România își depune candidatura pentru organizarea Campionatului Mondial de Fotbal din 2030! Marica: „Noi, românii, suntem foarte buni prieteni cu speranța. Mă bucură vestea, dar să nu fim nepregătiți ca pentru Euro 2020”

Ministrul Tineretului şi Sportului, Constantin-Bogdan Matei, a anunțat că adună informaţii referitoare la posibilitatea ca România să organizeze Campionatul Mondial de fotbal din 2030. Ministrul afirmă că au existat întâlniri şi cu reprezentanţi ai Bulgariei, Greciei şi Serbiei, pentru ca cele 4 ţări să facă front comun în vederea găzduirii competiţiei.

„Am avut deja întâlniri şi probabil că până la finalul lunii decembrie vom mai avea o întâlnire cu omologii mei. Trebuie să vedem care sunt criteriile care ne vor fi impuse pentru acest mondial şi să facem o evaluare a bazelor de antrenament care se pretează pentru acest eveniment”, a spus ministrul.

Posibilitatea ca România să candideze la organizarea Campionatului Mondial din 2030 a apărut în urmă cu câteva luni, când premierul Bulgariei a făcut un anunţ surprinzător. „Aşa cum Bulgaria şi Italia au găzduit Campionatul Mondial de volei în urmă cu o lună, putem găzdui Cupa Mondială de fotbal în cele 4 ţări”.

Din păcate, odată cu stingerea biologică a Generației de Aur, condusă de fotbalistul constănțean Gheorghe Hagi, România nu a mai avut capacitatea să reprezinte o forță fotbalistică pe plan mondial. Momentul 2001, eliminarea de la barajul cu Slovenia, a însemnat scăderea constantă a fotbalului românesc pe plan internațional. A urmat generația lui Adrian Mutu și Cristian Chivu, de multe ori ghinionistă, însă după plecarea acestei generații fotbalul românesc s-a afundat și mai mult. Dacă, în 1994, România era la un pas de semifinalele mondialului din SUA și, în 1997, era pe locul 3 în lume, astăzi tricolorii sunt abia pe locul 27 (clasament FIFA din toamnă) și adeseori au dificultăți cu echipe poziționate mai slab.

Învinsă de multe ori de echipe naționale cu care, în alți ani, ne distram, apoi ratările constante ale turneelor finale (calificări doar la Euro 2008 și Euro 2016 și nici un Mondial din 1998), naționala tricoloră se zbate între echipele slabe și cele mediocre ale fotbalului european și mondial.

Vestea organizării unui Campionat Mondial l-a pus pe gânduri pe ultimul mare fost internațional român, Ciprian Marica. În prezent investitor în Constanța, încercând să resusciteze brandul Farul, Marica, cel care ne-a calificat la Euro 2016, a precizat pentru TOMIS NEWS că, dacă ne luăm un asemenea angajament, suntem obligați să nu repetăm greșelile pe care le facem pentru organizarea Euro 2020.

„Până în 2030… mai avem o șansă! Dacă, astăzi, fotbalul suferă din toate punctele de vedere, mai ales al infrastructurii, asta se datorează în primul rând MTS, care a lăsat toate bazele sportive să se degradeze, pe lângă faptul că nu au investit și nu le-au întreținut. Este de datoria ministerului să determine ca fotbalul românesc și sportul să devină o prioritate, pentru că este o bucurie a românilor căreia astăzi îi simțim lipsa. Din ce în ce mai puține performanțe în toate domeniile, nu mai avem nici o echipă în cupele europene… M-aș bucura ca în 2030 să putem avea această oportunitate, dar să ne uităm nu mai devreme de 2020 (Campionatul European de Fotbal – n.r.), unde suntem deja organizatori și sunt probleme! Din păcate, am promis că vom face atâtea lucruri… Pe de-o parte, mă bucură intenția, dar pe de altă parte, dacă vom fi tot la fel de dezorganizați cum suntem și acum… nu ne va ajuta cu nimic. (…) Ar fi trebuit să ne dea un semnal de alarmă acest 2020 și uite că nu ne-a dat! Noi, românii, suntem foarte buni prieteni cu speranța și întotdeauna am trăit cu ea. Din păcate, fără prea mari realizări… dar, sperăm în continuare!”, a spus Ciprian Marica, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *