pensionari cu o pensie medie de 1.500 de lei şi în total în România există aproximativ 2,7 milioane de pensionari care sunt sub nivelul pensiei medii. Normal că toată lumea resimte ca o inechitate ceea ce s-a întâmplat în timp prin vot în Parlament pe sistemul de legi speciale”, a declarat Turcan.

Raluca Turcan a catalogat drept profund inechitabilă actuala Lege a pensiilor subliniind, totodată, faptul că majorarea „din pix” a pensiilor cu 40% a creat un orizont de aşteptare care nu poate fi susţinut în actualele condiţii bugetare. Turcan a mai spus că într-un an şi jumătate aproximativ 5 milioane de dosare de pensii ar putea fi depuse în format electronic şi recalcuate:

Avem aproximativ 250.000 de pensii de agricultori în format letric. Dacă cineva şi-ar fi dorit să le recalculeze ar fi trebuit să se gândească să le pună în format electronic astfel încât toate datele să fie introduse. 250.000 de dosare vor fi luate unul câte unul. Mi-am propus în fiecare săptămână să fiu la casele de pensii în teritoriu să văd cum decurge acest proces. Mai avem 3,6 milioane de dosare într-un format semi-învechit şi 1,3 milioane de dosare într-un format care ar putea fi preluat mai repede. Acest efort am vrea să îl facem într-un an şi jumătate, încercând ca pe fonduri europene să suplimentăm capacitatea caselor judeţele de pensii. Într-un an şi jumătate aceste aproximativ 5 milioane de dosare să fie puse în format electronic şi ulterior să intre la recalculare, procedură care durează foarte puţin. S-a mai făcut un asemenea efort între 2005 şi 2008, în trei ani de zile s-au recalculat un milion de pensii, atât”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *