REZULTATE FINALE BEM! Cum arată noua configurație politică a Constanței

Numărătoarea voturilor pentru Primăria și Consiliul Local Constanța s-a încheiat. Datele finale arată că Decebal Făgădău, candidatul PSD, a obținut 43.320 de voturi (42,01%), în timp ce contracandidatul său de la PNL, Vergil Chițac, a fost votat de 35.755 de constănțeni (34,63%).

Candidatul PMP, Claudiu Palaz, a obținut 7.031, independentul George Andrei Popescu 4.588 de voturi, iar candidatul ALDE, senatorul Gigi Chiru, a fost votat de 3.672 de constănțeni (3,73%).

Candidatul PSD la Primăria Constanța, Decebal Făgădău, și-a anunțat, în noaptea de duminică, victoria la alegeri. În cadrul unei conferințe de presă, organizată la sediul partidului, Făgădău a încercat să infirme scorul strâns dintre el și candidatul PNL, Vergil Chițac. Precizăm că, după închiderea urnelor, la ora 21:00, opinia publică a primit mai multe sondaje de opinie care arătau un scor strâns între cei doi.

„Vă asigur de o întreagă transparență, de un dialog permanent cu constănțenii și, împreună cu echipa, vom face o conferință în care vom comunica programul nostru săptămânal, întrucât ne propunem să fim în dialog permanent cu ONG-urile, sindicatele, patronatele. Încrederea se câștigă pas cu pas. Rezultatul mă mulțumește și sunt convins că după un an cu turbulențe în ceea ce privește PSD avem multe de schimbat. Vom face o analiză și vom face schimbarea pe care am promis-o constănțenilor. Cel de-al 55-lea primar al Constanței va fi al tuturor constănțenilor”, a spus Făgădău.

În județ, situația este îmbucurătoare pentru PNL. Jumătate  din primăriile din județ și-au păstrat în funcție șefii, în timp ce restul localităților și-a schimbat conducătorul, pentru următorii patru ani.

Situația în județ

Surpriză uriașă la Eforie! Social-democratul Ovidiu Brăiloiu, primar de mai multe mandate la Eforie, a pierdut alegerile! Liberalul Robert Şerban este noul primar.

La nivel judeţean, PNL şi-a adjudecat 28 de primării, în timp ce PSD are 33 de primării, inclusiv municipiul Constanța.

UNPR câştigă primăriile în două comune, printre care la Saraiu, în persoana Dorinelei Irimia, care şi-a păstrat funcţia, ALDE are doi primari, respectiv Hârşova, prin Viorel Ionescu, și Ion Corvin, iar PMP câştigă două primării, cea de la Castelu, prin Nicolae Anghel și Cogealac, prin Gheorghe Alexa. Trei independenţi şi-au adjudecat primăriile, printre care Medgidia (Valentin Vrabie) şi Peştera (Marius Petre).

De precizat şi faptul că la Cernavodă PSD a cerut reluarea alegerilor, după o contestaţie depusă la Biroul Electoral Central. Se pare că a fost declarat câștigător liberalul Liviu Negoiţă, cu doar 14 voturi avans, însă, susţine PSD, ar fi fost înregistrate fraude.

Configurația politică la Consiliul Județean și Consiliul Local Constanța

16 consilieri vor fi de la PSD, 15 consilieri de la PNL, 3 consilieri de la PMP și 3 consilieri de la ALDE.

Potrivit BEM Constanța, componența viiitorului Consiliu Local Constanța va arăta în felul următor:

PSD – 13 mandate

PNL – 10 mandate

PMP – 3 mandate

George Andrei Popescu, independent 1 mandat.

Rezultatele la nivel național

La nivel național, votul pentru consiliile județene a fost câștigat de PSD cu 37,55% din voturi, urmat de PNL cu 31,97%, ALDE cu 6,31%, UDMR cu 5,36% și PMP cu 4,26%, după ce au fost centralizate rezultatele din 99,59% din secțiile de votare.

În ceea ce privește votul pentru primării, situația după numărarea voturilor din 99,46% dintre secții este următoarea: PSD 37,62%, PNL 32,63%, ALDE 5,89, independenți 5,2%, UDMR 4,13%, ceea ce înseamnă că PSD a cîștigat 1.669 primării, fiind urmat de PNL, care a obținut 1.079 primării, în timp ce UDMR are 195 de mandate de primar, ALDE 64, iar UNPR 26. Totodată, primăriile din 53 de localități vor avea primari independenți.

La consilii locale, PSD are 36,15%, PNL 30,7%, ALDE 6,62%, UDMR 5,21%, iar PMP 4,03%.

La nivel național, PSD a obținut 16.556 mandate de consilier local. Social-democrații sunt urmați în clasament de liberali – 13.082 mandate. Pe locrile următoare se situează ALDE – 2480 de mandate, UDMR – 2281, PMP -1.219 și UNPR – 1201 mandate. Restul formațiunilor au obținut sub 1000 de mandate.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *