Revoltă în M.A.I. Coarnă, SNPPC: „Am ajuns proștii țării… O să închidem posturile de Poliție, să vină cu locala, primarii și amețiții lor să facă ordine publică!”

După scandalul de la începutul lunii iunie al veniturilor stabilite de legea salarizării unitare, militarii se revoltă din nou. Ordonanța de Urgență care stabilește pensiile militare a ajuns în spațiul public și nu este primită deloc cu ochi buni de oamenii din sistem. Dacă ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, mai socializa zilele trecute în spațiul public, la Interne s-a așternut o liniște totală și sindicatele se pregătesc să ia foc.

CITEȘTE ȘI:

Târâș-grăpiș, vom avea o lege a salarizării unitare. Vișan: „A venit târziu, dar forma este OK”. Turcescu: „Un Guvern de impotenți, rupți de realitate”. SNPPC: „Închidem țara și plecăm! O lege de rahat!”

Şedinţa de Guvern care trebuia să aibă loc astăzi s-a amânat, urmând să aibă loc, cel mai probabil, vineri. Pe ordinea de zi trebuia să fie inclus şi actul normativ care stabilea pensiile pentru militari şi poliţişti, însă  ordonanţa nu ar fi avut toate avizele necesare.

Mai mult, MApN anunța miercuri că „specialiștii MApN și ai Afacerilor Interne continuă consultările şi pregătesc draft-ul actului normativ ce va fi discutat în cadrul Executivului, cele două ministere fiind co-iniţiatoare”, însă MAI a anunțat în aceeași zi că „nu am inițiat și nu avem un astfel de proiect în lucru”! De altfel, ministrul Apărării, Adrian Țuțuianu, a precizat astăzi pentru TOMIS NEWS că „sunt într-o întâlnire, nu pot să vorbesc”.

Potrivit noii OUG, pensiile militare de stat se actualizează în funcţie de rata inflaţiei, în fiecare an și, dacă în urma actualizării rezultă un cuatum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată. De asemenea, pensia militară nu poate fi mai mare decît media soldelor sau salariilor nete corespunzătore soldelor sau salariilor brute cuprinse în baza de calcul a pensiei.

Țuțuianu menționa că pensia medie în MApN este în jurul a 3.000 de lei, urmând ca salariile şi pensiile militarilor să crească în anii următori, dar trebuie eliminate „aberaţiile” din sistem.

Cum au ajuns polițiștii „proștii țării”

De partea cealaltă, Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual se pregătește să… arunce în aer ordinea publică. Președintele SNPPC, Dumitru Coarnă, a explicat pentru TOMIS NEWS de ce „polițiștii au ajuns proștii țării”.

„Nu suntem de acord, pentru că nu se plafonează pe salariul net, sunt lucruri total distincte! Al doilea element: operează acest sistem doar la Poliție, SRI, SPP; la magistrați nu, la senatori nu, toți figurează cu brutul realizat! Este o discriminare! Toate pensiile se raportează la brutul realizat, de unde se scade impozitul, ori la noi s-a aplicat salariul net, care este mai mic, pentru că sunt contribuții diferite, există CAS , CASS, valori luate din acest plafon. Probabil le este frică de procurori să nu îi percheziționeze, le e frică de ei! La judecători, procurori, senatori, au rămas pe 100% brut realizat, la noi s-au dus pe 100% net! (…) Dacă acum pensia netă medie este 3.000 lei, salariul este de 1.500 lei, adică la jumătate! (…) Le transmitem guvernanților numai de bine, să le dea Dumnezeu sănătate și să venim la fața locului când ne-or da diferența de pensii sau când le vor lua foc casa! O să blocăm sistemul, noi lucrăm sute de mii de ore suplimentar, care nu sunt plătite, o să închidem posturile de Poliție și nu o să mai lucrăm suplimentar, să vină cu poliția locală unde au triplat salariile, cu primarii și cu toți amețiții lor să facă ordine publică! Nu au mărit salarii, la pensii lucrează pe net, nu pe brut, cu alte elemente, inclusiv Legea 263 (per 2010, a pensiilor – n.r.) lucrează pe brut. Am ajuns proștii țării!”, a spus Dumitru Coarnă, pentru TOMIS NEWS.

Criza de personal din MAI se adâncește. 4.000 de polițiști au ieșit la pensie anul acesta, din care aproape 1.000 dar în ultima săptămână.

„Nu suntem antrenați, nu suntem pregătiți, mi-e rușine cu pistolul Carpați, de pe vremea bunicilor”, a fost mesajul, printre altele, al unui polițist, în biserică, la înmormântarea colegului său, Sorin Vezeteu, în fața ministrului stupefiat al Afaceriștilor de la Interne, Carmen Dan, pe 24 iulie. Tot atunci, premierul Mihai Tudose anunța un deficit de 20.000 de polițiști!

„A venit astăzi un sindicat cu o idee foarte bună, ca promoţia de la 2018 să poată fi încadrată de acum, să găsim o formulă, urmând ca apoi să îşi termine studiile până la anul. Este un prim pas. (…) Sindicatele acuzau şi faptul că sunt număraţi ca 80.000 de poliţişti. De fapt sunt 40.000 de poliţişti şi restul sunt servicii suport, începând cu cantina şi terminând cu ansamblurile artistice”, spunea atunci Tudose.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “Revoltă în M.A.I. Coarnă, SNPPC: „Am ajuns proștii țării… O să închidem posturile de Poliție, să vină cu locala, primarii și amețiții lor să facă ordine publică!”

  • sâmbătă, 5 august 2017 la 08:27
    Legătură permanentă

    Bla blauri, nimeni nu face nimic din nou numa pentru uni se schimba legea magistrati stau linistiti, asta este roamnica noastra, sa vina doctori si profesori in caz de razboi in prima linie nu noi.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *