România, în VÂRFUL consumului intens de alcool – Un număr uriaș de români au episoade de beție cel puțin o dată pe lună. Polițiștii din Capitală au RUPT carnetul de amenzi: Șoferi beți și drogați la volan

România este pe locul doi în Uniunea Europeană la frecvenţa consumului intens de alcool. Circa 35% dintre români au spus că au luat parte la episoade de consum intens de alcool cel puţin o dată pe lună în anul 2019, conform datelor de la Eurofound, oficiul european de statistică. Ponderea înregistrată de România a fost a doua cea mai mare din UE, după cea din Danemarca, de 38%. Pe locul 3 se află Luxemburg, cu 34%. Totuşi, în ceea ce priveşte consumul zilnic de alcool, Portugalia, Spania şi Italia ocupă primele locuri în clasament, nefiind vorba de cantităţi mari de alcool. La nivelul Uniunii Euro­pene, ponderea persoanelor care au spus că au luat parte la episoade de consum intens de alcool cel puţin o dată pe lună a fost de 19% în 2019.

Un episod de consum intens de alcool este definit de Eurostat ca ingerarea echivalentului a peste 60 g de etanol pur într-o singură ocazie. În rândul statelor membre UE, între 4% (Cipru şi Italia) şi 38% (Danemarca) dintre adulţi au raportat că au luat parte la episoade de băut intens cel puţin o dată pe lună. Dintre acestea, majoritatea au făcut acest lucru în fiecare lună, în timp ce o proporţie mai mică (între 3 şi 19 ori mai mici) a avut acest comportament cel puţin o dată pe săptămână. În 2019, 8,4% din populaţia adultă a UE a consumat alcool zilnic, 28,8% a consumat săptămânal, 22,8% lunar şi 26,2% dintre ei nu au consumat niciodată sau nu au băut deloc în ultimele 12 luni.

Consumul zilnic de alcool creşte odată cu vârsta, potrivit Eurostat. Cea mai mică pondere a celor care au consumat alcool cel mai frecvent, adică în fiecare zi, a fost înregistrată în rândul celor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani (1,0%), în timp ce cea mai mare pondere a fost în rândul persoanelor cu vârsta de 75 de ani sau peste (16,0%). Cu toate acestea, ultima grupă de vârstă a reprezentat, de asemenea, cea mai mare pondere care nu a consumat niciodată alcool sau nu a consumat deloc în ultimele 12 luni (40,3%).

Razie de amploare în Bucureşti: Amenzi de peste 30.000 de lei, aplicate de poliţişti

Amenzi în valoare de peste 30.000 de lei au fost aplicate, în noaptea de sâmbătă spre duminică, de poliţişti în Bucureşti, fiind depistaţi trei şoferi drogaţi şi patru aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice. De asemenea, poliţiştii au reţinut peste 21 de permise de conducere. Potrivit unui comunicat al Brigăzii Rutiere a Capitalei, sâmbătă noapte, echipajele au acţionat în sistem integrat alături de poliţişti din cadrul I.P.J. Prahova, I.P.J. Dâmboviţa, I.P.J. Ilfov, I.P.J. Giurgiu şi I.P.J. Teleorman, pe arterele din Capitală pentru asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă rutieră, reducerea riscului rutier în rândul participanţilor la trafic şi combaterea conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor psihoactive.

Cu ocazia activităţilor de control desfăşurate, poliţiştii rutieri au aplicat 55 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 30.000lei, şi au constatat 7 infracţiuni, trei pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice sub influenţa substanţelor psihoactive, iar patru pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice. De asemenea au fost reţinute 14 permise de conducere pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice (contravenţie) şi şapte permise de conducere pentru infracţiuni la regimul rutier. Totodată, în cadrul acţiunii au fost reţinute 12 certificate de înmatriculare şi patru seturi de plăcuţe de înmatriculare. Astfel, un tânăr în vârstă de 22 de ani a fost depistat conducând pe o stradă din Sectorul 3 sub influenţa substanţelor psihoactive. În urma testării cu aparatul DrugTest a indicat faptul că aceasta a consumat cocaină. De asemenea, un bărbat în vârstă de 39 de ani a fost depistat pe o stradă din Sectorul 3 conducând sub influenţa băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul alcooltest a rezultat o valoare de 0,82mg/l alcool pur în aerul expirat. Un alt şofer depistat de poliţişti, în vârstă de 36 de ani, a fost prins pe o stradă din Sectorul 4 în timp ce conducea sub influenţa substanţelor psihoactive, iar în urma testării a rezultat că a consumat canabis.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *