Repornirea afacerilor, cu fonduri europene. Boloș: „O parte din IMM-uri vor primi sprijin pentru ALTE activități de business”

Guvernul a anunțat în urmă cu câteva zile că lucrează la un plan de repornire a economiei, care trebuie să fie pus în aplicare imediat după încetarea stării de urgență. Cea mai mare parte a activității mediului privat din România este reprezentată de întreprinderile mici și mijlocii. Afectate de criză, acestea trebuie să fie sprijinite, fie prin fonduri guvernamentale, fie prin fonduri nerambursabile. Astfel, o componentă importantă pentru repornirea economiei provine din accesarea banilor europeni. Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a precizat vineri, în cadrul unei emisiuni televizate, că se discută patru modalități de acordare a acestui sprijin financiar. Totodată, potrivit lui Boloș, vor putea fi eligibile și IMM-urile care vor fi respinse la programul IMM Invest.

„Am avut mai multe negocieri cu reprezentanții Comisiei Europene pentru ca o sumă destul de însemnată pentru IMM-uri, respectiv 750 de milioane de euro, să fie disponibilizată și să fie acordată sub formă de sprijin, fie pentru relansarea activității economice, fie pentru ca să poată să investească în alte domenii dacă cele pe care le-au avut nu mai funcționează sau întâmpină dificultăți. Este un fond suplimentar față de cele 3,3 miliarde care au fost deja aprobate ca schemă de ajutor de stat. În momentul de față mai discutăm cu reprezentanții Comisiei și apoi cu guvernul privitor la instrumentele prin care banii vor ajunge la IMM-uri pentru ca să fie sprijinite în această perioadă de criză pentru restartarea activității economice. (…) Au fost discutate patru variante. Una dintre acestea era un grant care să fie acordat microîntreprinderilor care, probabil în calculele de bancabilitate, în programul IMM Invest nu se vor încadra datorită diverselor condiții pentru acordarea unui credit bancar. Această sumă fixă care urmează a fi acordat ar fi posibil să fie în funcție de cifra de afaceri, să pornim de la un minim de 10.000 de euro și apoi să creștem progresiv în funcție de cifra de afaceri. Este una din modalitățile pe care le-am prezentat premierului. Dar, în total au fost discutate patru modalități. Mai discutăm de așa-zisele vouchere de consum, care ar urma să fie o variantă de lucru în legătură cu IMM-urile și care ar putea fi o formă de alocare de grant tot pe seama fondurilor europene. Avem în discuție suportarea unei cote părți din costurile cu salariile pentru angajații care sunt reîncadrați în muncă și au fost până acum în șomajul tehnic. O ultimă variantă este cea care privește investițiile pentru cei care astăzi sunt în dificultăți cu afacerea pe care o au și vor să repornească o altă activitate de business așa cum o gândesc ei. Un fel de reinventare profesională pentru IMM-uri. (…) Urmează o decizie pe viitor în guvernul României. Este o sumă așteptată de IMM-uri și a căror activitate trebuie să o repornim. Urmează ca programul de relansare a activității economice să fie anunțat. Desigur că noi trebuie să avem în vedere constrângerile legate de orizontul de așteptare al IMM-urilor pentru că au această greutate și au așteptări din partea noastră pentru sprijinirea activității lor și trebuie să avem în vedere că aceste forme de sprijin le putem acorda până la sfârșitul anului. Deci, condiția pe care o avem este să avem contractele de finanțare încheiate până pe 31 decembrie 2020. Acestea sunt constrângerile. Programul de relansare economică este mai amplu. Am prezentat componenta pe fonduri europene, destul de așteptată, care are capacitatea de nerambursabilitate din partea IMM-urilor”, a spus Marcel Boloș.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.