România NU va primi nici un ban pentru IRIGAȚII prin PNRR! Ministrul Oros: „Noi la Agricultură ne-am făcut treaba. Ghinea a discutat cu Europa…”

România nu va primi niciun ban pentru irigații prin PNRR, deoarece Comisia Europeană a respins acest plan pe motiv că nu este suficient de verde. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat luni că draftul transmis Comisiei în noiembrie era „cel mai verde” și că echipa sa și-a făcut treaba. El a subliniat însă dialogul cu CE s-a purtat prin Ministerul Fondurilor Europene. Ministrul e explicat contextul în care s-a gândit ca infrastructura de gestionare a apei să fe finanțată din PNRR: „În zona Marii Negre, ceea ce înseamnă pentru noi Dobrogea, sudul Moldovei și nord-estul Olteniei, în ultimii 42 de ani se înregistrează o scădere a rezervei de apă din sol indiferent de regimul precipitațiilor. Iar o dată la 4-5 ani sunt fenomene de secetă destul de drastice, cum a fost cea de anul trecut, iar fermierii înregistrează pierderi masive. Anul trecut calamitate aproximativ 2,1 milioane hectare de culturi. De aceea, anul trecut când a apărut ideea PNRR-ului am găsit oportun să finanțăm din PNRR această mare nevoie. Pentru că în ultimii ani s-au alocat resurse total insuficiente pentru a face ceva”.

Totodată, Adrian Oros a afirmat că reprezentanții Comisiei au comunicat în noiembrie 2020, când România a transmis primul draft, care a fost analizat de European Institut of Public Administration, că este „cel mai verde draft”.

„România avea 64,8% verde în draftul de proiect PNRR trimis, care conținea 6,5 miliarde euro tot ceea ce înseamnă infrastructură de gestionare a apei. Și aici nu ne referim doar la irigații. Anul acesta, când s-au regândit modalitățile de analiză a draft-urilor nouă ni s-a spus că nu au fost acceptate irigatiile, doar partea de desecare-drenaj. Componentă de irigații nu a fost admisă pentru că nu a fost considerată suficient de verde. Continui să spun că era suficient de verde. Mai mult, noi am venit cu o soluție inovativă. Putem să producem energie verde în cantitate mare și foarte ieftină”, a declarat ministrul.

Adrian Oros a subliniat că dialogul cu Comisia a fost prin Ministerul Fondurilor Europene (MFE) și că reprezentanții Ministerului Agriculturii au participat doar la întâlnirile tehnice când explicau celor din partea comisiei care sunt propunerile de modernizare.

Anul trecut în decembrie prin MFE am primit și am publicat acel grafic prin care programul de irigații conținea 64,8% verde, iar acum motivația comisiei, cel puțin așa ne spun colegii de la Fonduri Europene, a fost că irigațiile nu sunt verzi. Și acum a rămas doar componentă de desecare-drenaj. Dar strategia trebuie să meargă mai departe. Eu nu doresc să atac pe nimeni. Cei din Ministerul Agriculturii și-au făcut treaba, am fundamentat foarte bine programul, iar anul trecut când l-am trimis era foarte verde. Comisia mie personal nu mi-a trimis niciun material în care să-mi spună că programul cu irigațiile nu era suficient de verde. Noi doar reabilităm infrastructură veche, nu făceam alte canale. Puteam foarte ușor să ne încadrăm”, a explicat ministrul Agriculturii.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *