Relansarea economiei. Concluziile lui Iohannis după discuțiile cu mediul de afaceri: „Vorbim practic de un proiect de RECONSTRUCȚIE a României”

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, marți, la Palatul Cotroceni, cu câțiva oameni de afaceri, în care a discutat despre măsurile legislative ce trebuie luate pentru repornirea economiei. Iohannis a transmis Guvernului că oamenii de afaceri nu trebuie lăsați singuri și că este nevoie de măsuri care să îi ajute.

„Am discutat despre eforturile companiilor din România de a se adapta situației de criză pe care o traversăm, dar și despre cum vede mediul de afaceri reluarea activităților și relansarea economiei noastre. Antreprenorii au probleme reale provocate de epidemie și nu pot fi lăsați singuri. Au nevoie de implicarea și sprijinul autorităților. Tocmai de aceea, chiar înainte de decretarea stării de urgență am susținut crearea unui grup de lucru interinstituțional cu specific economic la nivelul guvernului, unde mediul de afaceri participă în mod activ și asta se vede în rezultatele acestui dialog, în măsurile luate de guvern până în prezent. În perioada următoare, eforturile noastre se vor concentra pe redeschiderea graduală a sectoarelor economice care s-au aflat sub incidența restricțiilor. Împreună cu partenerii de dialog social vom identifica măsurile necesare astfel încât reluarea activităților economice să se facă în condiții de siguranță pentru toți angajații”, a spus Iohannis.

Potrivit șefului statului, se va păstra și după 14 mai sprijinul pentru acordarea șomajului tehnic. De asemenea, Iohannis a mai punctat faptul că Guvernul a negociat cu Comisia Europeană ca toate fondurile europene nerambursabile disponibile la acest moment să poată fi redirecționate cu prioritate către programele de sprijin pentru companii și către proiectele mari de infrastructură de transport și de comunicații.

„Protejarea sănătății românilor rămâne obiectivul nostru principal, indiferent că vom avea măsuri de distanțare socială mai severe sau mai lejere. Din păcate, pericolul nu a trecut și nu există elemente care să ne arate că virusul va dispărea de la sine într-un orizont de timp apropiat. Din acest motiv, redeschiderea activității în sectorul restaurantelor, hotelurilor, turismului și a serviciilor se va realiza gradual cu respectarea unor măsuri clare de protecție sanitară. Pachetul măsurilor economice adoptate de România în perioada stării de urgență s-a concretizat pe menținerea locurilor de muncă și pe susținerea sectoarelor economice cele mai afectate. Vom păstra și după 14 mai sprijinul pentru acordarea șomajului tehnic, dar vom introduce și noi măsuri privind munca flexibilă, care să permită reluarea activității sectoarelor afectate direct sau indirect, obiectivul evident al păstrării locurilor de muncă. Vor continua să fie aplicate schemele de ajutor de stat, cum sunt cele destinate IMM-urilor, dar și pentru companiile mari. (…) Guvernul a negociat cu Comisia Europeană ca toate fondurile europene disponibile la acest moment să poată fi redirecționate cu prioritate către programele de sprijin pentru companii și pentru proiectele de infrastructură de transport și de comunicații. Este o măsură bună, care începe să producă rezultate. Obiectivul fundamental al planului de relansare economică la care lucrăm este creșterea masivă a investițiilor publice în toate tipurile de infrastructură. Vorbim practic de un proiect de reconstrucție a României. Produsele românești de calitate reprezintă o resursă pe care o vom promova mult mai bine și vom susține investiții semnificative în sectoare economice cum sunt agricultura și industria alimentară, securitatea energetică dar și sanitară. De asemenea, modernizarea și digitalizarea administrației, care au început de acum, vor continua la fel de puternic. Vreau să transmit un mesaj de încredere companiilor și investitorilor. România va ieși cu bine din această criză. Convingerea mea fermă este că parteneriatul dintre autorități și mediul privat bazat pe dialog constant și transparent este calea de relansare economică și dezvoltare durabilă. Acest lucru este cu atât mai important într-o perioadă de criză profundă. Am solicitat mediului de afaceri să fie un partener dedicat și constructiv în ceea ce privește implementarea măsurilor de relansare economică. Sunt încrezător că vom reuși să găsim cele mai bune soluții”, a mai spus Iohannis.

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, a fost la întâlnirea cu Klaus Iohannis. Acesta a dezvăluit ce s-a discutat în spatele ușilor închise, mai ales că multe companii așteaptă un semnal clar de la autorități, după criza epidemiei de coronavirus.

„Președintele a spus că, indiferent de ceea ce se va întâmpla la toamnă, nu va mai institui starea de urgență în țară. Asta înseamnă o gură de aer pentru economia românească, ceea ce înseamnă că totul va funcționa, chiar dacă va veni un al doilea val de epidemie”, a spus Mihai Daraban.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.