Rețeaua de gaze naturale din județ, în EXTINDERE! Președintele CJC, Țuțuianu: „Existența unei conducte este benefică pentru școli, grădinițe, unități sanitare și, implicit, pentru consumatorii casnici“

Localitățile din județul Constanța sunt mai aproape de secolul în care trăim. Asta deoarece autoritățile se pregătesc să dea în folosință o nouă conductă de gaze, care leagă localitățile Pecineaga de Techirghiol. Tronsonul de conductă face parte dintr-un proiect mai amplu, elaborat în 2006 și care prevede introducerea unei conducte de gaz care să lege localitățile Negru Vodă de Techirghiol. În prima etapă a proiectului a fost dat în folosință tronsonul Negru Vodă – Pecineaga, din care sunt alimentate orașele Negru Vodă și Mangalia, iar prin extinderea sistemului de distribuție se asigură alimentarea cu gaze a stațiunilor Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun, Olimp și Costinești. În urmă cu un an, Societatea Națională „Transgaz“ a atribuit SC Petroconst SA Constanța lucrările celei de-a doua etape din proiect și care cuprinde tronsonul Pecineaga – Techirghiol, care măsoară 21 de kilometri și care va fi pusă în funcțiune până la sfârșitul lunii septembrie a acestui an. Realizarea acestui tronson de conductă crează posibilitatea alimentării cu gaze mai multor localități. Senatorul de Constanța al PSD Nicolae Moga, unul dintre cei care s-au zbătut pentru ca județul Constanța să fie racordat la rețeaua de gaze, a declarat că din noua conductă vor fi putea fi alimentate gospodăriile din zeci de localități, printre care se numără Techiorghiol, Eforie Nord și Tuzla.

„Gaze naturale înseamnă civilizație și, automat, costuri mult mai mici pentru întreținerea unei gospodării“, a declarat senatorul în cadrul unei conferințe de presă, organizată vineri.

La rândul său,  prezent în cadrul aceleiași conferințe, președintele Consiliului Județean Constanța (CJC), Marius Horia Țuțuianu, a declarat că pentru ca localitățile să se racordeze la rețeaua de gaze mai ușor este nevoie ca primăriile să înființeze o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară, strict doar pe problema gazelor, și să realizeze un singur proiect.

„Alimentarea cu gaze nu trebuie să fie privită ca un moft al cuiva, este o necesitate pentru toți locuitorii județului Constanța și pentru toate UAT din județ. Existența unei conducte de gaz în comunele constănțene este benefică pentru școli, grădinițe, unități sanitare și, implicit, pentru consumatorii casnici. Știu că la nivelul județului Constanța sunt foarte multe localități unde gazele naturale nu au ajuns, dar facem eforturi pentru ca în mare parte să fie racordare în perioada următoare. Cu această ocazie, sfătuiesc primăriile să se comaseze într-un ADI, pentru ca lucrurile să decurgă mult mai rapid“, a spus Horia Țuțuianu.

La conferinţa de presă au mai participat prefectul Dan Jeacă, precum și primarii din Eforie, Techirghiol, Pecineaga, Limanu şi 23 August. Edilul din 23 August, Mugurel Mitrana, a declarat că proiectul de racordare a gazelor a satelor care aparțin de comună a fost demarat în 2013, iar în șase luni au fost luate avizele, iar în prezent sunt aproximativ 65% din gospodării (600 la număr) branșate la rețeaua de gaze. El spune că, din păcate, din cauza modificării legislației, au fost mărite costurile de racordare. Mitrana a spus că, în prezent, racordarea unei gospodării se ridică la aproximativ 4.000 de lei, față de 1.700 cât era până de curând.

„Avantajele racordării sunt maxime. Spre exemplu, costurile pentru încălzire unei case s-au redus cu 60%. Pentru o casă normală, încălzirea apei și folosirea aragazului nu se cheltuie mai mult de 35 de lei, lunar“, a spus primarul din 23 August.

Senatorul Nicolae Moga a mai spus în conferința de presă că printre proiectele care vor fi puse în aplicare se numără și introducerea unor conducte care să lege localitățile Peștera – Adâncata – Băneasa, un tronson, precum și Cogealac – Crucea – Hârșova, alt tronson. De asemenea, în proiect este inclus și o conductă care să lege localitățile Techirghiol de Ovidiu.

retea gaze

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *