Româncele, lăsate SINGURE împotriva cancerului! Guvernul NU finanțează un program național de screening

Premierul Florin Cîțu a declarat recent că nu vrea să finanțeze sistemul de sănătate dacă nu apar „rezultate”, dar Guvernul oricum nu finanțează tratamentele medicale moderne, care pot salva viețile oamenilor. Femeile din România sunt lăsate să lupte singure împotriva cancerului la sân, iar Guvernul nu a implementat un program național de screening care să depisteze cancerul în faze ușoare, astfel încât să poată fi salvat sânul și viața pacientei.

În anul pandemiei, în România au fost înregistrate 98.886 de cazuri de cancer. În cazul femeilor, cancerul la sân este cel mai frecvent, potrivit datelor strânse de Institutul Național de Sănătate Publică. Datele prezentate de autoritățile române sunt oricum laconice și imprecise, deoarece România nu are o bază de date pentru a urmări evoluția cazurilor. Totuși, trebuie precizat că în anul pandemiei, mulți bolnavi din lume au fost nevoiți să stea acasă și nu au putut efectua examene medicale. Aceste îngrijorări apar în state dezvoltate, cum ar fi Marea Britanie, care arată că circa 10.000 de persoane nu au putut începe tratamentul împotriva cancerului la sân din cauza pandemiei. Marea Britanie este unul dintre statele care are un program național de screening pentru cancerul la sân, reușind să țină sub supraveghere atât factorii de risc, cât și evoluția fiecărui pacient. Toate femeile cu vârsta între 50 și 70 de ani sunt programate, o dată la 3 ani, la screening pentru depistarea cancerului la sân, care presupune efectuarea unei mamografii și continuarea examenelor medicale dacă rezultatul este neclar sau dacă arată existența cancerului. Screeningul în Marea Britanie salvează 1 viață la fiecare 200 de femei care efectuează screening-ul. Acest lucru înseamnă că anual circa 1.300 de femei sunt salvate de la moarte cu ajutorul programului de screening. În cazul în care rezultatul mamografiei este neclar, atunci femeile sunt îndrumate spre biopsie. 1 din 4 femei care au un rezultat neclar la screening va fi depistată cu cancer la sân. 4 din 5 femei cu cancer la sân au o formă invazivă, care riscă să se răspândească în tot corpul dacă nu primește la timp tratamentul medical. Ceea ce înseamnă că un cancer la sân care nu este depistat la timp, se poate răspândi în tot corpul și să ducă la decesul pacientei. Tocmai de aceea screeningul este foarte important pentru a salva viața femeilor. 

Germania are un astfel de sistem național pentru depistarea cancerului la sân încă din anii 90, când germanii deja măsurau impactul și se bucurau de rezultate. De când au început acest program, germanii au reușit să depisteze cazuri de cancer care nu ar fi fost depistate fără o mamografie. Peste 6.600 de cazuri au fost depistate într-un an cu ajutorul programului de screening, reușind să salveze viețile acestor 6.600 de femei, arată un studiu mai vechi. În Germania, screening-ul se realizează o dată la doi ani, având un target de 11 milioane de femei, și toate testele necesare sunt gratuite. Doar femeile cu vârsta între 50 și 70 de ani pot participate, chiar dacă nu toate sunt de acord cu această evaluare medicală. Anual sunt evaluate circa 5 milioane de femei. În medie, 120.000 de femei sunt rechemate pentru alte examene medicale. Anual se înregistrează 32.000 de biopsii pentru cancerul la sân. Programul de screening din Germania presupune o mamografie, iar dacă rezultatul este neclar sau suspect, se trece la o altă mamografie, urmată de ecografie și biopsie pentru un rezultat exact. Statistici mai recente arată că în urma programului de screening, sunt depistate 17.000 de cazuri de cancer, ceea ce înseamnă că apare la 6 din 1.000 de femei examinate. În schimb, formele de cancer invaziv sunt mult mai numeroase în Germania. 5 din 6 femei cu cancer la sân au o formă invazivă, iar dacă nu sunt tratate, cancerul se răspândește în tot corpul. Persoanele care participă la programul de screening au mai multe șanse de supraviețuire decât cele care refuză examenele medicale.

Italia le oferă femeilor atât screening pentru depistarea cancerului la sân, dar și pentru cel de col uterin, totul fiind gratuit. Femeile cu vârsta între 50 și 69 de ani sunt chemate, o dată la 2 ani, pentru efectuarea unei mamografii. În unele regiuni, intervalul de vârstă este între 45 și 74 de ani. Etapele sunt la fel ca în Germania și Marea Britanie, adică o mamografie, urmată de alte teste dacă rezultatul este neclar sau suspect. Totul este gratuit, iar femeile cu rezultate neclare sau suspecte au prioritate în spitale.  De asemenea, Italia oferă Pap-test gratuit, o dată la 3 ani, pentru femeile cu vârsta între 25 și 30 de ani, și o dată la 5 ani pentru femeile cu vârsta între 30 și 64 de ani. Testul Pap-test ajută la depistarea cancerului de col uterin. Dacă Pap-testul este pozitiv, atunci femeia este îndrumată spre o examinare completă pentru a i se stabili diagnosticul cu exactitate.

Femeile din Italia beneficiază și de un test gratuit colon-rectal pentru depistarea unor eventuale forme de cancer. La fiecare 2 ani, femeile cu vârsta între 50 și 69 de ani sunt programate să efectueze un astfel de examen medical, care constă într-o analiză a unei probe de fecale, pentru a depista urmele de sânge. În unele regiuni, femeile cu vârsta între 58 și 60 de ani efectuează o singură dată o rectoscopie pentru a depista cazurile de cancer. Programul de screening din Italia depistează cancerul la sân la 1 din 174 de femei (cu vârsta între 50 și 69 de ani) care participă la examenele medicale. 1 din 23 este rechemată pentru alte evaluări medicale, pentru un rezultat mult mai exact. Dintre cele care sunt rechemate, 1 din 8 află că are un cancer la sân.

Guvernul României nu finanțează niciun program național de screening împotriva cancerului, indiferent de forma de cancer. Nu există nici măcar o bază digitală a bolnavilor de cancer, astfel încât să fie urmărită evoluția cazurilor. Multe cazuri de cancer rămân încă nedescoperite de autoritățile române. Sistemul de sănătate trebuie să fie despre vieți salvate și Guvernul are responsabilitatea să investească în programe de screening care funcționează în țările dezvoltate pentru a salva viața femeilor. Programe naționale de screening pentru depistarea cancerului la sân există și în multe alte țări din lume, precum Franța, Spania, Austria, Norvegia, Suedia, Australia etc. În prezent, în România nu există nicio discuție pentru implementarea unui astfel de program și niciun partid nu a venit cu o astfel de propunere.  

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *