România a exportat UN MILION de tone de cereale și a scumpit pâinea. Cîțu, întrebat dacă știe cât costă o franzelă: „Nu știu, că nu mănânc pâine…”

În anul în care în România se estimează o producție record de cereale, românii plătesc mai mult pentru pâine. O spun chiar și oficialii din Ministerul Agriculturii, care dau vina pentru scumpiri pe majorările de tarife de la curent și gaze. Ei recunosc însă și că România trimite peste granițe milioane de tone de cerele, pentru a importa apoi produse de panificație congelate. De la 1 iulie până în prezent, România a exportat în afara Uniunii Europene aproximativ 1 milion de tone de cereale, arată datele Comisiei Europene. Mai mult de jumătate din această cantitate a fost reprezentată de orz, peste 537.000 de tone. România a mai exportat 430.000 de tone de grâu și circa 41.300 de tone de porumb.

România este în acest moment cel mai mare exportator de cereale din UE, urmată fiind de Franța. Potrivit estimărilor celor de la Clubul Fermierilor Români, producţia totală de cereale a României ar putea depăși anul acesta 34 de mi­lioane de tone. 

Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii: „În costul pâinii nu avem doar materie primă, materia primă reprezintă un 60% din prețul de cost, mai avem și energie electrică, avem și transport, avem și o logistică, salarizare. După calculele noastre, creșterea la pâine se încadrează între 5 și 7% depinde de specialitate. Dacă ne uităm cât a crescut energie electrică ne dăm seama de ce s-a ajuns la o creștere a prețului pâinii. Strategia ministerului e să facem în așa fel încât producția să o folosim în interiorul țării, să o valorificăm și să exportăm produse finite. Mai avem însă mult de lucru până putem să absorbim aproape 11 milioane de tone de grâu. Avem producții record, ne încadrăm pe o medie bună la grâu 5300 de kg la hectar”.

Cîțu, întrebat dacă știe cât costă o franzelă: „Nu mănânc pâine, dar am fost la piață…”

Premierul Florin Cîțu a fost întrebat, marți, dacă știe cât costa o franzelă sau o sticlă de ulei, în contextul în care premierul spunea anterior că salariile în România au crescut, chiar dacă a crescut și inflația. „Nu mănânc pâine”, a declarat premierul.

În primul rând, prețurile pe care le-a prezentat Banca Națională sunt o estimare pentru finalul anului. Vă aduc aminte că îm 2018 rata inflației era de 5,4% iar veniturile erau mult mai mici decât sunt astăzi. Veniturile au crescut și anul acesta cu 7% și ele continuă să crească”, a spus premierul, despre prognoza BNR care arată că până la finalul anului inflația va crește la 5,6%.

Întrebat dacă știe cât este prețul unei franzele, a unei sticle de ulei sau dacă a fost la piață, premierul a răspuns: „Nu mănânc pâine. Am fost în piață.”

Anterior, premierul Florin Cîțu a spus că România nu mai este o țară a celor cu salarii mici și că sunt tot mai multe venituri mari, nete, în euro. „Mai mult de 1% dintre angajați au peste 3.000 de euro net”, a declarat acesta.

Premierul a fost întrebat și ce se întâmplă cu cei peste un milion de români care câștigă salariul minim pe economie.

Prin implementarea programului de guvernare și prin aceste investiții am creat locuri de muncă. Rata șomajului scade. Asta facem, oportunități”, a mai răspuns Cîțu.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.