România, LIDER în Europa la traficul de persoane! Povestea unei mame care își caută fiica de 7 ani

Deși România se situează pe primele locuri ca sursă de trafic, iar cifrele sunt tot mai îngrijorătoare în privința traficului de minori, Directiva 2011/36/UE privind prevenirea și combaterea traficului de persoane așteaptă de 10 ani să transpusă în legea românească. Legile românești, adoptate cu poticneli, fac posibile cazuri cum este „Țăndărei” unde traficanții au rămas nepedepsiți, iar acum cer despăgubiri la CEDO pentru procesele prea lungi care au dus la prescrierea faptelor. Până și linia telefonică dedicată raportării unor fapte de trafic are un program ca la stat: de luni până vineri între 8:30 și 16:00.

Există un plus de legislație în comparație cu anii trecuți. A intrat în vigoare Legea imprescribilității unor fapte ca traficul de minori, proxenetismul, sclavia, tortura. Și aici, parlamentarii au dovedit superficialitate, scoțând pornografia infantilă, considerată o faptă mai puțin gravă. Numărul de copii traficați din România a crescut de zece ori în perioada 2017-2018 față de anii precedenți. Clasa politică se ocupă de aceste fenomene când apare câte un caz „Caracal” sau în 18 octombrie, de ziua europeană dedicată luptei împotriva traficului.

Raportul Comisiei parlamentare care a investigat în 2020 situația dispariției de copii din România – peste 5000 într-un an, mulți proveniți din centrele de plasament – a rămas fără consecințe, uitat prin vreun sertar. Jurnaliștii de la Europa Liberă au stat de vorbă cu o mamă a cărei fiică a dispărut în 2014. Femeia a mers chiar până în Germania pentru a-și căuta fiica. Daniela Grecu trăiește de șapte ani coșmarul vieții sale. Simona, fiica ei de 26 de ani, o tânără cu două facultăți și un masterat, a dispărut într-o seară de octombrie. Fără acte de identitate și fără bagaje. Era prietenă cu un fost coleg de liceu, Ionuț B. Inițial, familia Simonei a crezut că este o relație serioasă, băiatul făcuse și el o facultate, îi știau și pe părinții lui. Cum Brăila e un oraș mic, au aflat ulterior că iubitul fetei era pasionat de „păcănele” și de alte jocuri de noroc.

Fata mea era un copil timid, un copil eminent. Nimic nu i-a lipsit, avea apartamentul ei moștenit de la bunica, avea mașină, avea serviciu. Deci nu e un caz din cele cu fete sărace care fug după iluzii. Dar băiatul ăsta i-a sucit mințile. Cu două săptămâni înainte de a dispărea, Simona era schimbată, parcă îi era frică de ceva. Venea de la lucru, spunea că îi e frig, avea o privire ciudată”, spune Daniela Grecu.

Citește articolul integral pe romania.europalibera.org.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.