Revenim la DECLARAȚIA PE PROPRIA RĂSPUNDERE. Orban: „Dacă ești oprit de Poliție și nu te încadrezi în situațiile prevăzute, vei fi AMENDAT”

Premierul Ludovic Orban a vorbit, joi seară, despre restricțiile privind circulația pe timpul nopții, care va intra în vigoare de luni.

Înseamnă că pe timpul nopții va fi permisă deplasarea la muncă, din motive medicale, deci practic numai acele deplasări necesare. Magazinele vor fi închise. (…) Ce nu înțeleg tinerii? Pot duce boala acasă, la părinți, la bunici și le poate afecta sănătatea. De la 22:00 – 23:00, până la 5:00 – 06:00 dimineața. Farmaciile rămân deschise. Va fi o declarație pe proprie răspundere. E posibil să se accepte pe format online. să arăți telefonul, să nu fie pe hârtie. Amenzile vor fi pentru nerespectarea regulilor. Dacă ești oprit de Poliție și nu te încadrezi în situațiile prevăzute, vei fi amendat”, a spus Orban.

România a renunțat la declarația pe propria răspundere pe 15 mai, odată cu ieșirea din starea de urgență.

Premierul a explicat că virusul este mult mai puternic în ultima vreme și se transmite extrem de ușor. În această notă trebuie văzute măsurile anunțate joi.

E un fel de carantină. Sunt restricții de circulație pe timpul nopții. Este o măsură aplicată și-n alte țări. Această măsură există în Franța, în Spania… A dat ceva rezultate. Pe timpul nopții se organizează petreceri, unde nu se prea respectă regulile. Ce trebuie să înțeleagă românii? A crescut virulența în transmiterea virusului, rezistă mai mult… Riscul de infectare este crescut. Mă doare inima… Eu sunt un liberal, dar pe de altă parte când pui în balanță sănătatea omului cu niște restricții, care nu afectează semnificativ locurile de muncă… Dacă ne uităm la ritmul din ultima săptămână suntem efectiv obligați să luăm aceste măsuri. Este cert că la cum evoluează erau absolut necesare aceste măsuri. Nu poți obliga niște oameni nu să invite alți oameni la casa lui de ziua lui de naștere. O să vedem cum facem… (…) Toate măsurile vor fi valabile de luni. Practic sunt măsuri luate ținând cont de situația în care ne găsim și pe baza specialiștilor. Sunt măsuri de protecție, cum e purtatul măștilor indiferent de incidență. Poate un grup de oameni să se ducă într-o localitate cu incideță redusă la restaurant, dacă acolo nu poartă mască… Noi am  încercat gradual să mergem. În privința locurilor de muncă e dificil în anumite domenii să ai program etapizat de muncă și aici o să se discute cu acele companii. O altă măsură este organizarea activității online a școlilor. Aici am luat această măsuri din două motive. În primul rând este vorba de siguranța copiilor. Iar al doilea motiv este dat de faptul că adolescenții chiar dacă iau virusul sunt asiptomatici și îl transmit către părinți sau bunici”, a mai spus Orban.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *