RMD nu participă la întâlnirea cu premierul Tudose. Baisan: „Se încearcă, contrar voinței străzii, resuscitarea unor formațiuni politice din opoziție, care au persoane cu probleme penale”

UPDATE

Întâlnirea dintre reprezentanţii ONG-urilor şi premierul Mihai Tudose s-a încheiat după aproximativ două ore de discuții, iar reprezentanții protestatarilor i-au transmis un ultimatum premierului şi i-au pus în vedere să dea ordonanţă de Urgenţă împotriva legilor justiţiei votate în Parlament. De asemenea, aceștia au anunțat că rezultatul nu este îmbucurător şi că, din punctul lor de vedere, soluţia este continuarea protestelor până când vor fi oprite cele trei legi ale justiţiei, precum şi modificările la Codurile penale.

Reprezentanţii organizaţiilor civice au precizat că au avut către premier trei solicitări: sesizarea Comisiei de la Veneţia privind legile justiţiei şi în viitor asupra modificării Codurilor penale, prorogarea aplicării legilor justiţiei prin Ordonanţă de Urgenţă până când Comisia de la Veneţia îşi va spune opinia şi va avea loc un dialog real între toţi factorii implicaţi şi demiterea imediată a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care „nu mai este un partener credibil”. 

CITEȘTE ȘI:

Scandal MONSTRU în Parlament la primul val de modificare a legilor justiției. USR-iștii au blocat ședința, strigând la megafon. „Să plecăm acasă dacă suntem atât de IDIOȚI!” La Cameră încă se vota, la Senat exista număr de înregistrare!

ȘTIRE INIȚIALĂ

Premierul Mihai Tudose se întâlneşte miercuri cu reprezentanţii a 43 de organizaţii civice, unele aflate la originea protestelor privind legislaţia penală, care i-au solicitat o discuţie pe tema legilor justiţiei şi a modificărilor codurilor penale. Întâlnirea lui Tudose cu reprezentanţii organizaţiilor civice a început la Palatul Victoria, la ora 11:00.

S-a agreat participarea a 7 delegaţi din partea organizaţiilor civice, respectiv Alexandru Socol – Corupţia Ucide; Ciprian Ciocan – Vă Vedem din Sibiu, Laurenţiu Ştefănescu – Iniţiativa Timişoara, Marius Deaconu – Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Mihai Poliţeanu – Iniţiativa România, Mihai Tudorică – #REZISTENŢA și Radu Dumitriu – delegat al organizaţiilor din Diaspora.

Partidul România Modernă și Demnă, al cărei președinte fondator este constănțeanul Remus Cristy Baisan, prezent la protestele din ultima perioadă, nu și-a manifestat interesul de a participa la discuții. Mai mult, Baisan condamnă acest dialog, întrucât „se negociază cu un Guvern corupt”.

„Partidul România Modernă și Demnă (RMD) condamnă și se delimitează clar de acest așa-zis dialog ce urmează a avea loc astăzi, 27 decembrie 2017, la sediul Guvernului, pentru următoarele considerente: 

  1. Începând cu luna ianuarie a acestui an, românii au decis ca zi de zi să ceară actualei guvernări, cât și întregii clase politice în ansamblu ei, să înțeleagă că românii nu mai acceptă să fie conduși de politicieni cu probleme de natură penală sau acuzați de fapte de corupție. Mai mult decât atât, societatea a cerut și cere în continuare apariția unor noi partide politice curate care să ducă România pe un alt drum, un drum al democrației autentice. RMD este unul dintre partidele politice emanate din mișcările de stradă din 2017. Din respect pentru toți cei care au ieșit în stradă, RMD se delimitează clar de orice tentativă a unei fracțiuni din societatea civilă de a considera actuala guvernare ca un posibil partener de dialog credibil. RMD se delimitează în același timp și de acțiuni ale aceleiași fracțiuni din societatea civilă prin care se încearcă, contrar voinței străzii, resuscitarea unor formațiuni politice aflate acum în opoziție, dar care la rândul lor au ca membri persoane cu probleme de natură penală sau acuzate de fapte de corupție. RMD respectă voința străzii și este convins că nu asta își dorește societatea civilă în ansamblul ei la momentul actual. 
  2. Întâlnirea de astăzi de la Guvern este inițiată de o componentă a societății civile care dorește, contrar cerințelor majorității din stradă, să dialogheze/negocieze cu un guvern corupt. Acest dialog/negociere nu poate avea nici legitimitate și nici finalitate. 
  3. Lipsa de transparență în organizarea acestei întâlniri, a temelor de pe agenda de discuții, precum și modul în care au fost selectați cei care urmează să reprezinte strada în acest dialog/negociere cu Guvernul Tudose, ridică mari semne de întrebare, fapt care face ca nivelul de credibilitate al acestei întâlniri să fie pus sub semnul întrebării. Voința oamenilor din stradă este una clară și anume fără „penali” în politică și fără interferență politică în justiție”, a transmis, miercuri, președintele RMD, Remus Cristy Baisan.

43 de organizaţii civice i-au transmis, sâmbătă, premierului Mihai Tudose, o scrisoare deschisă prin care i-au solicitat o întâlnire până la finalul anului, spunând că viitorul României şi libertatea ei trebuie să primeze, iar pentru asta singura soluţie este dialogul.

Premierul a răspuns chiar pe pagina de Facebook „Corupţia Ucide”, unde a fost postată şi scrisoarea, propunând data de 27 decembrie, care a fost acceptată.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.