România merge înainte cu programul de achiziție a avioanelor F16. Forțele Aeriene vor să RENUNȚE COMPLET la MiG-uri. Chițac: „Este o inițiativă bună, nu înțeleg de ce trebuie să negociem!”

Camera Deputaților a adoptat miercuri, definitiv, Proiectul de Lege pentru continuarea dezvoltării capabilităţii operaţionale aeriene cuprinse în Etapa de tranziţie iniţială a Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Forțele Aeriene Române contribuie la asigurarea securității prin participarea la Serviciul de Luptă Permanent Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO. În prezent, Forțele Aeriene asigură executarea misiunilor de Poliție Aeriană cu avioane MiG 21 – LanceR și nepermanent cu avioane F16. Astfel, în acest context, continuarea SLP-PA cu MiG-uri este o soluție doar pe termen scurt, cu limitări operaționale și de sprijin logistic semnificative și cu costuri din ce în ce mai mari.

CITEȘTE ȘI:

„Scoaterea graduală din serviciu a avioanelor MiG 21 LanceR și necesitatea executării în regim permanent a SLP-PA cu avioane F16 au determinat identificarea unei soluții care să permită executarea SLP-PA cu avioane F16, conform angajamentelor asumate față de NATO. (…) Pentru o abordare integrată și completă a achiziției avioanelor F16 (realizarea a trei escadrile, formate din 16 avioane fiecare, în anul 2020) s-a transmis părții americane o scrisoare de cerere pentru regenerarea și modernizarea unui număr de până la 36 de avioane F16. Totodată, au fost transmise și scrisori de cereri de informații adresate guvernelor statelor membre NATO care au în dotare avioane F16 dotate cu motoare F100-PW-220/220E (Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia, Portugalia, Grecia și Israel). Singura soluție fezabilă identificată în urma analizei răspunsurilor o reprezintă achiziția de la Guvernul Portugaliei a 5 avioane F16 A din excedent, a unui pachet de bunuri și servicii care include și modernizarea avioanelor F16 din dotarea Forțelor Aeriene Române la o configurație superioară M.6.X., elemente de suport logistic și instruirea personalului tehnic ingineresc, precum și a pachetului complementar de la Guvernul SUA. (…) Livrarea primelor 4 avioane F16 se va realiza în anul 2020, iar a celui de-al 5-lea în 2021”, se arată în expunerea de motive a Guvernului.

În acest sens, senatorul constănțean Vergil Chițac ne-a precizat faptul că, în ciuda demersurilor, România nu se află într-o situație de… negociere.

„Am fost și eu în Comisia de Apărare când s-a dat avizul pentru acest proiect. Da, este un proiect necesar, dar trebuie să avem în vedere aspectele negociate cu NATO. OK, dăm 2% pentru Apărare din PIB, dar această înzestrare se face pe principiul necesității, nu al asigurării locurilor de muncă. Noi avem această necesitate și nu înțeleg de ce trebuie să negociem… Dacă ai nevoie de chiloți, îți iei chiloți, nu mai negociezi nu știu ce… Suntem în faza în care trebuie să ne „îmbrăcăm” acum! 17 aparate… sigur că nu sunt suficiente, dar bune și astea… Offset-ul, adică toată pregătirea, înțeleg că se face la noi la Bacău”, a spus senatorul Chițac, pentru TOMIS NEWS.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pe 9 decembrie, iar miercuri, 11 decembrie, a trecut și de forul decizional, Camera Deputaților, cu 256 de voturi pentru, 2 împotrivă, 1 abținere și un deputat care nu și-a exercitat votul.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.