România achiziționează rachete PATRIOT. Chițac insistă la ministrul Apărării: „Să nu facem împărțiri între Forțele Aeriene și Forțele Terestre!”

Proiectul de lege pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)” se află în dezbaterea Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din cadrul Senatului.

Luni, membrii acestei comisii s-au reunit pentru discuții cu ministrul Apărării, Mihai Fifor și șeful Statului Major General al Armatei Române, gr. Nicolae Ciucă.

„Programele de înzestrare ale României nu sunt de azi pe mâine. Este un program aprobat de CSAT și se referă la perioada 2017 – 2026. Desigur, tot ce prezentăm aici are și eșalonarea respectivă. (…) Am prins un preț general, avem programul total de achiziție a acelor sisteme”, a precizat Fifor.

CITEȘTE ȘI:

Acord între firmele din industria de apărare din România și Turcia. Bătaie pentru retehnologizarea fregatelor românești

România intenționează, începând din acest an, să achiziționeze șapte sisteme de rachete sol-aer PATRIOT 3+, din care patru destinate înzestrării Statului Major al Forțelor Terestre și trei pentru Forțele Aeriene, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanță, muniției necesare ș.a.m.d.

„Acest sistem permite integrarea și combaterea amenințărilor aeriene pe cadrul războiului modern în afara frontierelor țării și permite o planificare a strategiei de apărare aeriană pe termen lung, datorită faptului că partea de hardware și software poate fi updatată, aceasta este rezultatul activității și cercetării în comun a țărilor care au aceste sisteme. De asemenea, permite o planificare operațională integrată conform nevoilor Forțelor Aeriene și Terestre. Sistemele de rachetă Patriot PAC 3+ permit integrarea sistemelor existente în dotarea Armatei Române, respectiv sistemele Hawk”, a spus gr. Ciucă.

CITEȘTE ȘI:

România, în atenția Secretarului General al NATO: Serviciile secrete, lăudate. Jens Stoltenberg și-a publicat raportul anual

Trei senatori constănțeni se află în Comisia de Apărare a Senatului, respectiv Vergil Chițac (neafiliat) și Nicolae Moga și Liviu-Tit Brăiloiu – vicepreședinte (ambii PSD). Singurul dintre aceștia care a avut o intervenție a fost Chițac, care a expus un punct de vedere al fostului șef al Statului Major al Apărării, Ștefan Dănilă, care preciza că împărțirea celor șapte sisteme de rachete între trei la Forțele Terestre și patru la Forțele Aeriene va duce la o „creștere a birocrației”.

„Apreciez că mergeți în direcția aceasta să cheltuim partea de 2% din PIB pentru înzestrare, respectiv 1,5 miliarde, deci vă înțeleg sarcina dificilă, însă întreb: ați primit observațiile făcute de fostul șef de Stat Major, domnul gr. Dănilă? Ni s-a adresat nouă și am fost surprins. (…) Sunt unele chestiuni pertinente. Contestă împărțirea aceasta: patru complete pentru Forțele Aeriene și trei pentru Forțele Terestre, spunând că lucrul acesta va duce la o creștere a birocrație, pentru că, practic, fiecare categorie de forțe va trebui să își facă structură separată de pregătire, logistică și așa mai departe. În cazul acesta, operatorul trebuie să fie unic!”, a spus Vergil Chițac.

Răspunsul a venit din partea gr. Nicolae Ciucă.

„Discuția se poate focaliza doar pe această observație: de ce Forțele Terestre ar beneficia de aceste sisteme? Nu vreau să ne comparăm, dar apărarea antiaeriană la Armata SUA este în responsabilitatea forțelor terestre, practic sistemele Patriot preponderent în dotarea Forțelor Terestre. Nu este cazul la noi. Suntem cu toții de acord că toate aceste sisteme vor trebui să fie operate și integrate sub o comandă unică. Asta nu înseamnă că dacă am la Forțele Terestre și la Forțele Aeriene aceleași sisteme nu permit realizarea comenzii și controlului pe o platformă unică. Pentru prima dată, primele patru sisteme vor veni la Forțele Aeriene. România are categorii de forțe cu preponderență bazate pe dimensiunea Forțelor Terestre. Practic, operațiunile Armatei Române se centrează pe operațiunile Forțelor Terestre, ca atare nevoia ca Forțele Terestre să aibă în dotare astfel de sisteme le asigură versatilitatea necesară astfel încât să se poată deplasa, desfășura oriunde este nevoie. Partea de responsabilitate a integrării este la nivelul comandamentului forțelor reunite, inclusiv elementele de luptă aeriană și de apărare a spațiului aerian, vor fi integrate sub aceeași comandă”, a spus gr. Ciucă.

Neconvins de abordare, Chițac a insistat.

„Eu insist, să vă gândiți până după-amiază, dacă este necesară să apară în lege împărțirea aceasta: patru cu trei, pentru că Armata este dinamică, se va reconfigura în ani de zile și să nu cumva să îngreunăm celor care urmează o astfel de reconfigurare, să fie nevoiți să modifice legea”, a mai spus Chițac.

Senatorul a confirmat pentru TOMIS NEWS că amendamentul a fost aprobat de Comisie, iar proiectul de lege urmează să fie votat tot astăzi, în plenul Senatului.

Proiectul de lege pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol” propune contractarea, până la 31 decembrie a.c., la prețul de 910 milioane USD, din valoarea totală de 4,64 miliarde USD, a primului sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM). Pentru realizarea și menținerea capabilității de apărare aeriană cu baza la sol, MApN va trimite personal pentru îndeplinirea unor misiuni în străinătate.

Proiectul inițiat de Guvern a fost înregistrat la Senat pe 9 noiembrie a.c., însă termenul pentru raportul Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a fost depășit (15 noiembrie).

Prin Hotărârea CSAT din 24 noiembrie 2016, se stabilea faptul că programul HSAM este un program de înzestrare esențial, corespunzând intereselor de securitate ale țării și angajamentelor asumate de România în cadrul organizațiilor euro-atlantice. Potrivit analizelor MApN, sistemul PATRIOT 3+ îndeplinește parametrii tehnico-tactici pentru combaterea amenințărilor aeriene specific războiului hibrid modern, încă din zona de frontieră; permite o durată mare de menținere în serviciu, prin modernizări hardware și software permanente și asigură satisfacerea nevoilor misiunii și cerințelor operaționale ale forțelor armate române. De asemenea, este singurul sistem interoperabil cu echipamentele țărilor NATO care și-a dovedit maturitatea operațională în conflicte reale și configurația 3+ care va fi achiziționată de statul român este cea mai modernă variantă existentă pe piață în prezent.

Forul decizional pentru acest proiect de lege este Camera Deputaților.

patriot raytheon

CITEȘTE ȘI:

Industria de apărare răsuflă ușurată: S-a adoptat OUG care permite realizarea de investiții

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *