Spread the love

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a votat, miercuri, noul Avocat al Poporului, după ce mandatul lui Victor Ciorbea a expirat. Până la votul final din plen, comisiile juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au validat cei trei candidaţi propuşi pentru funcţia de Avocat al Poporului, constatând că aceştia au îndeplinit condiţiile pentru a candida. Propunerile care au fost avansate de grupurile parlamentare sunt Renate Weber din partea PSD – ALDE, Peter Eckstein-Kovacs, susţinut de opoziţie (PNL, USR şi UDMR) şi Cătălin Voinea Mic, din partea PMP.

Înainte de votul final, președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, a arătat că Renate Weber, susținută de majoritatea parlamentară, nu putea fi recomandată pentru această funcție.

„Orice om de bun simț consideră că Avocatul Poporului este al … poporului! Dar nu, greșim, ne-a explicat Dăncilă. „Avocatul Poporului e al celor de la ALDE”, ne-a spus premierul. Și așa, poporul nu va avea avocat nici de acum înainte. Va avea doar ALDE. O cheamă Renate Weber și poporul român tocmai ce NU a votat-o pentru Parlamentul European”, a spus Bogdan Huțucă.

Weber, peste Kovacs

Avocatul Poporului este numit în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului pentru un mandat de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii o singură dată. După votul secret, cu bile, de miercuri, rezultatele au fost următoarele: din totatul de 465 de deputați și senatori, au fost prezenți 361 și s-au exprimat 353 de voturi, din care 11 au fost anulate. Renate Weber a obținut 208 voturi pentru și 134 împotrivă, iar Peter Eckstein-Kovacs a obținut 109 voturi pentru și 233 împotrivă.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *