România, în cursa pentru vaccinul anti-covid. Tătaru: „Am solicitat 10,7 milioane de doze”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat joi că România va primi în ianuarie 2021 aproximativ 1,3 de milioane de doze de vaccin anti-COVID, care vor ajunge într-o primă etapă la grupele extreme de risc şi la cei care lucrează direct cu populaţia – personalul medical şi cel didactic.

Tătaru a declarat, joi, la Ploieşti, că României îi revin aproximativ 1.290.000 de doze de vaccin anti-COVID-19 din prima tranşă, de acestea urmând să beneficieze persoanele vulnerabile şi categoriile profesionale.

„Am solicitat Comisiei Europene pentru jumătate din populaţie României aproximativ şi am mers până la 10.700.000 de cetăţeni care ar trebui să facă acest vaccin. La nivelul Comisiei Europene s-au încheiat contracte, sunt discuţii cu mai multe firme, s-au încheiat contracte cu mai multe firme. (…) României, din prima tranşă de 30 de milioane de doze, îi revine 4%, în jur de 1.290.000 de doze. (…) După cum ştiţi, în studiul unui vaccin sunt faza 1 şi faza 2, în general pe un eşantion mai mic şi pe persoane sănătoase, fără comorbidităţi. Urmează apoi o fază 3, în care sunt eşantioane mai mari şi pentru persoane cu comorbidităţi. În acest moment, din ce ştim de la colabboratorii noştri europeni sunt în jur de 6 firme care fac acest studiu în acest moment: două dintre ele au trecut deja la faza 3. La nivelul Comunităţii Europene (CE) noi suntem angrenaţi şi suntem – să spunem – prinşi în acestă iniţiativă, urmând ca din ianuarie, poate, să beneficiem şi de primele doze de vaccine. Comunitatea Europeană va primi 30 de milioane de doze într-o primă tranşă, având discuţii şi contracte ferme cu o serie de firme, iar noi urmăm să primim o parte din aceste vaccinuri, raportat la numărul populaţiei”, a spus Nelu Tătaru.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *