Revine TAXA DE POLUARE. Barna (Mediu): „Lansăm o dezbatere publică”

Ministrul Mediului Tanczos Barna, a declarat miercuri că din luna aprilie va începe o dezbatere națională despre o eventuală introducere a unei taxe de poluare pentru poluatori, aşa cum există în majoritatea statelor membre UE.

Nu vom lansa nicio dezbatere publică sau nicio discuție cu dealerii auto despre taxa auto. Putem vorbi despre o taxă de poluare, despre o formă de taxă aplicabilă în majoritatea statelor din UE, o formă prin care poluatorul plătește acolo unde poluare. Dezbaterea publică trebuie să aibă loc în acest an. Acum două săptămâni, am discutat cu dealerii și producătorii, dar nu despre taxa auto, ci despre programele de susținere a înlocuirii parcului auto. După aprobarea bugetului și finalizarea discuțiilor despre PNRR, vom lansa dezbateri publice și discuții cu autoritățile locale, unde avem infrigement pe poluare, despre soluțiile propuse de UAT-uri, cât și cu cetățenii, producătorii și dealerii auto pentru a vedea măsura în care România trebuie să se înroleze în grupul statelor UE care aplică diverse forme de taxare a poluării sau rămâne în grupul celor trei – patru state UE care nu practică nicio formă de taxare a poluării aerului. E o dezbatere importantă. Dacă nu va fi nicio taxă, trebuie să vedem ce măsuri putem lua pentru a reduce poluarea mai ales în marile centrele”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Întrebat dacă susține sau nu o astfel de taxă, Barna a spuns: „Nu poate decide ministrul mediului dacă aplicăm o taxă sau nu. În ultimii zece ani s-au luat decizii pe grabă, fără o analiză juridică, fără discuții și am ajuns la procese pierdute la CJUE, deci nu ministrul Mediului nu decide. De asta am lansat ideea de a avea dezbatere publică”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *