Robert Turcescu, apel pentru primarii constănțeni: „Mai aveți 28 de zile pentru a primi bani de la Ministerul Dezvoltării”

În cadrul dezbaterilor de miercuri privind moțiunea de cenzură, inițiată de PNL-USR-PMP și respinsă la vot, premierul Sorin Grindeanu puncta faptul că Guvernul trebuie să rămână în funcție pentru că, printre altele, primarii și președinții de consilii județene se înghesuiesc la Palatul Victoria ca să obțină finanțări. O realitate pe jumătate, întrucât mulți astfel de aleși nu cunosc prevederile Planului Național de Dezvoltare Locală 2 și, mai mult, programul respectiv este valabil doar 30 de zile, de la adoptarea bugetului de stat. Practic, 28, întrucât proiectul de buget a fost adoptat marți.

CITEȘTE ȘI:

Moțiunea de cenzură a PNL-USR a PICAT! Grindeanu s-a dezlănțuit în Parlament: „Aveam așteptări de la noua generație de parlamentari, dar și-au propus să salveze România prin somn!”

Deputatul PMP de Constanța, Robert Turcescu, a fost prezent, joi, la sediul organizației județene a partidului, alături de președintele Claudiu-Iorga Palaz, în care a relatat mai multe despre acest subiect. Turcescu a făcut un apel de mobilizare pentru primarii constănțeni, indiferent de culoarea politică.

Turcescu„În actuala configurație guvernamentală, Ministerul Dezvoltării deține sumele cele mai mari din arhitectura bugetară. Prin urmare, primarii au o fereastră de oportunitate de 30 de zile, în care pot depune la ministerul Dezvoltării cereri de finanțare pentru realizarea unor obiective de investiții. De aceea, doresc să fie cunoscut acest apel al subsemnatului de către primari, să completeze cât mai repede aceste cereri de finanțare. Se pot obține bani! Din păcate, din discuțiile pe care le-am avut cu primarii din județ am constatat un lucru îngrijorător, sper să fi fost accidente, au fost primari care nu știau de acest program de finanțare. (…) Nu știau de existența unor astfel de linii de finanțare, unii dintre ei fiind în PNL, poate unii nu erau treji, i-am sunat dimineață… dar, există niște bani pe care, teoretic, îi pot accesa. I-aș ruga să nu rateze această fereastră și să depună cererile. (…) Există un prilej de oportunitate de 30 de zile, este bine și eu îmi doresc ca primarii din județul Constanța să facă solicitări de finanțare, în ciuda faptului că bugetul ministerului Dezvoltării este foarte mare să existe o ordine de priorități și în funcție de momentul în care se depun aceste solicitări. (…) Nu aș știi să vă spun cifra rotundă, dar la Ministerul Dezvoltării sunt cei mai mulți bani care pot fi accesați. În analiza bugetului de stat, Guvernul a emis mai multe ordonanțe, într-una dintre ele, s-a stabilit practic dreptul discreționar al ministrului Dezvoltării de a aloca fără să mai stea să îl întrebe pe primul ministru și de a distribui banii ministerului cu foarte mare lejeritate. De altfel, ministrul Dezvoltării este mai important decât premierul, având în vedere o expresie celebră, cum că „banii se află în pixul lui”. Evident că sunt criterii (de acordare – n.r.), dar ordonanța îi permite ministrului să jongleze cum dorește cu acești bani, sumele sunt foarte-foarte mari”, a spus Robert Turcescu.

Nici un parlamentar de Constanța nu a depus amendamente la proiectul bugetului de stat!

În plină majoritate confortabilă, social-democrații și parlamentarii ALDE își permit să voteze pe bandă rulantă. O realitate confirmată în cadrul dezbaterilor privind proiectul bugetului de stat. Creionat de Guvern și plasat doar pentru vot la Parlament, bugetul a trecut ca „gâsca prin apă”, inclusiv sub ochii parlamentarilor de Constanța ai PSD și ALDE, care nu au depus nici un amendament! Robert Turcescu anunțase recent că a depus 58 de amendamente, nici unul dintre ele nefiind admis. De altfel, doar două din partea opoziției au fost admise, fără vreo modificare serioasă a proiectului per ansamblu.

„Au fost respinse pentru că bugetul alcătuit de majoritatea parlamentară PSD – ALDE este un buget chinuit, în care sumele pe care ei le-au alocat sunt sume foarte mici și, mai mult, vor trebui să recurgă la împrumuturi, finanțări extra-bugetare, care vor ridica deficitul bugetar pentru acest an la mai bine de 5%, ceea ce înseamnă o depășire cu mult a deficitului bugetar prognozat, în condițiile în care menținerea deficitului sub 3% este o condiție esențială pentru a parcurge în continuare drumul spre statutul de membru al spațiului Schengen. Nu au fost admise decât două amendamente, unul, la final, lansat de Constantin Codreanu (PMP, diaspora), în care a fost admisă suma de 10.000 lei, necesară pentru cetățenii Republicii Moldova care dețin și cetățenie română. Nu a fost o bună voință, ci o încercare a PSD – ALDE să arate că s-a admis și ceva de la opoziție. Este o bătaie de joc. Orice amendament admis din partea opoziției ar fi produs în viziunea PSD – ALDE o tulburare a previziunilor lor bugetare, ar fi ieșit din schema pe care și-au propus-o, una extrem de strânsă și care conține o mare dramă: așa cum arată astăzi bugetul de stat nu vor fi bani pentru investiții! Despre asta vorbim! România ar fi avut nevoie în următorii ani de cât mai multe investiții. (…) PSD-ALDE se folosesc intensiv de tot ce înseamnă mașinăria de vot și va fi foarte greu pentru opoziție, când propunerile lor vor fi justificate, să obțină prea multe în Parlament… Nu se va întâmpla… Este un obicei vechi, greu de depășit. Votul electronic este, din nefericire, încă o mare problemă în Camera Deputaților. Un sistem care a costat 500.000 EUR, s-au plătit acești bani, el există, se află pe băncile fiecărui parlamentar, însă totalmente nefuncțional, din momentul celebru în care Liviu Dragnea s-a supărat pe felul în care s-a votat legea defăimării și a decis blocarea accesării acestui sistem. Mi-aș fi dorit foarte mult ca de la începutul acestei sesiuni să fie pus în funcțiune, care există, aparatul de vot există, nu se întâmplă acest lucru pentru că, probabil, nu au vrut să aibă nici un fel de surpriză. De altfel s-a văzut și felul în care s-a votat moțiunea de cenzură de ieri. PSD și ALDE au preferat să aibă cvorum, dar ca să nu fie dezertări, trădări, ieșiri din linia de partid, au preferat să se abțină. Totodată, constat o stare de tensiune între PSD și ALDE, în sensul în care unii dintre colegii lor nu sunt de acord cu felul în care au înțeles să gestioneze actuala criză politică partidele lor”, a mai spus Robert Turcescu.

Deputatul constănțean a fost aprobat și de Claudiu Palaz, care și-a exprimat dezamăgirea că „PNL nu a înțeles că PSD este adversarul” și că liberalii continuă să „atace PMP”.

Palaz„Nu am participat la proteste, tocmai pentru a nu fi acuzat că încerc ca lider de județ să confisc acțiunile, doar colegii din partid au avut liber la participare! Insist pe ideea că principalii vinovați pentru ceea ce se întâmplă acum la Guvern sunt cei de la PNL. Nu au înțeles în timpul alegerilor că principalul adversar este PSD… au dat cu ce-au putut și cum au putut în Mișcarea Populară și Traian Băsescu! Cu toate că noi, în campanie, am spus că adversarul este PSD! Cele mai vehemente luări de poziție au fost din partea celor de la PNL. Azi, dacă vedem ce se întâmplă pe scena politică, suntem martori pentru că PNL nu a știut să coaguleze dreapta și a îndreptat atacurile pe PMP și Traian Băsescu. Asta spuneam și în campanie. Nu vreau să atrag presa, dar cei care fac opoziție sunt cei de la PMP! Când văd la televizor „opoziția PNL – USR”, îmi pare rău! Am fost ignorați în 2016 de presă la nivel național, nu s-a considerat PMP și Traian Băsescu ca principalii din opoziție, s-a ajuns unde s-a ajuns… Dacă nu se puneau tunurile pe PMP și se obținea un scor mult mai mare, lucrurile stăteau cu totul altfel și nu mai aveam această mașinărie de vot a PSD, menționată de Robert Turcescu. (…) La nivel de județ, nu avem o alianță cu PSD, avem o colaborare. Eu trebuie să adopt proiectele pe care le-am propus în campanie, ca în 2020 să am ce să le spun constănțenilor. Nu pot să fac opoziție… de ce am făcut deszăpezire, păi trebuia să împing zăpada înapoi, în spatele utilajelor? Să nu împingem lucrurile până la absurd! Faptul că am participat la deszăpezirea drumurilor… trebuia să stau acasă? Sau într-o cafenea? Să iau o volă în spate să pun zăpada înapoi pe drum? Vreau să pot spune că am făcut ceva pentru constănțeni!”, a spus Claudiu-Palaz.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *