Rețelele sociale, implicate în lupta politică: Au ajuns… stat în stat! Se nasc „platformele alternative”

Mai multe rețele sociale au ajuns, în mod indirect, complice la violențele de miercuri de la Congresul SUA. La această concluzie au ajuns analiștii care susțin că platformele de socializare au lăsat să treacă prea mult timp până să ajungă să interzică postările instigatoare la ură ale lui Donald Trump, transmite The Guardian. După insurecția de miercuri de la Congresul SUA, mai multe platforme sociale i-au blocat conturile lui Trump, interzicându-i acestuia să mai posteze. Facebook, Snapchat și Twitch l-au blocat pe Trump pe perioadă determinată, iar Twitter i-a suspendat definitiv contul. Totodată, mai multe platforme i-au eliminat acestuia mesajele.

Anunțul că Facebook a blocat contul președintelui în funcție al SUA, Donald Trump, pe o perioadă nedeterminată, a fost făcut chiar de fondatorul rețelei sociale, Mark Zuckerberg, pe pagina sa de Facebook. În postarea sa, Zuckerberg spune că „riscurile de a îi permite președintelui să continue să folosească serviciul în această perioadă sunt prea mari”. Și Twitter l-a blocat pe președintele american în funcție, însă doar pentru o perioadă de 12 ore.

Experții spun că lucrurile trebuie să se schimbe radical. În 2020, republicanii și democrații au amplificat apelurile ca marile companii tehnologice să își reglementeze politica de funcționare.

„Platformele de socializare trebuie să fie răspunzătoare pentru complicitatea lor în distrugerea democrației noastre”, a declarat Jim Steyer, directorul unui ONG de susținere a copiilor și inițiator al mișcării Stop Hate for Profit. De asemenea, Adam Mosseri, șeful platformei Instagram, a declarat joi pe Twitter că Facebook a spus de multă vreme că „reglementarea conținutului nociv ar fi un lucru bun”. Totodată, el a recunoscut că Facebook „nu poate aborda conținutul dăunător fără a-i lua în considerare pe cei de la putere drept o sursă potențială”.

Google a anunţat vineri că a eliminat de pe platforma sa de descărcare a aplicaţiilor reţeaua socială Parler, populară printre cei mai înverşunaţi susţinători ai preşedintelui republican Donald Trump, din cauza prezenţei mesajelor care incită la violenţă. Grupul solicită ca toate aplicaţiile disponibile în Google Play Store să implementeze o politică de „moderare robustă pentru conţinut extrem” dacă găzduiesc şi difuzează mesaje ale utilizatorilor:

Ştim că mesaje care incită la violenţă în curs în Statele Unite continuă să fie difuzate pe Parler. Având în vedere această ameninţare continuă şi imediată pentru siguranţa publică, suspendăm disponibilitatea aplicaţiei în magazinul online Google până când (Parler) rezolvă aceste probleme”, a adăugat Google.

Decizia Google face acum ca accesul la această platformă să fie mai complicat pentru proprietarii de dispozitive care rulează sistemul de operare Android. Conform informaţiilor apărute în mass-media americane, Apple a dat vineri aplicaţiei Parler 24 de ore pentru a pune în aplicare o politică de moderare înainte de a o suspenda din propriul magazin online, App Store. Reţeaua socială Parler nu mai este ca la începuturile sale apanajul unor grupări extremiste şi atrage acum voci conservatoare mai tradiţionale, inclusiv congresmeni republicani. La fel ca alte platforme alternative, Parler reglementează mai puţin decât principalele reţele sociale informațiile publicate.

După ce Twitter i-a suspendat contul personal, preşedintele american, Donald Trump, a declarat că ar putea lansa o nouă platformă concurentă şi că negociază cu diferite alte site-uri, informează sâmbătă dpa. Trump a postat aceste comentarii într-o serie de tweet-uri de pe contul prezidenţial POTUS, care este separat de contul său personal Donald J.Trump. Twitter a înlăturat aceste tweet-uri la scurt timp. Trump a acuzat Twitter de înţelegere ascunsă cu „stânga radicală” pentru a-i reduce la tăcere pe el şi pe cei care au votat pentru el.

Dacă în Statele Unite rețelele sociale sunt noile vedete politice, în Europa apar primele forme de opoziție față de acestea. Guvernul conservator din Polonia a anunțat recent o inițiativă legislativă menită să oprească limitarea libertății de exprimare pe rețelele sociale, lucru din ce în ce mai reclamat în ultimii ani în lumea întreagă în legătură cu giganții internetului. Abuzurile angajaților acestor rețele au ajuns să creeze în sfera internetului o atmosferă de cenzură care e din ce în ce mai apropiată de ceea ce se întâmpla în regimurile totalitare, fenomen care a dus la o mulțime de plângeri împotriva rețelelor sociale care gestionează total arbitrar conținutul postărilor utilizatorilor.  Legea poloneză care va sancționa acest tip de cenzură se va numi „Legea privind libertatea de exprimare a propriilor opinii și de căutare și diseminare a informațiilor pe internet”, iar aceasta va proteja drepturile utilizatorilor de internet ale căror postări nu vor mai putea fi eliminate în mod arbitrar de pe platformele online, cum se întâmplă acum. În acest scop va fi creată o instanță specială pentru libertatea de exprimare unde utilizatorii de internet vor putea depune plângeri împotriva eliminărilor postărilor de pe rețelele sociale și alte platforme online. Se dorește ca pentru fiecare postare a unui utilizator cenzurată sau eliminată abuziv, de exemplu – de Facebook, amenda va fi de 1,8 milioane euro! Totodată, rețelelor de socializare nu li se va permite să elimine conținut sau să blocheze conturile dacă conținutul de pe acestea nu încalcă legislația poloneză. În cazul eliminării sau blocării unor postări poate fi trimisă o plângere platformei, care va avea la dispoziție 24 de ore pentru a o lua în considerare. În termen de 48 de ore de la luarea deciziei utilizatorul va putea depune o petiție la instanță pentru returnarea accesului, iar instanța va analiza plângerile în termen de șapte zile de la primire.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.