România caută… premier. Iohannis a chemat partidele politice la Cotroceni, pentru consultări

Consultările președintelui Klaus Iohannis cu reprezentanții partidelor și formațiunilor politice parlamentare în vederea desemnării candidatului pentru funcția de prim-ministru vor avea loc miercuri începând cu ora 16.00, după următorul program:

– Ora 16:00 – Partidul Național Liberal;

– Ora 16:30 – Partidul Social Democrat;

– Ora 17:00 – Uniunea Salvați România;

– Ora 17:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România;

– Ora 18:00 – Partidul Mișcarea Populară;

– Ora 18:30 – Partidul Alianța Liberalilor și Democraților;

– Ora 19:00 – Grupul parlamentar Pro Europa;

– Ora 19:30 – Grupul parlamentar al minorităților naționale.

Șeful statului a anunțat consultări cu partidele după ce Ludovic Orban și-a depus marți seară mandatul de prim-ministru desemnat. Cel mai probabil, la finalul zilei de miercuri Iohannis va anunța propunerea sa de prim-ministru.

CITEȘTE ȘI:

Spre deosebire de guvernul Ludovic Orban, minoritar, de acestă dată partidele ar putea să încerce să formeze un guvern tot cu PNL vioara întâi dar să intre la guvernare și alte partide. Astfel, ar putea fi format un guvern de dreapta PNL-USR-PMP-UDMR, cu susținere ALDE. PSD și PRO România nu ar vota un asemenea guvern. Totodată, un guvern de tehnocrați ar avea voturi de la PSD, PRO România, UDMR și ALDE. PNL nu dorește un asemenea Executiv. De asemenea, PSD a avansat și ideea unui guvern de uniune națională. Grupul minorităților naționale va vota orice variantă de Guvern.

PSD nu va merge miercuri cu o propunere de premier, excluzând ideea de a susţine un premier liberal. Surprinzător, la fel vor proceda și liberalii. Întruniți miercuri dimineață în ședința Biroului Executiv Național, s-a stabilit faptul că delegația PNL nu va propune nici un nume la consultările de la Cotroceni. De asemenea, președintele PNL, Ludovic Orban, le-a transmis liderilor liberali că au interzis la declarații în presă, după ce președintele Klaus Iohannis va desemna noul premier.

Orban, a declarat miercuri, la finalul ședinței conducerii centrale a partidului, că mandatul delegației care va merge la consultările de la Palatul Cotroceni este ca PNL să susțină decizia care va rezulta în urma consultărilor dintre președinte cu toate formațiunile parlamentare.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *