România a REFUZAT „pactul balcanic” pentru turism. Dobre: „Orban doar trimite românii în locuri în care sunt tratați ca niște sclavi”

România nu a ajuns la un acord cu Grecia, Bulgaria şi Serbia pentru a permite libera circulaţie, deoarece are o poziţie specială. Bulgarii au înaintat o propunere pentru un pact al turismului balcanic. Grecia, Bulgaria şi Serbia au ajuns la un acord pentru a permite turiştilor din cele trei ţări să călătorească fără a intra în carantină, de la 1 iunie. România încă nu a luat o decizie, autorităţile române afirmând că totul va depinde de situaţia epidemiologică.

„La sfârşitul săptămânii vom putea avea o primă evaluare a primei săptămâni după starea de urgenţă. Dacă săptămâna aceasta şi săptămâna viitoare va fi o evaluare pozitivă, în sensul că numărul de îmbolnăviri va rămâne în limite normale, în cursul lunii iunie putem vorbi de turism, de deschidere de terase. Dacă evaluarea sanitar-medicală a INSP şi a Ministerului Sănătăţii ne va spune că, din contră, numărul de cazuri nu s-a stabilizat, nu a scăzut, din contră, a urmat creştere, trebuie să ne gândim ce măsuri de relaxare a turismului vom lua. Haideţi să mai aşteptăm, nu mai avem mult. (…) Ce doreau colegii bulgari şi greci era un protocol ca circulaţia să se desfăşoare fluidizat între cele 4 state. Înţelegem preocupările, dar siguranţa cetăţenilor români este mai importantă decât a da drumul la o situaţie de circulaţie care nu este bine evaluată”, a spus ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Fost ministru al Turismului, deputatul constănțean al PRO România, Mircea Titus Dobre, este dezamăgit de refuzul rapid al guvernului român, susținând că ar fi fost un atu să beneficiem din experiența de turism a Greciei.

„Din păcate, actualul guvern PNL nu poate face un pact constructiv pentru români. Ludovic Orban poate face un pact doar pentru a mai vinde mână de lucru și să faciliteze lucruri pentru alte țări în detrimentul României. Orban poate să facă un pact doar ca să trimită românii în locuri nesigure unde sunt tratați ca niște sclavi pe plantație. Normal că ar trebui făcut acest pact, dar cu condiția ca acesta să fie pozitiv și pentru România, să fie măcar o negociere în prealabil, pe care guvernul nici măcar asta nu a făcut! Spun asta pentru că ar fi fost un atu ca să beneficiem din experiența de turism a Greciei. Cred că multe țări din Europa ar fi fost deschise la o colaborare cu Grecia”, a spus deputatul Dobre, pentru TOMIS NEWS.

Ministrul Economiei Virgil Popescu a subliniat miercuri că aprobarea de către Parlament a stării de alertă trebuie realizată înainte de încheierea unei înţelegeri între România şi cele trei ţări privind turismul. Popescu a apreciat că 15 iunie este data cea mai probabilă în acest moment pentru redeschiderea turismului în România.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *