RESTRUCTURAREA ministerelor şi companiilor de stat, aşteptată în continuare de Cîțu: „Până acum nu a venit nici unul…”

Premierul Florin Cîțu a afirmat, marți, că nu a primit deocamdată niciun plan de reorganizare a ministerelor şi a companiilor de stat. El a precizat  că deocamdată îi încurajează pe miniştri să facă acest lucru, apoi vor fi nevoiţi să pună în aplicare solicitările sale.

Le-am cerut miniștrilor să facă și ei reformă. Anul trecut am reușit în Ministerul de Finanțe să fac reorganizare, să reduc numărul de directori generali și asta a adus economii la buget și ministerul a mers foarte bine și a colectat mai mult decât înainte. Solicit miniștrilor să facă reorganizarea ministerelor. Până acum nu a avenit niciunul să facă asta. Acum îi încurajez, apoi o să le solicit”, a spus Cîţu la Radio Guerrilla.

El a vorbit și despre reforma companiilor de stat, precizând că în buget au fost incluse sume pentru cele care au pierderi.

În buget am inclus bani pentru companiile cu pierderi, presupunând că vor face reformă și vor reduce cheltuielile. Suntem în luna iunie în curând și nu s-a făcut așa ceva. Le spun colegilor din Guvern că nu vor primi acei bani la rectificare pentru a avea cheltuielile până la finalul anului acoperite. Dacă nu fac reformă”, a completat premierul.

Cîțu susține că bugetarii trebuie să fie mai performanți în activitățile pe care le au. El spune că procentul din PIB alocat salariilor o să fie în scădere în următoarea perioadă.

„O să vă spun că va scădea ca procent din PIB până în 2024. În fiecare an scad. Dinamica PIB-ului o să fie mai mare. Vrem de la aparatul public să fie performant. Nu mai vreau ca românii să se gândească cu groază că trebuie să mai plătească o taxă”, a spus Florin Cîțu.

Declarațiile premierului vin în contextul în care un număr tot mai mare de români se angajează la stat, tocmai pentru că salariile au ajuns mai bune ca la privat.  4.000 de bugetari au apărut în plus în decembrie 2020. Numărul bugetarilor a ajuns la 1,25 de milioane. Este o politică pe care PNL a avut-o și în mandatul trecut. În 13 luni (noiembrie 2019–decembrie 2020), cele două guverne Ludovic Orban au crescut cu 14.000 numărul angajaților la buget, cam 1.000 de bugetari în plus pe lună.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *