Reuniune de urgență a NATO: Tensiunile de la granița cu Ucraina provoacă îngrijorare

Miniştrii de externe din ţările membre NATO se vor întruni vineri într-o reuniune de urgenţă pentru a discuta despre tensiunile dintre Ucraina și Rusia şi despre securitatea în Europa, a anunţat marţi Alianţa Nord-Atlantică. Reuniunea va avea loc cu trei zile înainte de Consiliul NATO-Rusia din 12 ianuarie. Occidentul acuză Moscova de pregătirea unei agresiuni împotriva Ucrainei, ţinând cont de zecile de mii de soldaţi şi cantităţile semnificative de material şi echipamente militare desfăşurate la graniţa Rusiei cu Ucraina. Pentru săptămâna viitoare sunt preconizate discuţii între responsabili ai SUA şi NATO cu reprezentanţi ai Moscovei în cadrul unor negocieri destinate să permită o dezescaladare a tensiunilor, scrie AFP.

Cap de listă între revendicările Rusiei, formulate în proiecte de tratate transmise SUA şi NATO, este interzicerea oricărei extinderi viitoare a Alianţei Nord-Atlantice şi a oricărei cooperări militare cu ţările aflate în spaţiul considerat de Rusia drept zona sa de influenţă. SUA au făcut cunoscut că cererile Rusiei sunt în majoritatea lor de neacceptat, şi au avertizat Moscova că Statele Unite şi aliaţii lor vor răspunde „energic” în cazul unui atac rusesc împotriva Ucrainei.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a încercat să-şi liniştească aliaţii europeni, asigurându-i că va acţiona în coordonare cu ei la negocierile cu Rusia.

Ultima reuniune a Consiliului NATO-Rusia a avut loc în 2019, iar relaţiile între cei doi foşti adversari din perioada Războiului Rece rămân îngheţate într-un context de profundă neîncredere reciprocă. Rusia neagă că ar ameninţa Ucraina, de la care a anexat deja o parte din teritoriu, peninsula Crimeea în 2014, şi pretinde că trebuie să facă faţă ostilităţii Occidentului, care susţine Kievul în special în conflictul acestuia cu separatiştii proruşi din Donbas, cărora Moscova le furnizează ajutor divers: de la bani, arme şi tehnică militară până la consilieri şi militari fără însemne.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avut luni o convorbire telefonică cu miniştrii de externe ai „grupului celor 9 de la Bucureşti” (B9), în care au discutat despre criza din Ucraina, a anunţat biroul de presă al Departamentului de Stat american. Blinken şi şefii diplomaţiilor ţărilor membre ale NATO de pe flancul estic au discutat despre concentrarea destabilizatoare de trupe ale Rusiei de-a lungul frontierei cu Ucraina, nevoia unei poziţii NATO unite, prompte şi hotărâte pentru apărarea colectivă a aliaţilor, precum şi despre cooperarea transatlantică în chestiuni ce reprezintă preocupări comune. Secretarul de stat american a subliniat angajamentul SUA de a continua consultarea strânsă şi cooperarea cu toţi aliaţii şi partenerii transatlantici, în timp ce acţionăm în direcţia dezescaladării prin descurajare, apărare şi dialog, mai menţionează Departamentul de Stat. Blinken a subliniat angajamentul de neclintit al SUA faţă de securitatea transatlantică şi faţă de articolul 5 din tratatul NATO, precizează diplomaţia americană.

Potrivit agenţiei bulgare BTA, citată de Agerpres, în cadrul acestei discuţii ministrul bulgar de externe, Teodora Genchovska, a împărtăşit îngrijorările comune cu privire la securitatea Ucrainei, dată fiind concentrarea semnificativă de trupe ruseşti la frontiera acestei ţări. Ea a salutat eforturile diplomatice menite să convingă Moscova să ia măsuri de dezescaladare a conflictului, în cadrul întâlnirilor următoare în diferite formate, respectiv dialogul bilateral SUA-Rusia asupra stabilităţii strategice, Consiliul NATO-Rusia şi Consiliul Permanent al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). În acelaşi timp, ministrul de externe bulgar a subliniat nevoia unei apărări şi descurajări de încredere pe flancul estic al NATO.

Aliaţii şi-au exprimat solidaritatea cu Lituania, în contextul acţiunilor negative ale Chinei, mai menţionează Departamentul de Stat al SUA şi MAE bulgar, referire la disputa dintre Beijing şi Vilnius după ce Taiwanul a deschis un oficiu de reprezentare în Lituania.

Ministerul de Externe slovac a anunţat de asemenea că şeful diplomaţiei de la Bratislava, Ivan Korcok, a avut luni o convorbire telefonică cu secretarul de stat american Antony Blinken şi cu omologii săi din B9 asupra situaţiei din Ucraina, transmite agenţia TASR. Discuţia s-a axat pe negocierile dintre SUA şi Rusia cu privire la securitatea europeană. „Suntem deschişi pentru un dialog deschis cu Rusia. În acelaşi timp însă, vom folosi ca bază pentru aceste discuţii principiile care formează baza securităţii noastre slovace şi europene”, a afirmat ministrul Ivan Korcok.

Moscova a dezvăluit pe 17 decembrie propunerile sale privind arhitectura de securitate europeană transmise Washingtonului, pe care le-a inclus în două proiecte de tratat, unul destinat SUA şi celălalt NATO. Rusia îşi rezumă în acestea cererile adresate Occidentului pentru calmarea tensiunilor alimentate de concentrarea unor importante forţe militare ruseşti la graniţa cu Ucraina, stat care, împreună cu americanii şi europenii, acuză Moscova că pregăteşte o ofensivă militară. Rusia cere în principal excluderea oricărei noi extinderi a NATO, inclusiv către Ucraina, şi încetarea oricărei activităţi militare a acestei Alianţe şi a SUA în Europa de Est şi în spaţiul fost sovietic.

SUA şi Rusia vor avea consultări bilaterale asupra acestor propuneri pe 10 ianuarie la Geneva, urmate de o reuniune a Consiliului NATO-Rusia pe 12 ianuarie şi de o reuniunea în cadrul OSCE pe 13 ianuarie.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.