Spread the love

Mai mulți parlamentari din toate partidele doresc modificarea legislației din domeniul actelor de identitate într-un stil inedit. Deputatul USR Mihai Botez, căruia i s-au alăturat deputați și senatori și de la PSD, PNL, UDMR, ALDE sau minorități, arată că la nivelul societății românești „se poate observa tendința cetățenilor de a-și pierde încrederea în politicieni, în particular și în instituții, în general. (…) Prezența la vot la ultimele alegeri parlamentare din România a fost de doar 39,49%, iar la alegerile parlamentare din 2012, prezența a fost de de doar 41,72%. Prezența la vot pentru alegerile locale din 2016 a fost de 48,44%. Indiciile pe care le putem deduce semnalează faptul că cetățenii se simt mai atașați de reprezentantul local, de obicei primarul, decât de cel la nivelul Parlamentului României. (…) Datele indică o încredere foarte scăzută în Parlament și Guvern. Considerăm că această lipsă de încredere și opiniile negative la adresa Parlamentului și a Guvernului au ca sursă lipsa de cunoaștere a atribuțiilor fiecărei instituții”, se arată în expunerea de motive.

Concret, deputatul USR consideră că, așa cum în Finlanda, la începutul vieții fiecare copil primește o cutie cu diverse obiecte care îi permit un start în viață egal cu cel al altor nou-născuți, se impune ca la împlinirea vârstei de 18 ani fiecare cetățean să primească un exemplar din Constituția României.

„Estimăm un cost de 215.000 lei pentru un an, apreciind un cost aproximativ de 1 leu pentru tipărirea unei Constituții și a unei broșuri. Constituția primită de fiecare cetățean odată cu eliberarea primei cărți de identitate din momentul împlinirii vârstei de 18 ani trebuie să reflecte solemnitatea momentului și în același timp să faciliteze înțelegerea textului Constituției”, se mai arată în expunerea de motive.

Proiectul de lege este susținut și de senatorul USR de Constanța, Nicoleta Ramona Dinu; deputatul UDMR de Constanța István-János Antal, dar și de deputatul PSD George Vișan.

„Este bine ca un tânăr care pleacă în viață să cunoască legile țării sale! Eu consider că un tânăr de 18 ani trebuie să cunoască mersul instituțional, atribuțiile instituțiilor din țara sa, să știe cu exactitate și mai ușor despre ce e vorba”, a spus deputatul George Vișan, pentru TOMIS NEWS.

Pe de altă parte, propunerea legislativă nu este susținută de premierul Viorica Dăncilă. La începutul lunii aprilie, Guvernul arăta că, printre altele, propunerea nu stabilește o sursă de finanțare și că nu se specifică cu exactitate care este instituția care va tipări Constituția și broșurile… De asemenea, propunerea legislativă a fost respinsă de Senat pe 23 mai, în prezent fiind trimisă la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor, unde termenul pentru depunerea amendamentelor expiră pe 11 iunie, iar raportul comisiei pentru administrație trebuie emis până pe 20 iunie.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *