România CONTINUĂ vaccinarea cu AstraZeneca, chiar dacă este cauzator de tromboză. Gheorghiță (CNCAV): „Beneficiile sunt mai mari decât riscurile. Renunțarea ne aduce în fața unei FORME SEVERE de îmbolnăvire”

România a decis să continue vaccinarea cu AstraZeneca, a anunțat joi coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță:

„Agenția Europeană a Medicamentului a confirmat că raportul beneficii-risc rămâne pozitiv. EMA a identificat o posibilă relație de acuzalitate cu formarea de cheaguri de sânge. Au fost analizate până pe 4 aprilie toate cazurile raportate la nivel mondial, fiind înregistrate 222 cazuri de evenimente trombotice din peste 34 milioane doze administrate. Rata de apariție este de 0,65 la 100.000 persoane vaccinate. Combinația este foarte rară și beneficile globale ale vaccinării Covid depășesc riscurile acestor eventuale efecte secundare. Emer Cook, directorul executiv al EMA a precizat foarte clar că în urma analizei tuturor cazurilor raportate nu s-au identificat factori de risc legate de vârstă, sex, comorbidități. Situația epidemiologică din România este îngrijorătoare, ca atare este foarte important să se continue vaccinarea cu toate produsele. Este imperios necesar ca un procent cât mai ridicat al populației să se vaccinze cât mai curând posibil. Temporizarea sau renunțarea la vaccinare ne poate aduce în fața unei forme severe de îmbolnăvire, mai mult ne poate compromite atingerea acelei imunități de grup pentru a stopa și diminua efectele nocive ale pandemiei. Se continuă vaccinarea cu AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. Persoanele imunizate cu doza I de AstraZeneca vor continua să facă doza de rapel cu același vaccin. Persoanele care au avut evenimente trombotice după prima doză nu vor face rapel cu AstraZeneca. În urma analizelor se va decide dacă se va continua cu alt vaccin”, a spus Gheorghiță.

Cum putem recunoaşte dacă avem tromboză? Cei care s-au vaccinat cu prima doza a serului de la Astrazeneca este necesar să consulte imediat un medic în caz că apar următoarele semne: dificultățile de respirație, durere în piept, umflarea picioarelor, dureri abdominale persistente, dureri puternice de cap sau vedere în ceață. Alte reacții adverse ar mai fi: petele mici apărute sub piele la locul injecției sau vânătăile în alte parti decât la locul injecției. Acestea ar putea fi semnele unei tromboze care pot apărea în primele doua săptămâni după vaccinare. Dr. Valeriu Gheorghiță a anunțat așadar că rapelul cu AstraZeneca va fi anulat pentru persoanele care au dezvoltat tromboze după prima doză.

cnas

Valeriu Gheorghiţă anunţă că va avea loc o şedinţă comună la nivel european pentru revizuirea recomandărilor făcute de Agenţia Europeană a Medicamentului în privinţa vaccinului produs de AstraZeneca.  Reamintim că Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat, miercuri, că formarea unor cheaguri de sânge este necesar să fie înregistrată drept un efect secundar „foarte rar” al vaccinului AstraZeneca-Oxford, relatează AFP.

„Vom avea o şedinţă cu toţi reprezentanţii instituţiilor responsabile de această decizie pentru revizuirea recomandărilor efectuate astăzi de Agenţia Europeană a Medicamentului, vedem o adaptare a datelor menţionate în rezumatul caracteristicilor produsului. Nu vă ascund faptul că în această seară va avea loc o şedinţă comună la nivelul tuturor statelor membre cu sistemele de sănătate, cu miniştrii Sănătăţii şi sperăm ca de această dată să fie o decizie comună a tuturor statelor membre pentru a avea o abordare integrată, aşa cum ne-am dorit-o de la început, fiind vorba în cazul de faţă despre campania de vaccinare împotriva COVID-19 în care România face parte din acest demers european şi de aceea ne dorim o abordare comună a tuturor statelor membre. Cred că este o decizie aşteptată pentru toată lumea”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, le transmite celor care au primit doza de vaccin anti-Covid-19 principalele simptome care ar putea să le cauzeze probleme. El le spune oamenilor să nu se îngrijoreze deoarece în medicină efectele adverse sunt ceva comun.

O să avem un ghid care să prezintă principalele semne: durere în piept, umflături, dureri abdominale, anumite simptome neurologice (aș vrea să menționez durerea de cap intensă, tulburată cu tulburări de vedere) sau chiar pete de sânge. Aceste semne trebuie să conducă persoana către medic. Fac un apel către medici să raportăm atent și să le raportăm atât la nivel de România, cât și la nivel de UE. Oamenii trebuie să știe că evenimentele trombotice sunt comune: sunt 1400 la nivel anual. E ceva comun ce întâlnim în medicină. Ne dorim să avem un sistem integrat la nivel național poate prin implicarea spitalelor județene. Aceste efecte adverse pot fi tratate la aceste spitale județene. Raportarea reacțiilor adverse se face în centrele de vaccinare în cele 15 minute de supraveghere, dar și pe ANM.RO Cred că este important să amplificăm câteva mesaje: vaccinarea este gratuită, voluntară, iar la acest moment avem trei tipuri de vaccinuri autorizate; fiecare persoană știe ce vaccin este în centrul în care se vaccinează”, a spus Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a spus, joi, că nu se vor putea face analize pentru a vedea dacă oamenii se pot sau nu vaccina cu AstraZeneca.

Vaccinarea este gratuită, voluntară și se face cu acordul Agenției medicamentului. Analiza experților la nivel internațional nu a identificat un profiul de risc. Femeile au fost mai frecvent vaccinate, iar la nivel european AstraZeneca a fost folosit la persoane de până în 50-65 de ani. Nu există factori de risc, nu putem recomanda un pachet de analize. Înțeleg reticența, însă a lua o decizie care nu științifică. Adică merg pe ceea ce știu, cu același tip de vaccin”, a spus valeriu Gheorghță.

România NU poate rata ținta de vaccinare a 70% a populației

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anticoronavirus susține că România nu poate rata ținta de vaccinare a 70% din populație nici chiar în contextul în care 30% din programați la vaccinare cu AstraZeneca au refuzat imunizarea cu serul.

„Aici aș vrea să reformulez. 70% din cei care s-au programat la vaccinare s-au programat și s-au vaccinat cu AstraZeneca, există un procent de 30% care au amânat aceastî vaccinare. Lucrul acesta este de înțeles, suntem empatici, este datoria noastră să spunem ceea ce știm acum. Nu se pune problema să nu putem atinge obiectivul de 70% persoane vaccinate pentru că vom avea destule doze de la celelalte companii”, a declarat Gheorghiță.

Gheorghiță, despre vaccinarea obligatorie, după decizia CEDO

Vaccinarea obligatorie este „necesară într-o societate democratică”, consideră Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), sesizată de părinţii unor copii cărora li s-a refuzat înscrierea la grădiniţă în Republica Cehă pentru că nu erau vaccinaţi. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a fost întrebat ce părere are despre decizia CEDO, deși ea nu face referire la vaccinului împotriva virusului SARS-COV-2, ci în general. El a precizat că nu s-a pus obligativitatea vaccinării în România.

Nu e cazul de acest lucru, nici nu a fost pusă în discuție, vreodată, în România. Vaccinarea este gratuită, voluntară și se face cu vaccinuri autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *