Spread the love

Cifre alarmante răsar din Constanţa! Judeţul nostru se „făleşte” într-un top mai puţin onorabil, locul trei pe țară în privinţa datoriilor restante la bănci, poziție în care ne aflăm de mai mulți ani.

Potrivit unui bilanţ al BNR, care prezintă structura în profil teritorial a creditelor şi depozitelor cetăţenilor, valabil pentru luna februarie a.c., în Constanţa se înregistrează 4,747 miliarde lei împrumutaţi de populaţie. Numai 887 milioane lei au fost acordaţi pentru locuinţe, iar creditele restante se ridică la suma fulminantă de 449 milioane lei, în contextul în care clujenii datorează doar 226 milioane lei! Doar Cluj şi Bucureşti depăşesc Constanţa şi vorbim de 5,388 miliarde lei şi, respectiv, 40,682 miliarde lei, ambele însă cu un avânt economic la care judeţul nostru nu poate ajunge nici în cel mai optimiste scenarii. Constanţa este urmată de judeţul Braşov, ardelenii înregistrând credite în lei de 3,924 miliarde lei, din care peste 3,38 miliarde curente şi 542 milioane lei restante. Potrivit BNR, sunt considerate restante creditele care, în ultima zi lucrătoare a lunii pentru care se efectuează raportarea, înregistreză întârzieri la plată de cel puţin o zi, capitol unde Constanţa ocupă pentru prima dată locul patru, cu 449 milioane lei, fiind întrecut Bucureşti (peste 2,138 miliarde lei). Diferenţe notabile între Constanţa şi Cluj se regăsesc şi în privinţa depozitelor, unde populaţia judeţului Constanţa înregistrează 2,442 miliarde de lei, în timp ce clujenii ţin sub grija băncilor 3,480 miliarde de lei.

Ierarhia judeţelor nu se modifică de la o lună la alta, iar Bucureşti conduce detaşat în clasament în funcţie de volumul creditelor contractate de populaţie de la instituţiile de credit, fiind urmată la mare distanţă de celelalte judeţe, de cele mai multe ori Cluj şi Constanţa. La nivel naţional, valoarea restanţelor la creditele contractate de populaţie şi antreprenori a ajuns la finele lunii februarie a.c. la peste 9,139 miliarde de lei, volumul total al creditelor curente contractate de la bănci al tuturor judeţelor depăşind 111,416 miliarde de lei.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *