Rezolvare pentru examenul de rezidențiat: ministrul Educației, ELIMINAT din procedură! Senatorul Chițac: „Trimitem 2.000 de absolvenți în brațele industriei farmaceutice ca distribuitori de medicamente?”

Examenul de rezidenţiat, care ar fi trebuit să aibă loc pe data de 17 noiembrie, va fi amânat pentru 8 decembrie, deoarece la Ministerul Educației nu există un ministru care să semneze cele șapte ordine necesare organizării probei. Subiectul a fost un nou prilej pentru PSD și președintele Klaus Iohannis să se acuze reciproc de asumarea responsabilității, iar, miercuri, la Senat, s-a încercat deblocarea. Astfel, a fost adoptată propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.

Plenul Senatului a adoptat proiectul care prevede ca numărul locurilor pentru rezidențiat să fie egale cu numărul absolvenților Facultății de Medicină. De asemenea, proiectul mai prevede faptul că Ministerul Sănătății organizează admiterea în rezidențiatul pe locuri și posturi, prin concurs național, în a treia duminică a lunii noiembrie, iar admiterea în rezidențiatul în medicină de familie, prin test de selecție, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului educației naționale.

Un alt articol prevede că medicii rezidenți, medicii dentiști rezidenți care ocupă prin concurs posturi de asistent de ceretare științifică, efectuează pregătirea în afara normei de bază cu păstrarea tuturor drepturilor de rezident.

Ministrul Educației, ELIMINAT din procedură!

Începând cu seria de rezidenți noiembrie 2020, examenul poate fi susținut în termen de maximum 3 ani de la data încheierii programului de pregătire, iar proba scrisă va consta din subiecte unice pe țară, având o pondere de 50% din media probelor de examen, deoarece perioada de maxim 5 ani a fost considerată îndelungată, inclusiv de către Colegiul Medicilor din România. De asemenea, medicii rezidenți care au finalizat pregătirea în rezidențiat, dar nu au promovat examenul de specialitate, pot fi încadrați cu contract individual de muncă în unități sanitare publice, inclusiv în cabinete medicale individuale, în funcție de specialitatea în care s-a efectuat pregătirea de rezidențiat și sub îndrumarea unui medic cu drept de liberă practică în specialitatea respectivă. Încadrarea se va face pe funcție de medic, cu salarizarea corespunzătoare de rezident ultimul an, în funcție de specialitatea de confirmare.

Totodată, poate cea mai importantă modificare a OG 18/2009 se referă la faptul că ministrul Educației este exceptat de la semnătura pe metodologia de examen, doar anul acesta.

Ministrul demis al Sănătății, Sorina Pintea, le-a spus studenților, în urmă cu o săptămână, că examenul de rezidențiat nu se poate organiza dacă nu este numit un ministru la Educației, care să semneze cele 7 ordine pentru organizarea concursului. Președintele Iohannis a refuzat numirea unui titular pe motiv că guvernul PSD nu mai avea susținere politică, iar acum cabinetul Dăncilă a fost demis și trebuie instalat altul, care nu se știe când va primi votul Parlamentului.

După votul de miercuri, proiectul fiind adoptat în unanimitate, senatorul constănțean Vergil Chițac spera ca și Camera Deputaților, forul decizional, să adopte în grabă noile prevederi.

„În orice rău e și un bine! Examenul de rezidențiat de anul ăsta a ajuns unul din subiectele confruntării politice din aceste zile. PSD arată cu degetul spre Iohannis și viceversa. 5000 de absolvenți ai facultăților de medicină și familiile lor așteaptă un ministru titular la educație, care împreună cu ministrul Sănătății să aprobe cifra de școlarizare, însemnând 3000 de locuri. Cum numirea viitorului guvern este incertă, am modificat la Senat Ordonanța 18/2009 privind organizarea și finantarea rezidențiatului, ocazie cu care am decis ca toți absolvenții să fie înscriși la cursuri. Eu cred că e o soluție corectă atât timp cât cele două probe, licența și rezidențiatul, au bibliografia identică. Pe de altă parte, ce facem cu cei 2000 de absolvenți care nu încăpeau la rezidențiat? Îi aruncăm în brațele industriei farmaceutice ca distribuitori de medicamente, după ce au absolvit 6 ani de medicină? Legea a plecat la Camera Deputaților care poate să o adopte săptămâna viitoare și s-o trimită rapid la președinte pentru promulgare”, a transmis senatorul Chițac.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *