România, locul 1 în Europa la numărul de femei în poziții de manager. Peste jumătate de milion de femei, înregistrate ca acţionari sau asociaţi la firme

În Uniunea Europeană, 37% dintre manageri sunt femei, 28% fac parte din boardul managerial, iar 18% sunt Senior Executives, iar România ocupă locul 1 în Uniunea Europeană (34%) atunci când vine vorba de femei care conduc afaceri din poziția de Senior Executives, potrivit Eurostat. După România, urmează Estonia (33%), Lituania (30%) și Letonia (29%), arată Eurostat, citat de organizația Mamprenoare. Mai mult decât atât, mamele-antreprenor sunt un fenomen apărut recent în România și principalele lor avantaje în pandemia Covid-19 au fost acelea că erau deja obișnuite cu lucrul de acasă și că erau familiarizate cu comunicarea online. Din păcate, totuși foarte puține dintre afacerile mamprenoarelor erau pregătite pentru online înainte de pandemie, iar principalul motiv rămâne costul ridicat al dezvoltării unui website de calitate și investiția financiară destul de mare necesară pentru a deveni vizibil în marea masă de oportunități pe care o oferă internetul.

Sunt peste 500.000 de afaceri active în România care au ca acționar o femeie, iar majoritate afacerilor conduse de femei sunt microintreprinderi (cabinete diverse, saloane de înfrumusețare, magazine, centre educaționale, terapii, mici ateliere de producție etc.), prezența lor online fiind de multe ori redusă la o pagină de Facebook sau un website cu buget redus, care sunt ca niște picături ce se pierd într-un ocean de oferte. Etica în afaceri rămâne o valoare de grup și toate membrele beneficiază de un plus de credibilitate, fiindcă în Mamprenoare sunt acceptate doar afacerile verificate de administratorii platformei. Astfel, nu sunt acceptate în platformă afacerile care nu funcționează legal sau afacerile de tip MLM.

Mamprenoare este un Business Hub&Accelerator construit special pe nevoile acestei categorii speciale de mici antreprenori și a venit cu o platformă online care permite creșterea vizibilității fiecărei mici afaceri locale. Pe 1 martie s-a lansat varianta îmbunătățită a platformei mamprenoare.eu cu funcționalități premium pentru a oferi și mai multă vizibilitate atât afacerii, cât și mamprenoarei care a creat-o.

Pandemia ne-a învățat pe toți un lucru care, pentru mamprenoare, este un obiectiv încă de la înființare, în urmă cu 5 ani: dacă adunăm la un loc toate micile afaceri locale ale femeilor, care sunt răspândite online și care se luptă pentru vizibilitate și le oferim posibilitatea să aibă o imagine coerentă și posibilitatea să fie găsite ușor după localitate/domeniu, fiecare dintre noi poate crește mult mai repede decât separat. Și dacă putem face asta reducând costurile de promovare cu peste 95% și timpul investit în această activitate, atunci resursele salvate astfel pot fi îndreptate înspre dezvoltarea afacerii și spre familie”, conchide Alina Bota – Fondator Mamprenoare.

Numărul femeilor acţionari sau asociaţi în firmele din România era, la finele lunii ianuarie 2021, de 554.331, acestea având o pondere de 37,21% în total acţionari sau asociaţi, reiese din datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Conform datelor centralizate, acţionarii sau asociaţii bărbaţi erau în număr de 935.389 (62,79%) în cele 1.042.396 de firme active din România la finalul lunii ianuarie. Numărul total de asociaţi/acţionari persoane fizice era, în perioada menţionată, de aproape 1,49 milioane. Statistica ONRC arată că cel mai mare procent de femei acţionari/asociaţi se înregistra în judeţele Tulcea (41,48% (4.649 femei), Galaţi 40,85% (11.337 femei) şi Hunedoara – 40,60% (9.708 femei), iar cel mai mic în Harghita – 32,35% (5.791 femei), Botoşani – 35,32% (4.080 femei) şi Bistriţa – Năsăud – 35,58% (6.841 femei).

Europa: Femeile câștigă în medie cu 15% mai puțin decât bărbații. Țările cu cele mai mari discrepanțe

O femeie din Europa câștigă în medie cu aproape 15% mai puțin decât un bărbat, de cele mai multe ori pentru aceeași muncă. Asta înseamnă că pentru fiecare euro câștigat de un bărbat, o femeie primește aproximativ 86 de cenți. Comisia Europeană a prezentat joi o propunere privind transparenţa salarială, menită să asigure faptul că femeile şi bărbaţii din UE primesc salarii egale pentru o muncă egală.

În Europa, doar 10% dintre directorii executivi ai marilor companii sunt femei iar salariul lor este cu aproape un sfert mai mic decât cel al bărbaților aflați la conducere, potrivit Euronews. Toate aceste diferențe dintre salariile celor două sexe contribuie la un decalaj și mai mare în ceea ce privește pensiile acestora, de până la 30%.

În fruntea clasamentului în ceea ce privește diferențele salariilor primite de femei și bărbați este Estonia, unde o femeie câștigă cu aproape 22% mai puțin decât primește un bărbat, chiar dacă ambii lucrează în același domeniu, pe același post. Următoarele patru poziții ale clasamentului sunt ocupate de Austria, Cehia, Germania și Slovacia, unde diferențele dintre cele două sexe în ceea ce privește salarizarea este asemănătoare, și anume aproximativ 20%. La celălalt pol se află Luxemburg, unde diferența dintre cât câștigă o femeie și cât câștigă un bărbat este de doar 1,4%. Țara este urmată de România, unde, de asemenea, diferența este una mică, mai exact 2,2%.

Unul dintre cei mai importanți factori care împiedică femeile să avanseze la locul de muncă este jonglarea continuă între locul de muncă și treburile casnice. Femeile își asumă în continuare cea mai mare parte atunci când vine vorba despre creșterea copiilor, ceea ce înseamnă că acestea își reduc adesea programul de lucru, tocmai pentru a avea timp pentru cei mici. O treime dintre femeile din UE lucrează cu jumătate de normă, comparativ cu 8% dintre bărbați. Acest lucru face ca femeile să progreseze mai greu în carieră. Totodată, există mai multe femei decât bărbați care lucrează în sectoare mai puțin plătite, cum ar fi educația sau îngrijirea.

Pandemia a arătat cât de înrădăcinate sunt aceste inegalități de gen. În timpul lockdown-urilor la nivel național, femeile au preluat aproape integral activitățile legate de îngrijirea copiilor și tot ele au fost și sunt în continuare cele mai expuse riscului de a-și pierde locul de muncă. Pe primul loc în Europa în ceea ce privește diferența dintre numărul femeilor și cel al bărbaților care lucrează part-time este Olanda. 73% dintre femeile din această țară au un job cu jumătate de normă, în timp ce doar 23% dintre bărbați au un asemenea loc de muncă. Olanda este urmată de Austria și Germania, în cazul cărora diferențele sunt destul de asemănătoare: aproximativ 47% dintre femeile din aceste țări lucrează part-time, pe când procentul bărbaților care au un job cu jumătate de normă este de 9%. Cele mai mici diferențe le înregistrează Bulgaria, unde doar 2,1% dintre femei au un job part-time, iar procentul bărbaților cu un astfel de job nu este foarte departe, acesta fiind de 1,6%. După Bulgaria se află România, unde, de asemenea, diferența dintre numărul femeilor și al bărbaților care lucrează cu jumătate de normă este aproape inexistentă: 6% în cazul femeilor și 5,7% în cazul bărbaților.

Pentru a elimina aceste diferențe dintre salariile femeilor și ale bărbaților, Comisia Europeană a prezentat o propunere privind transparența salarială. Planul este să ofere acces la informațiile privind nivelul salariilor pe baza tipului de muncă și a sexului angajaților, cu scopul de a da mai multă putere muncitorilor și de a-i forța pe angajatori să elimine diferențele de salarii pentru aceeași muncă. Propunerea legislativă prezentată joi se axează pe două elemente esenţiale ale egalităţii de remunerare: măsuri de asigurare a transparenţei salariale pentru lucrători şi angajatori, precum şi un acces mai bun la justiţie pentru victimele discriminării salariale.

Munca egală merită o remuneraţie egală. Iar pentru a asigura o remuneraţie egală, este nevoie de transparenţă. Femeile trebuie să ştie dacă angajatorii le tratează în mod echitabil, iar atunci când nu este cazul, ele trebuie să aibă puterea să se lupte şi să obţină ceea ce merită„, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Propunerea privind transparenţa salarială reprezintă un pas important pentru a asigura respectarea principiului egalităţii de remunerare între femei şi bărbaţi pentru aceeaşi muncă sau o muncă de aceeaşi valoare. Aceasta le va permite lucrătorilor să îşi exercite dreptul la egalitatea de remunerare şi va duce la eliminarea prejudecăţilor de gen în ceea ce priveşte remunerarea„, a declarat la rândul său comisarul pentru egalitate, Helena Dalli.

Inițiativa Comisiei Europene privind transparența salarială va parcurge cel mai probabil un drum lung până va ajunge să contribuie la îmbunătățirea diferenței de remunerare dintre femei și bărbați însă reprezintă un punct de plecare datorită căruia femeile nu vor mai trebui să facă anumite compromisuri pentru a ajunge în vârful unei companii.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.