România fără Economie: După Comerț și Turism, Năsui DESFIINȚEAZĂ și Mediul de Afaceri și Antreprenoriatul

Publicarea în transparență a inițiativei ministrului Claudiu Năsui de a restructura Ministerul Economiei, Antretrenoriatului și Turismului, după recenta reorganizare prin care a trecut, a ridicat numeroase semne de întrebare în spațiul public. După desființarea, la începutul anului, a programelor de promovare a comerțului român și a exporturilor în străinătate, ministrul Năsui propune desființarea, prin restructurare, și a Direcției Politici Comerciale. Aceasta este singura structură a României care asigură interfața cu Comisia Europeană – DG Trade, Consiliul UE și Parlamentul European – comisia de comerț international, fiind înființată în anul 2007, ca urmare a aderării RO la UE și a obținerii statutului de membru UE, cu atribuții în coordonarea secțiilor comerciale ale Reprezentanței Permanente a României – UE, Bruxelles și Misiunea Permanentă de la Geneva. Nu a contat nici măcar aportul substanțial la reușita PRESRO 2019. În analiza ministrului Năsui nu au intrat nici meritele remarcate de președintele Iohannis, care prin decretul Președintelui României din 27 februarie 2020, a decorat, aproape întreaga echipă a ministerului implicată în organizarea președinției României la Consiliul UE, cu Ordinul Industrial și Comercial în grad de cavaler, respectiv Medalia „Meritul Industrial și Comercial”, Clasa a III-a. În opinia ministrului Năsui niște sinecuri care nu au realizat nimic de-a lungul timpului.

Și turismul a intrat în colimatorul ministrului Năsui. De turismul național vor mai rămâne în minister să se ocupe 3 servicii. Atât. Operatorii din turism, deși au primit unele ajutoare din partea statului, sunt încă departe de a fi depășit problemele generate de lockdown-ul pandemic. Unele dintre măsurile disperate la care recurg se văd în ridicarea costurilor pentru vacanțele în România sau în calitatea serviciilor, pentru care nu se mai găsește resursă umană calificată.

După Comerț și Turism, a venit rândul Mediului de Afaceri și Antreprenoriatului să fie decimate și reduse la simple servicii ineficiente și depășite ca volum de muncă.

Tot ce înseamnă programe pentru întreprinderi mici și mijlocii, și amintim aici doar programele start-up nation, microindustrializare, comerț/servicii, etc, pe care întreprinzătorii români le așteptau an de an, fiind un real sprijin pentru micile lor afaceri, tot ce înseamnă elaborarea si implementarea strategiilor, a politicilor publice din domeniul antreprenoriatului, IMM-urilor, mediului de afaceri, în general, tot ce înseamnă reprezentarea intereselor acestora la Bruxelles, transpunerea informațiilor de la nivel european în legislația română, preluarea informațiilor și modelelor de bună practică, apărarea intereselor naționale economice și antreprenoriale în momentul apariției unor reglementări nefavorabile, toate acestea sunt aruncate în derizoriu de ministrul Năsui, care le transformă în niște neputincioase servicii, fără prestanță, fără resursă umană suficientă anvergurii rolului și importanței lor în realitățile economice naționale și comunitare. Mândru tare de isprava sa, pe care a pritocit-o săptămâni bune în laboratoarele ministerului, sub, afirmă funcționarii din minister, atenta îndrumare a secretarului general adjunct Bănescu, abonat la funcții sus puse în guvernarea PSD, și fără să se consulte cu niciun director, ministrul Năsui a justificat pe pagina sa de Facebook necesitatea unei asemenea restructurări prin nevoia de a face economii în bugetul statului.

Avem nevoie de un stat mic și concentrat pe ce trebuie să facă. Unul care să genereze cheltuieli mai mici pentru contribuabili și birocrație mai puțină. Prin această reorganizare reducem funcțiile redundante și departamentele care nu și-au arătat niciodată utilitatea. România va fi puternică în momentul în care politicienii realizează că banii contribuabililor sunt sacri. Nu avem voie să-i risipim. Mai ales când statul ne ia jumătate din salariu, iar asta fără să punem la socoteală TVA și accize. Dacă vrem să reducem povara fiscală, mai ales pe muncă, trebuie să reformăm statul și să îi reducem cheltuielile”, a scris Năsui.

Năsui, însă, nu a spus și ce economii sunt realizate la bugetul statului prin aceste reduceri. De ce? Pentru ca Nota de fundamentare a proiectului de HG îl contrazice la capitolele referitoare la impactul acesteia.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.