Retragerea trupelor NATO a permis talibanilor reluarea importului de petrol din Iran. Există risc de RĂZBOI CIVIL în Afganistan

Peste 500 de tone de materiale medicale ce ar fi trebuit să ajungă în Afganistan sunt blocate în afara țării din cauza haosului de pe aeroportul din Kabul. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), ajutoarele, printre care echipamente chirurgicale și kituri pentru tratarea malnutriției, ar fi trebuit să ajungă la sute de mii de afgani, relatează Reuters. Un oficial al OMS a precizat că ajutoarele care ar fi trebuit să ajungă în Afganistan sunt menite să ajute sute de mii de afgani afectați de  violenţele recente. În ultima săptămână, mii de oameni au reușit să părăsească ţara, însă zborurile comerciale au fost oprite.

În timp ce ochii lumii sunt acum aţintiţi asupra oamenilor care sunt evacuaţi şi asupra avioanelor care pleacă, noi trebuie să ducem provizii în ţară pentru a-i ajuta pe cei rămaşi acolo”, a declarat Inas Hamam, purtătorul de cuvânt al OMS.

Organizația Mondială a Sănătății a mai precizat că una dintre soluții ar fi ca avioanele care merg spre Afganistan pentru a prelua refugiaţi să fie redirecţionate spre Dubai pentru a încărca materialele medicale înainte de a ajunge în Afganistan.

Talibanii au preluat duminică, 15 august 2021, controlul în Kabul și, practic, asupra întregului Afganistan. Ultimul bastion necucerit este aeroportul situat la nord de Kabul, unde forțe americane și ale aliaților organizează evacuarea propriilor cetățeni, dar și a miilor de afgani care nu vor să trăiască sub un regim taliban. Talibanii au promis că vor fi pașnici și nu vor încălca drepturile civililor, însă situația este departe de a putea fi catalogată drept stabilă.

Operațiunile „Dunkirk” și „Ananas”. Cum încearcă forțele speciale ale SUA să-i scoată pe camarazii afgani din Kabul

Foști și actuali militari americani din serviciile speciale și cele de informații își folosesc propriile rețele de contacte pentru a scoate soldați afgani de elită, agenți de informații și traducători în siguranță din Afganistan. Militarii americani sunt din ce în ce mai deziluzionați și și-au pierdut răbdarea cu misiunea de evacuare din Kabul, condusă de guvernul SUA, scrie ABC News.

Un grup informal numit „Task Force Pineapple” (Grupul de lucru Ananas) a pornit, weekendul trecut, ca un efort disperat pentru a-l duce pe un fost militar comando afgan în Aeroportul Internațional Hamid Karzai în timp ce era vânat de talibani care îi trimiteau mesaje cu amenințări cu moartea. Talibanii știau că el a lucrat cu Forțele Speciale americane și echipa de elită SEAL Team Six timp de 12 ani împotriva conducerii talibane iar astfel putea fi vizat de represalii. El le-a declarat celor de la ABC News că în urmă cu două luni de-abia scăpase dintr-un mic avanpost din nordul Afganistanului, care a fost ulterior invadat, în timp ce aștepta aprobarea vizei speciale de emigrare emisă de SUA. În timpul unei nopți chinuitoare săptămâna trecută, ce a implicat coordonarea dintre fostele Berete Verzi, lucrători care ofereau ajutor și un membru al cabinetului republicanului de Florida Mike Waltz ( ofițer al Beretelor Verzi), echipa ad-hoc a apelat la asistența unui ofițer american de ambasadă, nedormit, care se afla în aeroport. El i-a ajutat pe pușcașii marini să identifice fostul membru de comando afgan, care a fost prins în mijlocul mulțimii de civili din afara aeroportului și care a spus că a văzut doi civili puși la pământ și uciși.

Doi oameni au murit lângă mine”, a declarat acesta pentru ABC News din afara aeroportului în acea noapte, încercând ore în șir să ajungă la un punct de control gestionat de pușcașii marini la o mică distanță de el.

În timp ce luptătorii talibani s-au amestecat cu mulțimea de mii de oameni și au tras cu puștile AK-47 deasupra maselor, fostul militar de elită a fost tras într-un final în perimetrul de securitate american, unde a strigat parola „ananas” către trupele SUA, la un punct de control. Între timp, parola s-a schimbat. Două zile mai târziu, grupul de camarazi americani i-a ajutat familia să intre în aeroport cu sprijinul aceluiași ofițer american de ambasadă.

Sunt foarte entuziasmat. Simt că într-o parte a firului este Afganistan și de cealaltă parte este America, și i-am spus familiei că acum suntem pe pământ american”, a declarat fostul militar comando afgan pentru ABC News, după ce copiii săi mici s-au dus la culcare în aeroportul bine păzit.

Alți foști membri ai armatei și ai CIA și-au consolidat propriile eforturi cu un grup separat care se numește „Grupul de lucru Dunkirk”, făcând referire la operațiunea masivă de evacuare a britanicilor și forțelor aliate din Franța anului 1940, aflată sub asediul naziștilor.

Mi-am petrecut primii ani ai carierei în operațiuni speciale și asta mi-a dat acces la o mulțime de oameni care gândesc la fel, și mulți oameni care au trăit cu afganii și iubesc afganii și au stat alături de ei timp de 15, 20 de ani”, a declarat locotenent-colonelul retras dintre pușcașii marini, Russell Worth Parker, purtătorul de cuvânt al grupului, într-un interviu exclusiv pentru ABC News. „Nu putem sta deoparte și doar să ne uităm la oameni pe care îi cunoaștem cum cad pradă unui destin foarte foarte sigur”, a adăugat acesta.

Parker a spus că în vreme ce susținători civili asistă grupul, majoritatea membrilor sunt foști militari detașați în Afganistan. Pe măsură ce statul cădea în mâinile talibanilor, aceștia au fost rugați de afganii cu care au lucrat și cu care s-au împrietenit în timpul războiului să fie evacuați. Veteranii au început apoi să se sune între ei și să vorbească despre modalitățile prin care să-și ajute camarazii.

Nu știu dacă aș fi putut trăi știind că nu am făcut ceva. I-am spus fiicei mele «Într-o zi aceasta va fi ceva despre care oamenii vorbesc. Și atunci când o vor face, vreau să-ți amintești că tatăl tău și o grămadă de mame și tați și-au dat silința»”, a spus Parker.

Fostul adjunct asistent al secretarului american pentru Apărare și analist ABC News, Mick Mulroy, face parte din grupul care-și ajută camaradul afgan din timpul misiunii.

„Sunt mândru să fiu membru al acestui grup. Este foarte impresionant să văd toți colegii mei retrași cum voluntar își îndeplinesc obligațiile pe care toți le avem față de cei dedicați nouă în timpul ultimilor 20 de ani de luptă în Afganistan. Mulți și-au luat săptămâni de timp liber pentru a ajuta, pentru a include deplasarea către Afganistan. Vom continua până când toată lumea scapă”, a spus Mulroy, care a lucrat ca pușcaș marin și ofițer paramilitar al CIA.

Parker a afirmat că Grupul de lucru Dunkirk și grupurile cu care s-a întovărășit au ajutat cel puțin 83 de afgani aflați în pericol să părăsească țara – însă modul lor de operare rămâne „unul câte unul”. Mesajul misiunii este simplu: „Să scoatem încă un afgan. Și după ce îl scoatem pe el sau ea, vrem să mai luăm măcar încă unul. Acesta este cel mai bun lucru pe care-l putem face acum, și nu vrem să încălcăm scopurile unui alt efort mai mare”, a spus Parker.

După succesul inițial al Grupului de lucru „Ananas” în a aduce militarul comando afgan și apoi familia sa în siguranță în bula de securitate militară a SUA, aspirațiile grupului au crescut în a scoate zeci de oameni din calea pericolului – în special pe cei care s-au luptat împotriva talibanilor în unitatea de elită alături de militarii speciali ai SUA, precum și femeile și copiii. Acum se alătură eforturilor Grupului Dunkirk.

Scott Mann, un fost membru al Beretelor Verzi și lider al organizației non-profit Heroes Journey, a declarat pentru ABC News: „Culegem, învățăm și ne adaptăm – și ne mișcăm mai rapid decât birocrația americană ineficientă”.

Armata americană a declarat că a scos cu avionul cel puțin 13.500 de afgani și 2.500 de americani din Kabul de când talibanii au cucerit orașul iar guvernul național a căzut. Însă efortul a încetinit în ultimele zile, de la 6.000, vineri, la 3.800, sâmbătă, din varii motive, inclusiv eșecul de a găsi rapid țări terțe disponibile să accepte temporar afganii ale căror vize sunt procesate. Talibanii i-au blocat pe aceia care încearcă să ajungă la aeroport, iar aeroportul era supraaglomerat cu 16.000 de oameni ce așteptau zboruri. Președintele Joe Biden a apărat modul de gestionare a situației, despre care a spus că era inevitabilă, precizând într-un interviu cu jurnalistul ABC George Stephanopoulos că nu „e posibil să se fi făcut evacuarea fără ca haosul să urmeze”. Criticii au spus că SUA au provocat înfrângerea guvernului afgan și și-au abandonat aliații loiali. Mulți dintre veteranii războiului de 20 de ani din Afganistan spun că au fost inspirați de acei afgani care au luptat cot la cot cu ei și erau deseori răniți și uciși alături de ei. Abandonul nu a fost niciodată o opțiune pentru ei, spun aceștia, chiar și atunci când SUA și-a retras luna trecută abrupt aproape toate forțele militare.

Niciodată nu au ezitat. Eu și mulți dintre prietenii mei ne aflăm aici datorită curajului lor în luptă. Le suntem datori cu efortul de a-i scoate de acolo și să ne onorăm promisiunea”, a spus Mulroy. Însă mesajele disperate de la afgani au continuat să inunde inbox-urile prietenilor americani.

Adio, dar rămân cu tine! Americanii anunță că vor mai sta în Afganistan și după retragerea trupelor

Angajamentul Statelor Unite faţă de afganii aflaţi în pericol va continua şi dincolo de 31 august, termenul limită al preşedintelui Joe Biden privind retragerea din Afganistan, a declarat luni o reprezentantă de rang înalt a Departamentului de Stat, adăugând că promisiunea unei plecări sigure nu are „o dată de expirare”, transmite Reuters.

Angajamentul nostru faţă de afganii aflaţi în pericol nu se încheie pe 31 august”, a declarat aceasta la un briefing de presă, fără să explice cum va continua Washingtonul eforturile sale de a ajuta oamenii să plece din Afganistan dacă se va retrage complet din ţară până la sfârşitul lunii august.

Talibanii au preluat puterea în urmă cu puţin mai mult de o săptămână, în timp ce Statele Unite şi aliaţii săi îşi retrăgeau trupele după un război de 20 de ani lansat în săptămânile de după atacurile din 11 septembrie împotriva SUA de către militanţii Al Qaeda, în 2001. Afganii şi străinii panicaţi au luat cu asalt aeroportul, cerând să plece înainte ca forţele conduse de SUA să-şi finalizeze retragerea până la sfârşitul lunii.

Am auzit de la talibani … că vor un aeroport care funcţionează bine după plecarea armatei SUA… Talibanii au fost de asemenea de acord să permită accesul în siguranţă în aeroport şi acest angajament nu are o dată de expirare „, a spus oficialul, vorbind cu condiţia anonimatului. Ea a adăugat că, chiar şi atunci când prezenţa armatei americane va dispărea, Statele Unite se aşteaptă ca afganii care sunt în pericol vor avea ocazia să părăsească ţara. Dar informaţiile din teren arată deja că potenţialii evacuaţi se confruntă cu o călătorie periculoasă către aeroportul din Kabul şi cu haos la porţile aeroportului înainte să treacă prin mulţime până la un avion.

Luni, un membru al forţelor afgane a fost ucis şi mai mulţi au fost răniţi într-un schimb de focuri de armă în afara aeroportului din Kabul, în timp ce niciun membru al personalului american nu a fost rănit, a spus armata americană. Oficiala a spus că un nou zbor cu afgani evacuaţi urma să ajungă luni seara în Statele Unite, de la baza aeriană Ramstein din Germania, adăugând că ritmul zborurilor de la centrele de tranzit care găzduiesc temporar pe cei evacuaţi din Kabul va creşte. În prezent, exista opt centre de tranzit în şase ţări care găzduiesc peste 17.000 de persoane.

Centrele de tranzit pe care le-am amenajat în Germania, Italia şi Spania vor avea capacitatea combinată de a procesa aproximativ 15.000 de persoane pe o bază continuă, ceea ce ne va permite să evacuăm continuu oamenii din Kabul”, a spus oficialul.

Preşedintele Biden a declarat că Statele Unite se aşteaptă să evacueze între 50.000 şi 65.000 de persoane din Afganistan. Aceasta este un număr mai mic decât numărul persoanelor eligibile, conform estimărilor avocaţilor.

Talibanii se pot infiltra ușor în Occident – Descoperirea făcută de serviciile secrete franceze

Un afgan repatriat în Franţa, presupus apropiat al talibanilor, a fost plasat sub supraveghere, la fel ca alte patru persoane, a anunţat ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin. Potrivit AFP, aceste cinci persoane au făcut obiectul unei „măsuri individuale de control administrativ şi de supraveghere” (Micas), prevăzute în cadrul legilor antiteroriste. Un bărbat a reţinut în mod special atenţia autorităţilor: „Chiar dacă a ajutat la evacuarea ambasadei Franţei, credem că poate avea legături cu talibanii”, a declarat ministrul.

Acest bărbat a recunoscut apartenenţa la mişcare şi a recunoscut că a purtat arme în calitate de responsabil al unui baraj taliban la Kabul. „În faţa dificultăţilor de a face anchete în privinţa persoanelor care trebuiau repatriate, autorităţile franceze au acceptat îmbarcarea acestei persoane şi a familiei sale”, a adăugat ministrul. La sosirea la Abu Dhabi, Direcţia generală de supraveghere internă (DGSI) «a făcut treaba pe care nu a putut-o face la Kabul», efectuând audieri de securitate. La sosirea în Franţa, în acest week-end, el a primit notificarea Micas, la fel ca şi trei dintre apropiaţii săi „momentam nesuspectaţi direct”. În ceea ce priveşte al cincilea bărbat, „s-au descoperit, după ancheta DGSI, că avea legături cu aceste persoane, deşi au venit separat„.

Cei cinci sunt sub supraveghere şi fac obiectul unor măsuri de „restricţii de libertate”, a precizat Darmainn.

Șeful CIA a discutat față în față cu liderul talibanilor

William Burns, directorul Agenţiei Centrale pentru Informaţii din SUA (CIA), s-a întâlnit luni, la Kabul, cu mollahul Abdul Ghani Baradar, liderul Biroului politic al Mişcării talibanilor afgani, afirmă oficiali americani citaţi de cotidianul The Washington Post. Discuţiile probabil s-au concentrat pe operaţiunile de evacuare din Afganistan, care au termen-limită data de 31 august, dar care ar putea fi prelungite. Agenţia Centrală pentru Informaţii (CIA) nu a făcut niciun comentariu pe această temă.

Trimiterea directorului CIA la Kabul evidenţiază importanţa crizei din Afganistan pentru Administraţia Joseph Biden. Mollahul Abdul Ghani Baradar este liderul Biroului politic al Mişcării talibanilor afgani şi unul dintre adjuncţii liderului suprem al organizaţiei islamiste, Haibatullah Akhundzada. Abdul Ghani Baradar este un lider influent al talibanilor, a participat la mai multe serii de negocieri cu Statele Unite şi va face parte din viitorul consiliu executiv din Afganistan.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, şi-a atras critici dure pe plan intern şi la nivel internaţional din cauza retragerii în mod brusc a trupelor din Afganistan, situaţie care le-a permis insurgenţilor talibani să ocupe numeroase provincii afgane şi zone din capitala ţării, Kabul. Alianţi ai SUA, în principal Marea Britanie, Franţa şi Germania, cer prelungirea operaţiunilor de evacuare din Afganistan a cetăţenilor străini, a colaboratorilor afgani şi a persoanelor care solicită azil din raţiuni de securitate.

Mişcarea talibanilor a avertizat că vor exista „consecinţe”, inclusiv în privinţa acţiunilor de formare a unui nou guvern în Afganistan, dacă Statele Unite prelungesc operaţiunile militare de evacuare după data de 31 august.

Joe Biden și Boris Johnson au făcut o înțelegere privind situația din Afganistan

Premierul britanic Boris Johnson şi preşedintele american Joe Biden au convenit luni să colaboreze pentru a se asigura că toţi afganii eligibili să plece din Afganistan, inclusiv după încheierea fazei iniţiale de evacuare, a anunţat biroul premierului Marii Britanii, transmite Reuters.

Au discutat despre eforturile continue ale Regatului Unit şi ale Statelor Unite de a coordona evacuarea rapidă şi sigură a cetăţenilor noştri şi a celor care au lucrat anterior cu guvernele noastre de la Aeroportul Internaţional Kabul”, a declarat un purtător de cuvânt din Downing Street, după o discuţie telefonică a celor doi lideri. „Liderii au fost de acord să continue să lucreze împreună pentru a se asigura că cei care sunt eligibili să poată pleca, inclusiv după încheierea fazei iniţiale a evacuării„, a spus purtătorul de cuvânt.

Johnson şi Biden au remarcat, de asemenea, importanţa unui angajament diplomatic concertat pentru a asigura progresul realizat în Afganistan şi pentru a preveni o criză umanitară, se arată într-un comunicat.

Ei s-au angajat să conducă acţiuni internaţionale, inclusiv prin intermediul G7 şi al Consiliului de Securitate al ONU, pentru a stabiliza situaţia, a sprijini poporul afgan şi a lucra pentru un guvern afgan inclusiv şi reprezentativ„, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Uniunea Europeană și-a evacuat întregul personal care se afla în Afganistan

Talibanii au preluat în 15 august 2021, controlul în Kabul și, practic, asupra întregului Afganistan. Ultimul bastion necucerit este aeroportul situat la nord de Kabul, unde forțe americane și ale aliaților organizează evacuarea propriilor cetățeni, dar și a miilor de afgani care nu vor să trăiască sub un regim taliban. Talibanii au promis că vor fi pașnici și nu vor încălca drepturile civililor, însă situația este departe de a putea fi catalogată drept stabilă. Uniunea Europeană şi-a evacuat întregul personal aflat în Afganistan, cu excepţia unor oficialităţi care încă lucrează la aeroportul din Kabul, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, transmite Reuters.

Întregul personal care trebuia să fie evacuat a fost evacuat”, a spus reprezentantul executivului comunitar într-o conferinţă de presă la Bruxelles. „Încă avem o prezenţă de bază la aeroport pentru a gestiona ceea ce este nevoie, dar personalul delegaţiei UE şi familiile au fost evacuaţi”, a adăugat el.

Căderea guvernului afgan şi cucerirea capitalei Kabul de către talibani înainte de retragerea ultimilor militari americani programată pentru 31 august a constrâns ţările occidentale să organizeze de urgenţă evacuarea propriilor cetăţeni şi a colaboratorilor lor afgani. Mai mulţi aliaţi NATO le-au cerut vineri americanilor să-şi amâne plecarea. Cu 6.000 de militari, ei au preluat controlul asupra aeroportului din Kabul, de unde sunt organizate evacuările.

Retragerea trupelor SUA a permis talibanilor afgani reluarea importului de petrol din Iran

Iranul a reluat exporturile de petrol către Afganistan în urmă cu câteva zile, ca urmare a unei solicitări din partea noului guvernului afgan, care se simte împuternicit de retragerea SUA pentru a cumpăra mai deschis țițeiul națiunii sancționate, potrivit unui oficial iranian citat de Reuters. Grupul sunit a acaparat, săptămâna trecută, puterea în Afganistan, pe măsură ce SUA și aliații săi și-au retras trupele după un război de 20 de ani.

Prețul benzinei în Afganistan a ajuns la 900 de dolari pe tonă în contextul părăsirii orașelor de către afgani, de frica represaliilor și întoarcerii la o versiune dură a legii islamice pe care talibanii au impus-o când erau la putere acum două decenii. Pentru a contracara creșterea prețului, noii talibani au cerut Iranului șiit să țină granițele deschise pentru comercianți.

Talibanii au trimis mesaje Iranului, spunând «puteți continua exportul produselor petroliere»”, a declarat, pentru Reuters, de la Teheran, Hamid Hosseini, membru în Consiliul de Administrație al Uniunii Iraniene a Exportatorilor de Petrol, Gaze și Produse Petrochimice.

Talibanii au trimis mesaje comercianților iranieni și Camerei de comerț iraniene, care are legături strânse cu guvernul. Drept consecință, Administrația Vamală a Iranului, care este parte a guvernului, a ridicat restricția asupra exporturilor de petrol către Afganistan, care era în vigoare din 6 august din cauza îngrijorărilor Iranului în privința siguranței comerțului în țară. Acele îngrijorări au fost ușurate de atitudinea talibanilor, a spus Hosseini. El a făcut referire și la decizia talibanilor de a tăia tarifele pe importurile de combustibil din Iran și alte state vecine și a arătat pentru Reuters un document oficial emis de către Emiratul Islamic al Afganistanului – numele folosit de talibani. Documentul a specificat o reducere de 70% a tarifelor pe importurile de benzină, diesel și GPL din țările învecinate Afganistanului.

Cooperarea Iranului cu talibanii

Iranul deține a patra cea mai mare rezervă de țiței, însă ultima rundă de sancțiuni impuse de SUA în mandatul fostului președinte Donald Trump în 2018 a redus semnificativ exporturile de țiței iranian. Iranul a gestionat o parte din comerț, în mod notabil prin transportul combustibilului către vecini precum Afganistan. Retragerea trupelor SUA a făcut liderii Iranului și Afganistanului mai puțin îngrijorați în privința tranzacționării deschise, spune Hosseini. Principalele exporturi ale Iranului către Afganistan sunt benzina și diesel. Iranul a exportat aproape 400.000 de tone de combustibil către vecinii săi din mai 2020 până în mai 2021, potrivit unui raport publicat de către PetroView, o platformă iraniană de consultanță și cercetare în privința petrolului. Fluxul de combustibil iranian a fost vital pentru Afganistan în ultimii câțiva ani, potrivit comercianților și unui raport guvernamental afgan, consultat de Reuters.

Între martie 2020 și martie 2021, Iranul a reprezentat 367 de milioane de dolari din importurile Afganistanului, majoritatea combustibil, potrivit raportului întocmit de ministrul afgan al Finanțelor, Camerei de comerț și datelor de la companiile private. Următorii doi furnizori de țiței sunt Turkmenistan și Uzbeksitan cu valori ale comerțului, în mare parte petrolier, de 257 milioane de dolari, respectiv 236 milioane de dolari. O sursă cu informații la prima mână despre acest subiect, care a cerut să nu fie numită, a spus că mai mult de 1 milion de tone pe an, sau peste 20.000 de barili pe zi, de combustibil iranian merg la export către Afganistan. Principala destinație a combustibilului iranian a fost provinciile estice ale Afganistanului, lângă granița Iranului, precum și regiunile sudice Kandahar și Nimrook, unde talibanii au avut o influență puternică încă de dinainte de ofensiva constantă din ultimele săptămâni, potrivit Hosseini.

Cred că noul guvern iranian își va extinde semnificativ cooperarea cu guvernul taliban. Iran își poate dubla cu ușurință comerțul cu Afganistanul. Guvernul lui Ashraf Ghani a încercat întotdeauna să limiteze cooperarea cu Iranul, de când acesta se afla sub sancțiunile SUA”, a spus Hosseini.

Afganistanul nu are o industrie petrolieră proprie. Statul are șase mini-rafinării care produc fiecare doar câteva mii de barili pe zi de produs rafinat.

Avertismentul Kremlinului: Există risc de război civil în Afganistan

Rusia consideră că există riscul unui război civil în Afganistan, însă nu intenţionează să intervină, relatează dpa. Există „riscul potenţial al unui război civil reînnoit în Afganistan”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenţiei Interfax. „Desigur, nimeni nu intenţionează să intervină în aceste evenimente”, a spus Peskov, întrebat despre o posibilă intervenţie rusă în conflict. El a afirmat însă că situaţia actuală reprezintă „o ameninţare şi un pericol în plus”.

Rusia urmăreşte cu îngrijorare victoria talibanilor islamişti în Afganistan, temându-se printre altele că luptători din Asia Centrală ar putea pătrunde pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice. Moscova a fost implicată mult timp în negocieri cu talibanii, care au preluat puterea în Afganistan în urmă cu peste o săptămână. Compania rusească de stat specializată în exporturi de armament Rosoboronexport a declarat că cererea de arme ruseşti ar putea creşte din cauza crizei din Afganistan.

Dacă este nevoie (de arme) în ţările vecine sau în rândul partenerilor noştri … suntem gata să răspundem”, a declarat directorul general al Rosoboronexport, Alexander Mikheiev.

La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin le-a spus luni liderilor din Asia Centrală că este vital să se evite orice influenţă a islamului radical în regiune din Afganistan şi extremiştii radicali să fie ţinuţi la distanţă, a anunţat Kremlinul.

În cadrul unui summit online al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă, având ca temă situaţia din Afganistan, Putin a declarat, de asemenea, că este important ca traficul de droguri din Afganistan să fie monitorizat cu atenţie. În cadrul reuniunii, Putin şi liderii din Asia Centrală şi-au exprimat îngrijorarea că Statul Islamic are încă un punct de sprijin în Afganistan şi că reprezintă o ameninţare, a anunţat Kremlinul. Liderii au fost de acord să-şi coordoneze acţiunea comună în ceea ce priveşte situaţia din Afganistan, a precizat Kremlinul.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *