Revoluția fiscală a PSD – ALDE, un fâs?! Parlamentul a adoptat o Ordonanţă de urgenţă care ridică multe semne de întrebare

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 18/2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaților, cu criticile de rigoare venite din partea opoziției. Amintim că, în luna martie a acestui an, guvernul condus de Viorica Dăncilă a făcut o mutare îndrăzneață în domeniul fiscal-bugetar. Concret, Executivul a adoptat o ordonanță de urgență potrivit căreia persoanele fizice care plătesc impozitul pe venit, CAS şi CASS vor completa o unică declaraţie şi nu şapte declaraţii, cum a fost până acum:

„Am promis că Declaraţia 600 va dispărea. Am cerut o nouă reglementare să vină în sprijinul contribuabilului prin simplificare şi justificare raţională a procedutrilor. Vom adopta ordonanţa prin care vom introduce noua reglementare de plată a impozitului pe venit, CAS şi CASS. În primul rând, persoanele fizice care plătesc impozitul pe venit, CAS şi CASS vor completa o unică declaraţie, nu şapte – cum a fost până acum. Cred că asta reprezintă o simplificare majoră. Noul formular se va depune o singură dată pe an, iar termenul de depunere pentru anul acesta este de 15 iulie. Plata contribuţiilor poate fi efectuată până pe 31 martie 2019”, declara Viorica Dăncilă în şedinţa Executivului din 15 martie.

Aparent, măsura ar fi trebuit să fie un ajutor pentru toți românii care erau nevoiți să stea la cozi imense la ghișee pentru a-și plăti contribuțiile sociale. Cu toate acestea, proiectul Guvernului PSD-ALDE nu a mulțumit pe toată lumea. Spre exemplu, opoziția a sărit ca arsă, spunând că cei de la putere au produs mai mult haos decât să simplifice lucrurile. În replică, social democrații spus că Ordonanța de urgență nr. 18/2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative va reduce, în primul rând, numărul de declarații depuse la organul fiscal de către persoanele fizice care realizează venituri din desfășurarea unor activități economice, măsura fiscală fiind prevăzută în Programul de Guvernare 2018-2020. Totodată, cei din Guvern au mai notat că actul normativ va revizui sistemul actual privind impozitarea veniturilor realizate din activități economice de persoanele fizice, prin eliminarea plăților anticipate și instituirea unui singur termen de plată pentru a răspunde exigențelor privind administrarea eficientă a sistemului fiscal. De asemenea, actul normaiv, spun cei din Guvern, „va elimina dificultățile apărute în procesul de gestionare a deciziilor de impunere emise pentru persoanele fizice și va simplifica birocrației prin reducerea numărului de declarații depuse de persoanele fizice, prin comasarea unor formulare și diminuarea costurilor administrative legate de procesarea declarațiilor“.

„Promovarea acestui act normativ este determinată în principal de necesitatea: stabilirii contribuțiilor sociale obligatorii pentru unele categorii de persoane fizice care obțin venituri din activități ce nu au un caracter de continuitate; încurajării contribuabililor persoane fizice care desfășoară activități economice să își declare în mod transparent obligațiile fiscale, în scopul îmbunătățirii conformării; simplificării modului de stabilire a impozitului pe venit, atât pentru contribuabil, cât și pentru ANAF, prin neemiterea deciziilor de impunere pentru plățile anticipate și cunoașterii de către contribuabil a obligațiilor de plată, fără intervenția organului fiscal; (…) astfel încât familiile celor aproximativ 50.000 de copii cu handicap să nu fie private de accesul la ajutorul social, alocația pentru susținerea familiei și ajutorul pentru încălzirea locuinței, întrucât neadoptarea mecanismului de calcul, declarare și plată a contribuțiilor sociale până la data de 25 martie 2018 ar conduce la întreruperea calității de asigurat în sistemele sociale de pensii și sănătate, aspect ce ar putea afecta accesul persoanelor fizice vizate la prestațiile sociale suportate de aceste sisteme, respectiv la dreptul la pensie sau la dreptul la servicii medicale și medicamente, cu consecințe negative asupra stării de sănătate a acestora“, se arată în textul ordonanței.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 18/2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost adoptat pe 25 aprilie de Senat și, miercuri, definitiv, de Camera Deputaților, cu 217 „pentru“, un vot împotrivă și 55 de „abțineri“. Cu această ocazie, cei din opoziție nu au ratat șansa de a critica puterea pentru harababura fiscală.

„S-a efectuat a șaptea corectură în patru luni la ceea ce se numește „revoluția fiscală”. Urmează pilonul 2 de pensii, primul pas fiind făcut deja, prin scăderea contribuției la 3,75%, în loc de 4,25% cât trebuia să fie. O rog pe doamna Olguța Vasilescu (ministrul Muncii, n.r.) să nu mai mintă în spațiul public și să nu mai afirme că nu contribuie la pilonul 2, când de fapt contribuie și acest lucru se poate verifica obiectiv. În plus, doamna Vasilescu feriți-vă banii privați din pilonul 2. „Orice om îi este frică…” (microfon tăiat) Sper că nu doriți din partea puterii să impuneți opoziției ce să spună și ce să nu spună!“, a declarat de la tribuna Camerei Deputaților deputatul USR Cristian Seidler.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.