Restricțiile se AMÂNĂ până duminică. Cîțu: „Ar trebui să vedem efectele în 14 zile…”

Premierul Florin Cîțu a anunțat, vineri, că restricțiile decise joi seara de Guvern nu vor fi aplicate din această seară, ci se amână până duminică:

Precizări referitoare la Hotărârea CNSU privind noile măsuri. Astăzi se va publica hotărârea în Monitorul Oficial, însă, având în vedere timpul scurt pe care l-ar avea operatorii economici la dispoziție să se pregătească, am avut o discuție cu domnul Arafat și am stabilit ca aceste măsuri să fie aplicate de duminică, 28 martie”, a explicat Cîțu. Asta înseamnă că vineri și sâmbătă oamenii pot să circule și după ora 20, până la ora 22 cât era stabilit până acum. De asemenea, magazinele nu se vor mai închide vineri și sâmbătă la ora 18. 

După anunțul premierului, a venit și GCS cu precizări: 

Noile măsuri sunt raportate la incidență, fapt pentru care după publicarea HG în MOf, în cursul acestei după-amiezi, comitetele județene pentru situații de urgență urmează să constate încadrarea în limitele incidenței, în termen de 48 de ore. Acest lucru se petrece pe baza datelor transmise de DSP-uri, pentru fiecare localitate, comitetelor pentru situații de urgență. În consecință, toate măsurile care se raportează la incidență din acest HG vor intra în vigoare începând de duminică, și nu doar o parte dintre acestea”.

Premierul României Florin Cîțu susține că măsurile implementate în aceste zile ar trebui să aibă rezultate în cel mult 14 zile:

Eu am stat și m-am întâlnit cu mai mulți oficiali. Aceste măsuri țin cont de o anumită rată de incidență. Sunt măsuri care vizează reducerea efectelor pandemiei. Vrem să menținem economia deschisă. Ar trebui să vedem în 10-14 zile o modificare. Față de anul trecut: am trecut printr-o pandemie. Nu aveam stocuri. Am învățat cum să trecem prin pandemie. Asta le cer românilor: că o să trecem de pandemie și să salvăm economia. Avem ceva în plus: avem vaccinul. Campania noastră de vaccinare a dat rezultate și o particularitate. Nu mai trebuie să închidem spitale întregi. Medicii pot acum să lucreze. Este o perioadă dificilă. Și le mulțumesc pentru asta. Al doilea lucru: am vaccinat persoane aflate în centre de bătrâni. În luna aprilie o să primim 4,5 milioane de doze: 2,7 pfixer, 469 moderna, 1,2 milioane moderna, și altele”, a mai spus Florin Cîțu.

Premierul Florin Cîțu a declarat joi seară la Digi24 că le-a cerut organizatorilor de evenimente și ministerului culturii să-i propună soluții pentru deschiderea unor evenimente „la scală mică” în această vară pentru persoanele imunizate. Întrebat dacă are în vedere acordarea, ca în Israel, a unor beneficii pentru persoanele vaccinate, precum participarea la unele festivaluri, premierul a răspuns: „Nu, în acest moment nu. Vă dați seama că nu se poate în acest moment. Ar trebui să aibă toți cetățenii acces la vaccin. Doar după ce se vaccinează 10 milioane ar fi posibil, dar atunci nu va mai fi nevoie pentru că deschidem economia, iar acum ar fi discriminatoriu”.

Poliția s-a retras în ultima perioadă și nu a mai fost vizibilă

Premierul Florin Cîțu a reproșat joi Poliției Române că „s-a retras în ultima perioadă” și din acest motiv nu se verifică așa cum ar trebui respectarea regulilor din pandemie.

„Am făcut apel la primari, prefecți, MAI, să fie mai vizibile toate acele autorități care sunt responsabile. Am cerut în discuția mea cu prefecții și șefii de CJ să nu mai văd de luni acele imagini cu oameni la cozi sau prin cluburi fără respectarea regulilor de distanțare”, a spus premierul.

Întrebat dacă este nemulțumit de poliție, Cîțu a zis: „Cred că s-a retras în ultima perioadă și nu a mai fost vizibilă. E momentul să revină, pentru că nu am trecut de pandemie și sunt reguli care trebuie respectate. Am spus de o lună jumate că văd pe stradă oameni care nu poartă mască”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *