Repatriații prefectului Niculescu sunt cazați și la… Techirghiol. „Frații și surorile noastre au starea de sănătate bună, dar vor fi testați în țară”

Obediența față de partid, prioritară pentru prefectul George Niculescu în detrimentul Constanței, îl costă în aceste momente. Au fost scântei mari în ședința de vineri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Sub coordonarea prefectului George Niculescu s-a aprobat repatrierea, la Constanța, începând de astăzi, a 1.500 de români din zona roșie a Italiei, în mai multe zboruri. Toate detaliile, AICI!

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a înaintat propunerea cu titlu de recomandare. În Comandamentul de vineri, mai mulți directori de deconcentrate sau șefi de structuri de forță s-au opus, însă prefectul George Niculescu, de regulă șters în Comandament și pentru care partidul este mult mai important decât Constanța, a insistat ca această recomandare să se aplice ad litteram. Prefectul Niculescu avea posibilitatea să refuze propunerea ministrului. Opoziția din ședință a fost inutilă, iar recomandarea lui Vela se va pune în aplicare.

Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, este membru al CJSU. După decizia de vineri, acesta a răbufnit public împotriva prefectului George Niculescu, pe care îl acuză de obediență politică, atitudine care pune în pericol județul Constanța. Toate detaliile, AICI!

Nu a fost singurul care a reacționat. Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Claudiu-Iorga Palaz, a apreciat cu dezamăgire decizia de vineri a CJSU, cu un mesaj subtil pentru Niculescu. Toate detaliile, AICI!

Referitor la decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență de a plasa în carantină în județul Constanța un număr de 1.500 de cetățeni români proveniți din zona roșie a Italiei, din care o parte vor fi repartizați în statiunea Mamaia, primarul Constanței, Decebal Făgădău, a precizat faptul că nu este membru al CJSU și nu a fost consultat în legătură cu această decizie. De asemenea, Făgădău a anunțat că nu este de acord cu această decizie și este convins că „se puteau găsi soluții mai bune atât pentru cei repatriați, cât și pentru constănțeni”.

Bâlbâielile lui Niculescu și… cârdășia liberală de la Techirghiol

Complet tăcut de mai multe zile, în special vineri, prefectul Niculescu s-a adunat sâmbătă dimineață, pentru o reacție obligatorie. Astfel, Niculescu a transmis un comunicat prin care a dat vina pe ministrul Marcel Vela pentru situație și pe care l-a îndreptat și spre… politicienii locali, apoi a croșetat fraze lacrimogene legate de „frații și surorile noastre”:

„Toți prefecții din țară lucrează pentru a limita răspândirea coronavirusului. Este o obligație față de români, este obligația funcției, a ordinelor primite în starea de urgență, este obligația noastră, a tuturor, de a fi solidari pentru că doar împreună putem să ieșim din această situație. Politicieni iresponsabili au început să se lamenteze că românii, frații noștri, prietenii noștri, rudele noastre, nu ar trebui să beneficieze de asistența statului român, pentru că pun binele lor mai presus de binele tuturor. Același comportament de a cumpăra tot orezul, de a cumpăra tot spirtul al unor partide politice demonstrează încă o dată iresponsabilitate, lașitate, mojicie și instigă la învrăjbirea românilor împotriva românilor. Cetățenii români care vor ateriza astăzi pe aeroportul Mihail Kogălniceanu, vor intra automat în carantină instituționalizată, în teste, pentru a depista persoanele care suferă de coronavirus. În această situație, tuturor persoanelor li se vor recolta probe. Aceste probe vor fi lucrate la București. Nu va fi afectată capacitatea de testare a Spitalului de Boli Infecțioase. Cei depistați pozitiv vor merge automat în facilitățile sanitare special pregătite pentru acest scenariu, ceilalți vor fi cazați timp de 14 zile așa cum prevede legea în izolare. Transportul fraților noștri  se va face în condiții de izolare, iar mașinile cu care vor fi transportați vor intra într-un amplu proces de dezinfecție”.

Totodată, potrivit Instituției Prefectului, starea generală de sănătate a cetățenilor români care vor fi repatriați „este una bună”. Este prima bâlbâială a prefectului Constanței. În primul rând, de unde știe Niculescu faptul că starea repatriaților este bună, dacă vor fi testați abia la Constanța? Apoi, este suficient ca unul dintre ei să fie pozitiv și să îi îmbolnăvească pe ceilalți cu care vine la pachet în avion. Potrivit ministrului Sănătății, Victor Costache, dacă numărul bolnavilor de coronavirus trece de 4.000, cazurile uşoare se vor trata acasă. Suntem încă departe de acest număr. Doar 4.000 de paturi sunt disponibile la nivel național și doar 220 la Constanța. Astfel că cei depistați pozitiv la Constanța, inclusiv cei repatriați, vor fi automat internați în Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, aspect pe care prefectul a uitat să îl precizeze. În ceea ce privește „facilitățile sanitare special pregătite pentru acest scenariu”, prefectul Niculescu a mințit pur și simplu, întrucât nu există astfel de facilități.

Pe parcursul zilei de vineri, jandarmii au fost desfășurați în mai multe locații de pe litoral, unde românii repatriați vor fi cazați și ne referim aici la hotelurile Dunărea (Eforie), Majestic (Jupiter) și, evident, Flora (Mamaia). Nu sunt singurele locații. Potrivit deciziei CJSU, semnată de prefectul Niculescu, este inclus și Sanatoriul Balnear Techirghiol, din orașul condus de liberalul Iulian Soceanu.

decizie cjsu

Activitatea Sanatoriului este suspendată din 18 martie, când a trimis acasă pacienții aflați la tratament și recuperare, mulți dintre ei nedeplasabili. Sanatoriul are o capacitate de 800 de locuri, iar managerul Roxana Almășan a finalizat operațiunea de evacuare și așteaptă să i se spună… cum va proceda cu angajații. Încă nu se știe dacă aceștia vor pleca acasă, vor fi dizlocați în alte unități medicale pentru a ajuta colegii din spitalele care au nevoie de forțe suplimentare sau vor reveni la muncă pentru repatriați. Unii dintre ei încă sunt la serviciu, iar jandarmii i-au înștiințat să se pregătească pentru internarea repatriaților. Primarul de la Techirghiol, Iulian Soceanu, nu a avut încă nici o reacție pe acest subiect. În orașul Techirghiol încă nu există nici un caz confirmat. Ultima comunicare publică a primarului a fost pe 18 martie, când a precizat faptul că „respectând împreună regulile impuse nu vom permite răspândirea acestui virus”.

Evident, pentru toți acești repatriați, trebuie asigurate pază, alimente, îmbrăcăminte și alte servicii, despre a căror finanțare prefectul Niculescu nu a oferit nici un fel de clarificare.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *