România NU suspendă vaccinarea cu AstraZeneca. Dan Barna: „Se aşteaptă decizia EMA”

Vicepremierul Dan Barna a declarat, luni seară, că autorităţile din România vor lua decizii, dacă este cazul, în privinţa vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19, în funcţie de hotărârile pe care le va lua la rândul său Agenţia Europeană a Medicamentului. Barna a explicat că în România nu au existat efecte „dramatice” în urma acestui vaccin.

Vom vedea care va fi decizia Ageniei Europene a Medicamentului şi în funcţie de asta vom lua decizii subsecvente, dacă va fi cazul”, a declarat Dan Barna, întrebat despe decizia României cu privire la serul AstraZeneca.

Vicepremierul a explicat că în România au fost doar câteva efecte adverse care se regăsesc şi pe prospect, în urma administrării vaccinului AstraZeneca.

Din ceea ce ştiu eu, în România, nu a fost semnalat vreun caz dramatic generat de acest vaccin. Au existat efecte adverse mai mult sau mai puţin anunţate sau existente în prospect. Tot ce ştiu sunt efecte de o zi – două, după care persoanele au revenit la starea de sănătate permanentă”, a mai declarat Barna.

Mai multe ţări au anunţat deja suspendarea vaccinării cu serul AstraZeneca, după semnalarea de efecte secundare. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) va avea joi o reuniune specială pentru a decide dacă sunt „necesare” măsuri cu privire la subiectul vaccinului de la AstraZeneca contra Covid-19, estimând că avantajele vaccinului depăşesc riscurile.

LISTA completă a țărilor care au suspendat total sau parțial vaccinul AstraZeneca

Agenția de sănătate din Suedia a anunțat că suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca, ca măsuri de precauție. Lista țărilor care au decis suspendarea totală sau parțială a vaccinării populației împotriva noului coronavirus cu dozele produse de AstraZeneca a crescut de la o zi la alta. Măsura a fost luată de autorități ca măsură de precauție, după apariția unor cheaguri de sânge în rândul persoanelor vaccinate. Deși autoritățile sanitare nu au găsit o legătură directă între aceste îmbolnăviri și vaccinul AtraZeneca, mai multe state au luat decizia să blocheze pentru moment folosirea dozelor britanice în campania de imunizare, în așteptarea unui verdict despre această situație din partea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).

În acest moment există 14 state care au oprit total folosirea dozelor de  accin AstraZeneca: Germania, Franța, Spania, Slovenia, Cipru, Portugalia, Danemarca, Norvegia, Islanda, Italia, Olanda, Irlanda, Bulgaria, Letonia. De asemenea, cinci state europene au oprit parțial folosirea vaccinului provenit din anumite loturi după cum urmează:  Austria, Estonia, Lituania, Luxemburg au suspendat lotul – ABV5300, în timp ce România a decis suspendarea lotului – ABV 2856. Letonia a suspendat temporar utilizarea vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19, au anunţat luni autorităţile sanitare de la Riga, în conformitate cu decizia luată în aceeaşi zi de alte şase ţări membre ale Uniunii Europene. Și Portugalia a decis la rândul său luni să suspende administrarea vaccinului de la AstraZeneca împotriva COVID-19. Alte cinci state luaseră deja o astfel de decizie luni (Germania, Franţa, Italia, Slovenia şi Spania) în aşteptarea unui aviz din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA).

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat că, în România, campania de imunizare va continua cu toate vaccinurile folosite până acum. Cazurile de tulburări de coagulare au fost puține și nu e dovedită legătura lor cu administrarea serului AstraZeneca, a mai transmis Comitetul:

Cazurile de tulburări de coagulare au apărut la un număr redus de pacienți vaccinați, fără să depășească frecvența raportată în populația generală nevaccinată. Trebuie avut în vedere că aceste tulburări au diferite cauze și pot apărea independent de administrarea vaccinului. În prezent, experții de la nivel european analizează cu maximă rigurozitate toate datele disponibile pentru a stabili dacă există o relație de cauzalitate între administrarea vaccinului și aceste evenimente”.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va convoca marţi grupul său de experţi în vaccinare pentru a studia siguranţa vaccinului produs de AstraZeneca. Autoritatea Europeană a Medicamentului a anunţat luni că va organiza joi o „reuniune extraordinară” după ce mai multe ţări au suspendat utilizarea vaccinului.

Până la finalizarea evaluării cazurilor semnalate de tulburări de coagulare a sângelui de către Comitetul de farmacovigilență al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) și emiterea unei recomandări în cadrul întâlnirii extraordinare care va avea loc joi, 18 martie a.c., EMA recomandă continuarea vaccinării, subliniind că beneficiile vaccinării în prevenirea formelor grave de COVID-19 și deces depășesc riscul apariției de reacții adverse”, mai transmite CNCAV.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *