Reprezentantul Rusiei la ONU: „Îmi cer SCUZE în numele tuturor ruşilor aflaţi în incapacitate de a preveni invazia din Ucraina!”

Şeful delegaţiei Rusiei la o importantă reuniune a ONU asupra schimbărilor climatice a cerut duminică scuze pentru invazia forţelor armate ruse în Ucraina, calificând-o drept nejustificată, potrivit mai multor surse, care i-au ascultat declaraţia în cursul acestei videoconferinţe cu uşile închise, reunind 195 de ţări, relatează AFP. Această intervenţie-surpriză a lui Oleg Anisimov intervine ca urmare a unei declaraţii înflăcărate a omoloagei sale ucrainene, Svitlana Krakovska, despre situaţia în ţara sa.

Permiteţi-mi să cer scuzele noastre în numele tuturor ruşilor aflaţi în incapacitate de a preveni acest conflict”, a afirmat Anisimov în limba rusă în cursul sesiunii plenare la încheierea negocierilor, au declarat pentru AFP trei surse diferite care au ascultat traducerea oficială în limba engleză făcută de ONU cuvintelor sale.

Cei care văd ce se petrece nu reuşesc să găsească o justificare acestui atac împotriva Ucrainei”, a adăugat el, exprimându-şi „imensa admiraţie” pentru delegaţia ucraineană, potrivit aceloraşi surse. AFP nu a avut acces la discursul său în limba rusă.

La solicitarea AFP, Anisimov a precizat că aceste cuvinte ale sale nu trebuie interpretate ca o „declaraţie oficială a delegaţiei ruse”. Ele „exprimă opinia mea şi atitudinea mea personală”, a spus el.

Nu vom capitula în Ucraina şi sperăm că lumea nu va capitula în construirea unui viitor climatic durabil”, a declarat duminică în limba engleză, potrivit mai multor surse, Svitlana Krakovska, care a continuat să lucreze din ţara sa aflată în război. „Schimbarea climatică provocată de om şi războiul în Ucraina au aceleaşi rădăcini: combustibilii fosili şi dependenţa noastră de aceştia”, a adăugat ea.

Delegaţi şi observatori, care au participat la această reuniune finală înaintea publicării luni a unui raport oficial al experţilor ONU asupra climatului (Giec), au fost impresionaţi de acest schimb de replici, au indicat mai mulţi martori.

El ştie că îşi asumă un risc personal, este un mesaj foarte sincer”, a declarat pentru AFP un participant la conferinţă, referindu-se la reprezentantul rus.

Experţi ONU în domeniul schimbărilor climatice vor contura luni în noul lor raport o imagine, fără îndoială, catastrofală a impactului schimbărilor climatice asupra umanităţii, după două săptămâni de negocieri online cu uşile închise, eclipsate de criza ruso-ucraineană.

Svitlana Krakovska şi-a exprimat tristeţea să vadă că după ani de muncă meticuloasă a oamenilor de ştiinţă din toată lumea acest raport al Giec va trebui „să fie în media la concurenţă cu un război”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.