Restricțiile schimbate îi scot din sărite pe românii din diaspora: Se tem MAI RĂU de carantină decât de virus. Și moldovenii încep să RENUNȚE la vacanțele din România

68% dintre cei plecați peste hotare intenționează să revină în România în următoarea perioadă. 44% dintre românii din Diaspora au cumpărat deja biletele de avion spre casă. Românii se tem mai mult de eventualele restricții decât de virus în sine. Tot mai mulți români își fac planuri pentru a se întoarce acasă în perioada următoare. Condițiile relaxate de călătorie pentru turiștii care vin din Uniunea Europeană și dețin certificatul verde contribuie la reunirea famiilor ai căror membri sunt plecați peste hotare la muncă sau la studii. Astfel, conform unui studiu realizat de agenția de turism online Vola.ro, 68% dintre respondenți au în plan să vină acasă de sărbători, iar 44% și-au achiziționat deja și biletele pentru revederea cu cei dragi.

Dacă anterior pandemiei, peste 60% dintre români veneau acasă de cel puțin două ori pe an, de obicei de sărbători și în sezonul estival, în 2021 lucrurile au stat diferit, circa 40% dintre participanții la studiu mărturisind că au avut ocazia să ajungă în țară doar o dată, iar 16% chiar nu au călătorit deloc în România anul acesta. Posibilele restricții de circulație și schimbările neașteptate i-au ținut pe românii din străinătate departe de familie în ultimele 18 luni. 60% dintre ei chiar și-au anulat cel puțin o dată planurile de călătorie din motive ce țin de pandemie. 37% dintre respondenți au mărturisit că restricțiile impuse de autorități i-au ținut departe de cei dragi de acasă în ultima perioadă, iar alți 22% au declarat că imprevizibilitatea călătoriilor i-a făcut să fie reticenți în a mai face deplasări spre România.

Aproape 60% dintre românii din diaspora se tem de eventualele schimbări apărute peste noapte și de carantină. Un studiu anterior confirmă că temerile românilor sunt temeinice, întrucât unul din trei zboruri a suferit modificări de orar sau chiar anulări în ultimul an, călătorii afectați fiind nevoiți să aștepte și până la 60 de zile pentru rambursare din partea companiilor aeriene. Circa 60% dintre turiști chiar și-au anulat cel puțin o dată planurile de călătorie din motive ce au legătură cu pandemia, cum ar fi introducerea unor noi restricții care i-au împiedicat să călătorească, ori de îmbolnăviri în familie. Pe fondul unei cereri mai reduse pentru zboruri, dar și lipsei de personal sau permanentelor schimbări cu privire al regulile de călătorie, companiile aeriene s-au văzut nevoite să anuleze o parte dintre zborurile anunțate în sezonul de toamna-iarna, iar spre anumite destinații chiar să majoreze tarifele pentru a putea acoperi pierderile fără precedent suferite în perioada de lockdown. Astfel, aproximativ un sfert dintre românii care au participat la studiu au declarat că principalul motiv pentru care nu au mai venit în țară în ultima perioadă prețul biletelor de avion sau lipsa opțiunilor convenabile de zbor spre România.

O bună parte din turiștii moldoveni care își doreau să-și petreacă vacanța de iarnă în stațiunile montane din România s-au răzgândit și au optat, în schimb, pentru alte destinații. Asta după ce autoritățile de la București au impus persoanelor care vin din țări din afara UE să prezinte un test PCR negativ, indiferent dacă sunt vaccinate sau nu, transmite Publika.md.

În România avem rezervări, din fericire majoritatea sunt cu paşapoarte româneşti şi sunt vaccinaţi. Dar în rest vacanţa la munte majoritatea optează pentru Ucraina, pentru Bucovel. Probabil unii se vor reprofila spre alte destinaţii, deja urmează să vedem ce vor decide ei.“, a explicat Ion Jardan, administratorul unei agenţii de turism.

