Rețeaua Universităților de la Marea Neagră inaugurează o expoziție virtuală cu tema „Să vindecăm Marea Neagră prin artă!”

Pentru a marca Ziua Internațională a Mării Negre, care se celebrează în fiecare an la data de 31 octombrie, Rețeaua Universităților de la Marea Neagră (RUMN), în colaborare cu partenerii din consorțiul proiectului Black Sea CONNECT, inaugurează expoziția virtuală de arte plastice cu tema „Să vindecăm Marea Neagră prin artă!”.

Expoziția a fost organizată în colaborare cu universitățile membre din cadrul RUMN și are ca scop promovarea activităților artistice pentru a accentua informarea și sensibilizarea publicului larg asupra necesității de a întreprinde acțiuni concrete pentru protejarea Mării Negre.

Anul acesta, Ziua Internațională a Mării Negre coincide cu deschiderea lucrărilor Conferinței ONU pentru Schimbări Climatice care va avea loc la Glasgow, în perioada 31 octombrie – 12 noiembrie 2021. Cu acest prilej, au fost publicate o serie de rapoarte care scot în evidență faptul că în ciuda unei preocupări din ce în ce mai mari, atât la nivelul factorilor de decizie, cât și al publicului larg, fenomenul de încălzire la nivel global, inclusiv în oceanele și mările planetei continuă. Există numeroase evidențe că acest proces are consecințe profunde asupra ecosistemelor și comunităților umane. Manifestările cele mai spectaculoase se referă la topirea ghețarilor și conduc la creșterea nivelului apei mărilor și oceanelor, iar evenimentele extreme în zonele costiere devin din ce în ce mai severe. În ansamblu, acest proces accentuează fenomenele de reducere a biodiversității și de degradare a calității habitatului, atât în apele costiere, cât și în zona litorală.

Expozitie virtuala 2

RUMN este activ implicată în promovarea măsurilor de limitare a poluării prin activități în domeniul educației, al cercetării științifice și inovării, facilitând și sprijinind implicarea universităților membre în proiecte concrete la nivel local și regional. Prin invitarea studenților și cadrelor didactice de la Facultățile de Arte Plastice și domeniile asociate sau conexe cu acestea, s-a avut în vedere sensibilizarea publicului larg, dar în special a tinerilor, asupra necesității de acțiuni concrete pentru reducerea poluării apelor Mării Negre, a protejării ecosistemelor marine care sunt deja foarte afectate de presiunile antropogenice, dar și pentru a sublinia nevoia unei implicări personale, a voluntariatului și a exprimării opiniilor prin toate mijloacele în vederea obținerii de rezultate concrete.

La eveniment s-au înregistrat un număr de aproximativ 30 de participanți. Dintre lucrările propuse, a fost selectat un prim lot de lucrări care sunt expuse în galeria virtuală ce poate fi accesată de pe pagina principală a RUMN (https://bsun.org/). Expoziția va fi deschisă pe toată durata lunii noiembrie. Un juriu internațional va evalua lucrările expuse, iar la data de 26 noiembrie, 2021, se vor face publice rezultatele jurizării.

Această activitate face parte de asemenea, din planul de activități al proiectului Black Sea CONNECT, care are ca scop sprijinirea implementării Agendei Strategice pentru Cercetare Științifică și Inovare în domeniul Creșterii Albastre la Marea Neagră. Mai multe informații despre acest proiect pot fi obținute la pagina oficială a proiectului.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.