România a semnat cu Moldova mai multe Acorduri. Ciucă: „Asistăm la cea mai mare desfăşurare de forţe militare şi echipamente ruseşti după Războiul Rece”

O şedinţă comună a Guvernelor României şi Republicii Moldova are loc vineri, la Chişinău. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că vor fi semnate acorduri de către miniştrii celor două state, vizând diverse domenii, între care infrastructura de transport sau domeniul energiei. Totodată, a spus Ciucă, vor fi semnate acorduri şi între ministrul Apărării din România şi R. Moldova, acestea vizând programe de asistenţă, de consiliere, activităţi de instruire în comun, sprijin privind partea de dezvoltare a capacităţilor de securitate cibernetică. Premierul Nicolae Ciucă, însoţit de o serie de miniştri din Guvern, s-a deplasat la Chişinău pentru prima şedinţă comună a Guvernelor celor două state. Prim-ministrul va avea convorbiri cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu premierul Natalia Gavriliţa şi cu Igor Grosu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova.

„Prin şedinţa comună care va avea loc la Chişinău vom avea o serie întreagă de acorduri care vor fi semnate de către miniştrii de linie”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, joi seară.

Potrivit acestuia, subiectele de discuţie, ale căror detalii vor fi stabilite de către ministerele de specialitate din cele două ţări, se referă la interconectarea infrastructurii rutiere peste Prut prin realizarea unui pod la Ungheni şi reabilitarea altor poduri peste Prut existente. Alte priorităţi se referă, potrivit premierului român, la interconectarea în domeniul gazelor şi energiei electrice a celor două state, creşterea capacităţii de exploatare a gazelor în România, pentru a furniza inclusiv Republicii Moldova.Premierul a menţionat şi asistenţa financiară nerambursabilă pe care România o asigură Republicii Moldova: „Sunt o sută de milioane de euro care vor fi asiguraţi de la bugetul de stat al României”. Întrebat dacă există planuri de semnare a unui acord de securitate între România şi Republica Moldova, premierul Nicolae Ciucă a răspuns că nu se va semna un astfel de acord, ci vor fi discutate şi agreate programe care ţin de domeniul apărării şi care s-au derulat şi anterior întâlnirii de vineri de la Chişinău:

Aici trebuie să respectăm decizia de neutralitate a Republicii Moldova care se înscrie foarte clar în neutralitatea constituţională şi partea aceasta de sprijin pe domeniul securitar, pe domeniul apărării, s-a derulat şi până acum şi se va derula şi în continuare, vor fi semnate acorduri şi între ministrul Apărării din România şi Republica Moldova, ele vor viza programe de asistenţă, de consiliere, activităţi de instruire în comun, sprijin în ceea ce priveşte partea de dezvoltare a capacităţilor de securitate cibernetică, de a putea să facă faţă ameninţărilor hibride. Deci iacătă că sunt domenii în care putem să sprijinim opţiunea prin care Republica Moldova poate să-şi întărească capacitatea proprie de apărare, beneficiind şi de sprijinul pe care îl acordă Uniunea Europeană partenerilor, iar Republica Moldova este un partener al Uniunii Europene”, a declarat Nicolae Ciucă.

El a explicat că nu va fi vorba despre un acord de securitate, ci despre „elemente de colaborare şi cooperare, activităţi bilaterale comune care s-au desfăşurat, care continuă să se desfăşoare, şi acestea capătă elemente de consistenţă nouă, diversificată şi aici trebuie să găsim soluţiile pentru a putea să sprijinim mai mult”.

În cadrul şedinţei de guvern de joi, Executivul român a adoptat o serie de decizii premergătoare şedinţei comune a celor două Guverne, având în vedere că vor fi semnate o serie de documente bilaterale în domenii precum energie, securitate energetică, comunicaţii, cercetare şi digitalizare, educaţie, infrastructură. Astfel, Guvernul a luat act de Nota de informare privind semnarea a trei documente de cooperare bilaterală România – Republica Moldova în domeniile comunicaţiilor, cercetării şi digitalizării, în perspectiva şedinţei comune cu Guvernul Republicii Moldova, care a avut loc astăzi, la Chişinău.

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării propune, prin această notă, semnarea unui Acord între Guvernul României şi Republicii Moldova privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internaţional şi a celor de apeluri internaţionale între două state. România se angajează prin acest Acord să sprijine Republica Moldova pentru elaborarea şi punerea în aplicare a cadrului normativ necesar şi a măsurilor de reglementare în domeniu, pentru armonizarea cadrului de reglementare din UngheniMoldova cu cel aplicabil la nivel european, cel puţin în relaţia cu România. În condiţiile unor tarife rezonabile în domeniu, comunicarea prin mijloace electronice între cetăţeni, mediul de afaceri şi instituţiile din cele două state se va putea dezvolta firesc, cu efecte şi asupra altor sectoare. Semnarea unui Memorandum de înţelegere între Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării din România şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării din Republica Moldova, în domeniul cercetării, dezvoltării şi inovării, prin care părţile vor putea lansa competiţii de proiecte de cercetare-dezvoltare-inovare în domenii de interes comun, cu implicarea cercetătorilor din ambele ţări. Semnarea unui Memorandum de înţelegere în domeniul transformării digitale între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova. Acest Memorandum reprezintă cadrul general de colaborare între România şi Republica Moldova pentru mobilizarea resurselor tehnice, financiare şi umane în vederea dezvoltării spaţiului digital comun şi transformării digitale.

De asemenea, s-a aprobat memorandumul pentru aprobarea semnării Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind aspectele tehnice, financiare, juridice şi organizatorice referitoare Ia construirea, exploatarea, întreţinerea şi repararea podului rutier de frontieră între cele două state, peste râul Prut, între localităţile Ungheni (România) – Ungheni (Republica Moldova). Actul normativ, care vizează aprobarea unui acord bilateral privind aspectele tehnice, financiare, juridice şi organizatorice referitoare la construirea, exploatarea, întreţinerea şi repararea podului rutier de frontieră de peste Prut, de la Ungheni, va fi înscris pe agenda şedinţei comune a Guvernelor României şi Republicii Moldova. Podul de peste Prut de la Ungheni figurează printre proiectele prioritare de cooperare dintre România şi Republica Moldova incluse în Foaia actualizată de parcurs semnată în data de 23 noiembrie 2021. În cazul României, construcţia podului de la Ungheni face parte din lucrările la autostrada Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, lucrări cuprinse în Master Planul General de Transport al României eligibile pentru finanţare din fonduri europene 2014-2020, dacă se activează clauza de reformă structurală.

Guvernul a aprobat Memorandumul de înţelegere dintre Ministerul Energiei din România şi Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, privind cooperarea în domeniul securităţii energetice, precum şi a semnării acestuia de către ministrul energiei. Prin actul normativ se aprobă semnarea Memorandumului de înţelegere dintre Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Republica Moldova şi Ministerul Energiei din România privind cooperarea în domeniul securităţii energetice. Din partea României, Memorandumul va fi semnat de ministrul Energiei, Virgil Popescu, cu ocazia şedinţei comune a Guvernelor României şi Republicii Moldova, desfăşurată la Chişinău în data de 11 februarie 2022. De asemenea s-a adoptat proiectul pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice, semnat la Bucureşti, la 23 noiembrie 2021.

Proiectul de lege vizează ratificarea noului Acord dintre Guvernele României şi Republicii Moldova privind recunoaşterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor ştiinţifice, semnat la Bucureşti, la 23 noiembrie 2021. Faţă de prevederile acordului în vigoare, noul document prevede recunoaşterea anumitor diplome şi certificate de nivel preuniversitar din Republica Moldova care nu intră în domeniul de aplicare ratione materiae al Acordului în vigoare şi a căror recunoaştere a fost solicitată în România. Este vorba despre diploma de absolvire a liceului, diploma de absolvire a învăţământului mediu general, diplomele de absolvire a colegiilor şi a şcolilor medicale de bază cu o durată de minimum 3 ani de studiu, după absolvirea şcolii generale de 9 ani de studiu. De asemenea, vor fi recunoscute atestatele de studii medii de cultură generală din Republica Moldova eliberate înainte şi după 2011, studiile universitare de scurtă durată cu studii din învăţământul terţiar non-universitar, precum şi diplomele şi certificatele obţinute la absolvirea studiilor postuniversitare, a studiilor de specializare postuniversitare şi a cursurilor de perfecţionare de nivel postuniversitar.

Premierul Nicolae Ciucă a sosit vineri, la Chişinău, pentru o vizită de o zi în Republica Moldova, fiind întâmpinat de omologul său, Natalia Gavriliţa. Guvernele României şi Republicii Moldova se reunesc la Chişinău într-o şedinţa comună, urmând să fie semnate mai multe documente bilaterale. Prim-ministrul Ciucă are programate, totodată, întrevederi cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu preşedintele Parlamentului Igor Grosu, precum şi cu reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române din Republica Moldova.

ciuca gavrilita1

Înaintea şedinţei comune de Guvern, Gavriliţa şi Ciucă au participat la ceremonii de depunere de flori la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi la bustul lui Mihai Eminescu, după care vor avea o întrevedere tete-a-tete. Premierul Nicolae Ciucă a remarcat vineri, în debutul şedinţei comune a Guvernelor României şi Republicii Moldova, „cea mai mare deschidere” înregistrată vreodată în relaţiile bilaterale.

ciuca gavrilita stefan cel mare

Ne bucură să vedem, acum, la Chişinău cea mai mare deschidere înregistrată vreodată în relaţia cu România. Aceste premise favorabile ne permit să construim o intensă şi ambiţioasă agendă bilaterală. În 2020, într-un an de criză, România a acordat asistenţă oficială pentru dezvoltare în beneficiul Republicii Moldova în valoare record de 46,8 milioane de euro, îndeosebi în domeniul Educaţiei, pentru burse de studiu”, a transmis prim-ministrul.

El a adăugat că şedinţa comună de a celor două Guverne are o încărcătură simbolică deosebită, exprimându-şi convingerea că se va concretiza prin semnarea mai multor acorduri, protocoale şi memorandumuri.

Am reuşit să onorăm împreună o promisiune pe care am făcut-o nu cu mult timp în urmă ca, în cel mai scurt timp, să putem să desfăşurăm această şedinţă de Guvern comună. Are loc pentru prima dată la Chişinău. Este o activitate cu încărcătură simbolică deosebită şi am convingerea că se va concretiza în realităţi, în fapte, prin semnarea acordurilor, protocoalelor şi memorandumurilor la nivel de miniştri de linie”, a spus premierul.

sedinta comuna moldova chisinau

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, în deschiderea şedinţei de Guvern comune România-Republica Moldova, la Chişinău, că traversăm în prezent un moment regional complicat, cu o deteriorare semnificativă a mediului de securitate şi asistăm la o desfăşurare masivă de forţe militare şi echipamente ruseşti, ceea ce reprezintă cea mai mare desfăşurare după încheierea Războiului Rece. Şedinţa comună de Guvern de astăzi, precum şi pachetul de documente pe care le vom semna reconfirmă, în acest context, sprijinul nostru deplin pentru consolidarea stabilităţii şi securităţii Republicii Moldova, a mai spus şeful Executivului. Premierul României i-a transmis premierului Republicii Moldova că, în ceea ce priveşte agenda europeană a Republicii Moldova, „o asigură că România va fi şi pe mai departe susţinătorul hotărât şi vocal al acestei ţări!”.

Puteţi conta pe întreaga deschidere şi cooperare din partea instituţiilor României, atât de la Bucureşti, cât şi la Bruxelles. Opinia României pe tematica Republicii Moldova este ascultată în capitalele europene şi la Bruxelles. Sprijinul nostru este de asemenea căutat şi solicitat în toate iniţiativele europene destinate Republicii Moldova”, a arătat premierul.

Nicolae Ciucă a afirmat, în discursul său, că „traversăm în prezent un moment regional complicat, cu o deteriorare semnificativă a mediului de securitate”.

Asistăm la o desfăşurare masivă de forţe militare şi echipamente ruseşti, ceea ce reprezintă cea mai mare desfăşurare după încheierea Războiului Rece. Sunt evoluţii care vin pe un fond de securitate deja complicat în regiune, marcat inclusiv de persistenţa conflictelor prelungite – inclusiv cel din regiunea transnistreană. Acestea au un efect profund destabilizator, amplificând instabilitatea regională şi generând riscuri de securitate pentru integritatea teritorială şi suveranitatea statelor afectate. Şedinţa comună de Guvern de astăzi, precum şi pachetul de documente pe care le vom semna reconfirmă, în acest context, sprijinul nostru deplin pentru consolidarea stabilităţii şi securităţii Republicii Moldova”, a spus Ciucă.

Premierul a precizat că actualul context complicat de securitate îndeamnă, totodată, la măsuri coerente şi ample de întărire a rezilienţei statului în faţa posibilelor ameninţări, care nu îmbracă numai forma explicit militară.

Vorbim de riscul acţiunilor hibride, al ameninţărilor cibernetice, al vulnerabilităţilor care pot fi exploatate, cum este cazul aprovizionării cu energie şi gaze. Fac un apel la toţi colegii miniştri ca, în derularea cooperării bilaterale din domeniul dumnealor de responsabilitate, să aibă în vedere şi necesitatea de a trata adecvat şi de a găsi răspunsuri potrivite la aceste ameninţări”, a mai declarat Nicolae Ciucă.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.