România, în atenția Secretarului General al NATO: Serviciile secrete, lăudate. Jens Stoltenberg și-a publicat raportul anual

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a publicat, luni, raportul anual, care conține toate activitățile acestuia din anul 2016. Raportul anual oferă o imagine de ansamblu a modului în care NATO și-a protejat cetățenii și cum a proiectat stabilitatea pe parcursul anului trecut. Acesta include detalii cu privire la modul în care NATO intensifică apărarea, angajarea în dialog, investește în securitate, îmbunătățește capacități, sprijină lupta împotriva terorismului, construiește relațiilor sau efectuează schimbul de experiență.

30 de referiri se fac la țara noastră în raportul lui Stoltenberg, prima dintre acestea invocând celebra brigadă multinațională pe care România s-a angajat să o formeze pe propriul teritoriu.

„Desfășurăm în prezent grupuri de luptă multinaționale în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, cu contribuția a 17 state aliate, inclusiv Canada și SUA. Este dovada rezistenței pe termen lung a legăturii transatlantice. Creștem prezența noastră în zona de sud-est a Alianței, centrată pe o brigadă multinațională în România”, se arată în raport. De asemenea, despre această brigadă Stoltenberg precizează că „va contribui la securitatea NATO în Marea Neagră”. La această brigadă, până în prezent, și-au anunțat contribuția Bulgaria, Polonia, Turcia, Germania, Canada și SUA.

„Programul nostru de apărare antirachetă reprezintă o investiție pe termen lung împotriva unei amenințări. Sistemul de apărare antirachetă din România este acum disponibil 24/7 pentru operații”, mai susține Stoltenberg în raportul său.

2016 a marcat și operațiunile de patrulare ale avioanelor de vânătoare, care s-au desfășurat în statele baltice, Bulgaria, Polonia și România.

Raportul anual al Secretarului General al NATO nu putea să nu includă și referiri la celebrul îndemn al Alianței pentru partenerii săi de a asigura 2% din PIB pentru Armată. În 2016, România a asigurat 1,41%, aspect care ne plasează pe locul 11 în „Ghidul de 2% al NATO”, cele mai mici alocări fiind acordate de Luxembourg (0,42%), Spania (0,90%), SUA conducând plutonul cu 3,61%, fiind urmată de Grecia (2,36%).

Serviciile de informații românești, lăudate de Secretarul General al NATO

15 state au adoptat sistemul Alliance Ground Surveillance (AGS), care oferă comandanților o imagine cuprinzătoare a situației din teren. AGS este format din mai multe segmente de suport aer-sol, performanță în orice condiții meteorologice și supraveghere maritimă în timp aproape real. Printre aceste 15 state se regăsește și România.

„Există o cooperare extinsă cu Centrele de Excelență ale NATO, precum apărarea împotriva terorismului (Turcia), depistarea materialelor explozive improvizate (Spania), eliminarea materialelor explozive (Slovacia), apărare CBRN (chimic, biologic, radiologic, nuclear) în Cehia, human intelligence (servicii de informații – n.r.) în România și inginerie militară (Germania)”, se mai arată în raportul Secretarului General.

În iulie 2016, a avut loc un exercițiu de simulare a unor catastrofe, organizat în cooperare cu țara noastră, despre care Jens Stoltenberg susține că „a fost complex, rentabil”. Scenariul simula victime și evacuare în masă, cu 155 de participanți din alte 16 țări.

Prezența în teatrele de operații, în cifre

13.332 de militari au fost prezenți în 2016 în Afghanistan, „problema” geopolitică mai veche a SUA, cărora li se alătură NATO, în scopul proiectării acestui stat pe orbita democrației. 6.941 de militari ai SUA au fost în 2016 în Afghanistan, cea mai mare contribuție a Alianței, urmată de Italia (1.037), Germania (980) și Georgia (stat aliat, cu 870 de militari). România a trimis la rândul ei mulți militari, în număr de 588, cele mai multe state contribuind cu doar câteva zeci, precum Ungaria (90), Norvegia (42) sau Bulgaria (86). Cei mai puțini militari au fost trimiși de Spania (8), Grecia (4) sau Islanda (2).

Pentru operațiunile de menținere a păcii în Kosovo, România a desfășurat 56 de militari, cei mai mulți fiind asigurați de SUA (675) și Germania (550) și Italia (551). 4.291 de militari au fost prezenți anul trecut în Kosovo.

Raportul complet al Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, este disponibil AICI!

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.