Mai mult, aceştia susţin că deja proprietarii mai multor staţiuni din România se plâng că, din cauza deciziilor autorităților, ei suferă pierderi importante în această perioadă.

Testul este nevoie de achitat, costă aproximativ 30 de euro de achitat, respectiv o familie de trei persoane plus 90 de euro. 90 de euro la un pachet pentru un cetăţean de rând din Republica Moldova este destul de consistent, mai ales că banii nu îi achită pentru cabană, pentru schi, el achită pentru un test.”, a spus Ion Curmei, directorul unei agenţii de turism.

Acest bărbat ne-a spus că şi-a planificat de mult timp o vacanţă la Braşov.

„Din punctul meu de vedere este stupid, pentru că sunt vaccinat cu două vaccine Pfizer, de aceea nu văd de ce ar fi necesar să introduci nemijlocit şi un test PCR 48 de ore înainte.”

Alţii spun că şi-au schimbat destinaţia de vacanță din cauza restricţiilor.

„Deocamdată nu suntem vaccinaţi şi este mai problematic acum şi am decis totuşi în Bukovel pentru că este şi mai aproape şi am mai fost şi ne-a plăcut mai tare. În România am mai fost de asta am ales Ucraina şi vrem să ne învăţăm a schia, pentru că niciodată încă nu am încercat.”

Cetățenii europeni care vin din țări din afara UE trebuie să prezinte la intrarea în România un test PCR negativ. Măsura este valabilă și pentru cei vaccinați. Persoanele nevaccinate intră în carantină pentru 10 zile. Autorităţile din România au adoptat aceste măsuri în contextul apariției tulpinii Omicron a noului coronavirus. Pasagerii nemulţumiţi de noile restricţii la intrarea în țară au avut un „comportament recalcitrant” faţă de personalul de control de la Aeroportul Henri Coandă, fapt ce a generat aglomerări vineri după-amiază, anunță Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) într-un comunicat. A fost nevoie de intervenția jandarmilor pentru ca lucrurile să se liniștească.

Traficul pe aeroportul Henri Coandă de derulează normal. S-au înregistrat aglomerări punctuale, în intervalul 14.00 – 15.30 al zilei de azi, generate, pe de o parte, de faptul că, în aceste ore de vârf au aterizat două curse suplimentare, iar, pe de altă parte, de către pasagerii nemulţumiţi de noile restricţii care au avut un comportament recalcitrant faţă de personalul autorităţilor cu atribuţii de control al documentelor de intrare în ţară”, se arată în comunicatul CNAB.

A fost nevoie de intervenția forțelor de ordine pentru calmarea situației.

„Situaţia a fost ţinută sub control cu ajutorul personalului CN Aeroporturi Bucureşti, jandarmilor şi ai Poliţiei de Frontieră. Este posibil ca astfel de aglomerări punctuale să apară în continuare, personalul CNAB urmând să acorde, în continuare, tot sprijinul reprezentanţilor autorităţilor cu atribuţii de control şi menţinere a ordinii publice”, mai precizează CNAB.

Pentru reducerea aglomeraţiei prin mărirea vitezei de procesare la controlul DSP, a fost dublat numărul de medici DSP de pe fluxul de intrare. De asemenea, pentru mai buna informare a pasagerilor şi pentru păstrarea ordinii publice, a fost suplimentat până la dublare şi numărul de angajaţi ai altor instituţii, inclusiv ai CNAB.

Este posibil ca, urmare a noilor restricţii de intrare în ţară coroborat cu o creştere a numărului de pasageri care intră în ţară, să se înregistreze aglomerări şi în perioada următoare”, se mai spune în comunicat.

CN Aeroporturi Bucureşti face apel la toţi pasagerii să se informeze din timp asupra condiţiilor de intrare în ţară şi să ia toate măsurile necesare pentru respectarea acestora.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *