România găzduiește rachete PATRIOT. Orban, la Constanța: „Sunt foarte fericit că se întâmplă în mandatul meu”

Premierul României, Ludovic Orban, a participat joi la ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer Patriot, parte a vizitei acestuia în județul Constanța. Evenimentul a avut loc la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia. Alături de premier a mai participat și ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

„Sunt onorat să fiu prezent astăzi într-un moment pe care-l consider istoric, momentul în care pe teritoriul României sosește primul sistem de rachete PATRIOT. Este un moment pe care-l așteptam de mult și este bine că s-a petrecut și sunt foarte fericit pentru că se petrece în mandatul meu de premier. România a ales clar: țară membră NATO, parteneriatul strategic cu SUA, țară membră a UE. Suntem un partener loial, care-și respectă toate angajamentele în cadrul acestor alianțe. România a decis să realizeze un program de înzestrare a Armatei pe o perioadă de 10 ani, care a fost adoptat și care presupune întărirea capacităților defensive. România a decis și-și respectă angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare. În cadrul programului de înzestrare, sistemul de rachete PATRIOT este extrem de important, un sistem sol-aer, de o complexitate și un grad de tehnologie fără precedent și cu rezultate excepționale dovedite în acțiuni de luptă. România este mai sigură cu rachetele PATRIOT, cetățenii sunt mai bine apărați. (…) Parteneriatul strategic cu SUA capătă o nouă materializare concretă, într-o relație economică și militară în avantajul României”, a spus Ludovic Orban.

La ceremonia de recepţie a sistemului de rachete sol-aer Patriot, ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a declarat că România este primul partener din zona Mării Negre care găzduieşte sistemul Patriot, fiind martorii dezvoltării în sectorul militar defensiv.

„Mai bine de un secol SUA şi România au stabilit o prietenie marcată de loialitate, dar şi pentru dezvoltarea celor două naţiuni. Nu celebrăm doar livrarea unui simplu echipament militar. Suntem martorii unei noi ere in care România se poate apăra pe sine şi NATO de ameninţări. Prin premierul Ludovic Orban şi ministrul Apărării Nicolae Ciucă suntem martorii dezvoltării în sectorul militar defensiv. Renaşterea economică a României e vibrantă şi într-o evoluţie bună. România îşi consolidează rolul în ceea ce priveşte securitatea la Marea Neagră. (…) Generaţia mea a trăit cu frica armelor balistice deasupra capului, care a fost o ameninţare cu disparţia umanităţii. Dar după terminarea Războiul Rece, ameninţările nu au dispărut. Amenintări de la Nord, Sud, Est şi Vest. Rusia şi China vor să domine Vestul şi să dezstabilizeze ordinea creată. Europa şi România trebuie să rămână puternice pe poziţii la ameninţările de securitate şi teritoriale. SUA rămâne alături de România, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi. O economie puternică duce la o capacitate mare de apărare şi o apărare puternică duce la o economie puternică. România nu are un aliat mai mare şi mai puternic decât SUA”, a spus Adrian Zuckerman.

Ministerul Apărării Naţionale a contractat şapte sisteme de rachete Patriot, de aproape patru miliarde de euro. Sistemele moderne de ultimă generaţie, identice cu cele aflate în dotarea armatei americane.

„Sistemul produs pentru România este cea mai recentă versiune hardware şi software. Doar numele şi caracteristicile fizice ale sistemului Patriot sunt la fel ca în 1982, dar acestea sunt singurele elemente vechi. Restul este modern şi actualizat”, a declarat country managerul companiei Raytheon, producătorul sistemelor, Mike Ellison.

Reprezentanții companiei Raytheon au anunțat încă din luna mai că „primul sistem Patriot construit pentru România va deveni operațional în câteva luni”. Sistemul e conceput să ajute Armata Română să asigure protecția aeriană a țării. Echipamentele principale din compunerea primului sistem Patriot de rachete sol-aer cu bătaie mare din dotarea Forțelor Aeriene Române au început să sosească în România din luna august și au fost transportate la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu”, unde se desfășoară testarea de acceptanță și recepția.

Este vorba de configuraţia 3+, cea mai modernă varianta existenţa pe piaţă în prezent, iar pachetul achiziţionat de România include 58 de rachete PAC-2 GEM-T şi 168 de rachete PAC-3 MSE. Sistemele sol-aer cu rază de mare de acţiune Patriot 3+ pot neutraliza în orice condiţii meteo ţinte aflate la mare altitudine (aproximativ 24.000 metri). De precizat că cele şapte sisteme achiziţionate de România cu circa 4 miliarde de dolari, bani achitaţi deja într-o bună parte, pot lansa rachete interceptoare în 9 secunde de la semnalarea ţintei, iar aceasta este lovită cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a sunetului.

Sistemul Patriot a fost testat și perfecţionat în luptă de-a lungul ultimilor 20 de ani de când se află în serviciu operaţional. Un număr de 17 țări dețin mai mult de 220 de astfel de sisteme. Și România a achiziționat șapte sisteme Patriot, cea mai recentă versiune, urmând ca primul să intre, joi, în dotarea Forțelor Aeriene Române. Din cele 7 sisteme achiziționate, patru sunt pentru Forțele Aeriene, iar promisiunea a fost că acestea vor fi livrate în a doua parte a anului 2020. Alte trei sisteme Patriot sunt destinate Forțelor Terestre și ar urma să ajungă până la sfârșitul anului 2022.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.