România, CAMPIOANA INFLAȚIEI în Uniunea Europeană. Huțucă: „Responsabil este Guvernul!”

România este, din nou, campioana inflației în Uniunea Europeană, cu 3,9% în luna iunie, urmată de Ungaria cu 3,4% și Letonia cu 3,1%. Potrivit Eurostat, inflația în zona euro a fost în 1,3%, în creștere față de 1,2% în mai, iar în Uniune a fost 1,6%, la fel ca în luna mai. Cele mai reduse rate ale inflației au fost înregistrate în Grecia (0,2%), Cipru (0,3%), Danemarca și Croația (0,5%). Inflația a scăzut în 17 state, a rămas stabilă în unul și a crescut în nouă state.

Cea mai ridicată contribuție la evoluția inflației a venit din servicii (+0,73 puncte procentuale), urmate de alimente, alcool și tutun (0,30 puncte procentuale), energie (0,17 pp) și bunuri industriale (0,07 pp).

Potrivit vicepreședintelui comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, responsabilitatea aparține Guvernului, care nu a stimulat producția autohtonă.

„Cu toate că, teoretic, BNR controlează aceste evoluții, în realitate responsabil este Guvernul. Adevărul este că acest indice ridicat de inflație provine din cheltuielile bugetare excesive permise și susținute de Guvern. În al doilea rând, indicele este influențat și de importurile masive, în lipsa exercitării unui sprijin al Guvernului pentru producția locală”, a spus deputatul Bogdan Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.