România aderă la acordul aerian IASTA, semnat în 1944! Se garantează „dreptul oricărui operator aerian al unui stat contractant de a survola teritoriul unui alt stat contractant, fără a ateriza”

La exact trei ani de la atacul japonez asupra bazei americane de la Pearl Harbor, la Chicago se semna, la 7 decembrie 1944, Acordul privind serviciile aeriene internaționale de tranzit (IASTA). Printre principalele prevederi ale IASTA, se regăsesc dreptul oricărui operator aerian al unui stat contractant de a survola teritoriul unui alt stat contractant, fără a ateriza sau dreptul oricărui operator aerian al unui stat contractant de a face escale necomerciale pe teritoriul unui alt stat contracant.

CITEȘTE ȘI:

Obiectiv strategic pentru NATO, Aeroportul „Mihail Kogălniceanu” primește ajutor de stat. Ordin de ministru în dezbatere publică: „E bun, dar cam târziu”

Proiectul de Lege privind acceptarea Acordului privind serviciile aeriene internaţionale de tranzit, semnat la Chicago, la 7 decembrie 1944 este înregistrat la Camera Deputaţilor pentru dezbatere, iar termenul pentru depunerea amendamentelor a expirat marți.

CITEȘTE ȘI:

Ministerul Transporturilor a „uitat” să includă aerodromul Tuzla în buget. TAROM primește undă verde pentru încă 30 de aeronave

Guvernul consideră că „acceptarea IASTA de către România ar întări angajamentele țării noastre față de respectarea principiilor Organizației Aviației Civile Internaționale (OACI) și ar veni în întâmpinarea recomandărilor acestei organizații”.

Joi, 29 iunie, Comisia pentru transporturi şi infrastructură a emis raport favorabil. Senatul este cameră decizională.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV Din culisele unui război ignorat de Justiție: Comănescu vrea în continuare să pună mâna pe aerodromul Tuzla și aeroportul Mihail Kogălniceanu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*