România, locul doi la concursul european de securitate cibernetică

European Cyber Security Championship 2016, ajuns la a doua ediție, s-a desfășurat, miercuri, la Dusseldorf, în Germania. Zece state au trimis reprezentanți care și-au măsurat forțele și deznodământul a fost unul îmbucurător pentru țara noastră: locul doi!

Au fost cinci condiţii de a face parte din echipa naţională: au vârsta cuprinsă între 14 și 30 de ani, sunt cetățeni ai ţării pentru care participă, sau locuiesc şi urmează o formă de învățământ în această ţară, nu deţin o diplomă de master în domeniul securității cibernetice sau similar, nu deţin certificare/curs în domeniul securității cibernetice (spre exemplu: Certified Ethical Hacker, diplomă în investigații), nu sunt angajați full time în domeniul securității cibernetice. Zece tineri au fost selectați și înstruiți de Serviciul Român de Informații, Asociația Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice, Orange, BitDefender și Microsoft.

„Prin strategia de securitate cibernetică a UE, Agenția UE pentru Securitatea Informației și a Rețelelor are ca responsabilitate să organizeze un concurs paneuropean de securitate cibernetică, destinat elevilor și studenților, tinerilor cu talent în domeniul securității cibernetice, dar nu sunt la un nivel profesionist, nu lucrează în domeniu și nu au certificat. România, împreună cu alte nouă state, a participat anul acesta la competiție, în Germania, la Dusseldorf. Competiția a durat opt ore, a avut mai multe probe, precum atac și apărare, capture the flag, probe tehnice. Noi am obținut locul doi! (…) SRI este principalul organizator al selecției naționale a echipei, lucrăm în parteneriat cu Asociația Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice, Orange, BitDefender și Microsoft. S-a făcut o selecție online, doritorii s-au înscris pe o platformă, au rezolvat mai multe exerciții și, în funcție de punctaj, totul a fost transparent, la vedere, s-au selectat cei zece tineri, care au fost instruiți. În parteneriat am avut și noi instructori și ceilalți colaboratori. În urma acestui training, cei zece au participat la competiție și au terminat pe locul doi, ceea ce este o mare realizare, pentru că noi încă nu avem o tradiție la nivel național la astfel de concursuri destinate elevilor și studenților, față de alte state care au și enumăr aici Spania, Germania, Elveția, Marea Britanie, ei au de mulți ani. Noi suntem abia la început. (…) Este un exemplu de succes parteneriatul public-privat, în care o instituție, împreună cu mediul privat au reușit să antreneze această echipă și să obținem un loc foarte bun, mai ales pentru România”, au precizat reprezentanții departamentului de comunicare al SRI, pentru TOMIS NEWS.

Zece state europene au participat la concursul din Germania, printre care Elveția și Liechtenstein. Pe primul loc s-a clasat Spania.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *