Rețeaua Universităților de la Marea Neagră, în dezbatere la „Învățământul on-line – avantaje și provocări pe durata și după pandemia Covid-19”

Institutul de Înalte Studii în Domeniul Petrolului din Baku, Azerbaijan, a organizat vineri, în colaborare cu Universitatea Tehnică din Istanbul și Rețeaua Universităților de la Marea Neagră, un webinar pe tema „Învățământul on-line – avantaje și provocări pe durata și după pandemia Covid-19”.

La eveniment au participat rectori de la principalele universități din Azerbaijan, conducerea și grupul de experți din cadrul Universității Tehnice din Istanbul, reprezentanți și experți din agenții și instituții cu atribuții în domeniu. Din România, evenimentul a fost derulat din sediul Centrului de Instruire GSP situat în Portul Constanța. La dezbateri au fost prezentate aspectele legate de context și tendințele în domeniul învățământului universitar, impactul transformațional al tehnologiilor și sistemelor de educație on-line, dar și aspectele legate de provocările ridicate de implementarea acestor tehnologii, în special din punct de vedere tehnic, pentru a putea implementa funcționalități complexe, cum ar fi aplicații de realitate virtuală și inteligență artificială, aspectele legate de impactul psihologic asupra cadrelor didactice și studenților, aspecte legate de certificarea și recunoașterea diplomelor pentru învățământul on-line, respectiv pentru sistemele mixte care să includă în proporție de 10 până la 40 % predare on-line.

Conexiunea realizată din Centrul de Instruire GSP a permis participarea la dezbateri a domnului Mitruț Caraivan, Directorul Centrului de Instruire și a domnului dr.ing. Timur Mamut, de la ACROPO – Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră. În acest fel, s-au prezentat activitățile desfășurate în România și tendințele actuale de încorporare a sistemelor de pregătire on-line în procesul de instruire.

În urma dezbaterilor, s-a concluzionat că există o experiență acumulată în regiune care ar trebui să fie extinsă și valorificată prin intensificarea cooperării între universitățile din zona Mării Negre. Domnul Prof. univ. dr. Adalet Muradov, Rectorul Universității Naționale de Științe Economice din Azerbaijan a propus dezvoltarea unui program de tip Joint Degree la care să contribuie universități interesate din zona Mării Negre dar și instituții de instruire profesională, organizații de cercetare și de consultanță sau agenții cu atribuții în domeniu, folosind experiența și tehnologiile care au fost puse la punct. Astfel, s-a convenit ca în etapa viitoare, să se evalueze posibilitatea de a se realiza un consorțiu pentru un program de masterat regional în domeniul creșterii albastre care să aibă formatul unui MOOC – Massive Open Online Course.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.