Revin norii războiului în Nagorno-Karabah? S-a ÎNCĂLCAT armistițiul!

Armata rusă a semnalat sâmbătă o încălcare o armistiţiului care a pus capăt în noiembrie luptelor dintre Azerbaidjan şi Armenia din regiunea separatistă Nagorno-Karabah, relatează AFP.

Un caz de încălcare a armistiţiului a fost semnalat la 11 decembrie (vineri) în districtul Hadrut„, a precizat Ministerul rus al Apărării, care a desfăşurat forţe de menţinere a păcii la faţa locului, conform unui comunicat publicat sâmbătă.

Declaraţiile survin în contextul în care armata armeană a raportat atacuri ale Azerbaidjanului în direcţia a doua sate rămase sub controlul forţelor din Nagorno-Karabah. Într-un comunicat, Ministerul azer al Apărării a denunţat „provocările” armene, adăugând că au fost luate „contramăsuri corespunzătoare„. Potrivit acestei surse, „armistiţiul este respectat în prezent”.

Un purtător de cuvânt al forţelor ruse de menţinere a păcii, citat de agenţia de presă RIA Novosti, a confirmat sâmbătă că au existat „schimburi de focuri de armă automată„. El a adăugat că le-au fost transmise apeluri rapide celor două părţi pentru a respecta armistiţiul.

Anterior în cursul zilei de sâmbătă, forţele din Nagorno-Karabah au anunţat că trei dintre luptătorii lor au fost răniţi într-un atac al forţelor azere. Trupe azere au atacat vineri seară combatanţi armeni şi „trei au fost răniţi în schimbul de focuri care a urmat„, a transmis Ministerul Apărării din regiune.

Luptele din Nagorno-Karabah, care au făcut mii de morţi de ambele părţi, au condus în noiembrie la un acord de încetare a ostilităţilor negociat sub egida Moscovei ce acordă Baku câştiguri teritoriale importante. O forţă de pace rusă de aproximativ 2.000 de soldaţi a fost desfăşurată în regiune pentru a asigura respectarea încetării focului.

În timpul unei vizite în această săptămână în Azerbaidjan, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, a cărui ţară a susţinut în mod deschis politic Azerbaidjanul în ofensiva sa şi a fost uneori suspectat că a oferit ajutor material, a proclamat că lupta împotriva Armeniei nu s-a încheiat, aminteşte AFP.

Lupta în sferele politice şi militare va continua acum pe multe alte fronturi„, a declarat el într-un discurs pe marginea unei mari parade militare la Baku. Chemând liderii armeni „să revină la raţiune” după înfrângerea lor în acest război de şase săptămâni, el a asigurat că recucerirea multor teritorii de către Azerbaidjan „va fi începutul unei noi ere” în această regiune muntoasă din Caucaz.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *