Reparație istorică pentru victimele torționarilor comuniști. Huțucă: „Niciodată nu este târziu pentru dreptate!”

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a anunţat marţi că săptămâna viitoare va depune la Parlament un proiect de lege potrivit căruia nu vor mai beneficia de pensie de serviciu foşti torţionari ai regimului comunist, directorii închisorilor comuniste şi cei care au primit sentinţe definitive de crime împotriva umanităţii.

Liberalii au un dinte mai vechi, istoric chiar, împotriva acestor torționari, care, în istoria recentă, au eliminat elita României, începând cu liderii interbelici ai liberalilor, dar și ai țărăniștilor sau legionarilor sau altor persoane care s-au opus instaurării comunismului în România, pușcăriile comuniste fiind mărturie în acest sens: Sighet, Aiud, Gherla, Pitești, Târgșor (de femei) sau lagărele de muncă din Dobrogea ș.a.m.d.

„Săptămâna viitoare, în sesiune extraordinară, vom depune un nou proiect de lege, prin care extindem restricţia cu privire la pensia de serviciu şi pentru cei care au fost torţionari ai regimului comunist, spre directorii închisorilor comuniste, spre cei care, practic, au fost cu sentinţe definitive de tortură, de crime împotriva umanităţii, pentru că nu mai vrem ca un fost comandant de puşcărie comunistă să meargă acasă cu 75.000 de lei şi să le râdă în nas celor pe care i-a torturat în închisorile comuniste”, a spus Roman la Palatul Parlamentului.

Inițiativa este, evident, susținută și de liberalii constănțeni, însă cu o precizare importantă: instituția care se ocupa cu depistarea acestor torționari, respectiv Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), este subfinanțată de mai mulți ani. Astfel, potrivit președintelui PNL Constanța, Bogdan Huțucă, acest institut trebuie să reintre pe o linie de finanțare care îi poate asigura continuarea muncii și, pe cale de consecință, impactarea și eficientizarea proiectului de lege propus de Florin Roman.

Am urmărit declarația colegului meu și am și stat de vorbă cu el. Se face referire la torționari, comandanți de închisori care au permis torturarea oamenilor. Este incredibil că la această oră nu există încă astfel de prevederi legislative și oameni care au săvârșit astfel de fapte beneficiază de venituri din partea statului român – substanțial, chiar! Este nepermis că nu există un inventar complet a oamenilor care au săvârșit astfel de fapte, care au chinuit, care au torturat, prin sadism, pentru plăcerea de a tortura… Este o reparație, una insuficientă, dar e una de reparație istorică. Acești oameni (torționarii – n.r.) ar trebui identificați, cu victimele în dreptul lor! Statul român trebuie să bage bani într-un astfel de institut (IICCMER – n.r.) și să identifice torționarii, numele lor trebuie știut și numele victimelor în dreptul lor! Victimele lor au murit într-o suferință cruntă, nu e niciodată târziu pentru a face dreptate!”, a spus Bogdan Huțucă, pentru TOMIS NEWS.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *