Reînființarea direcțiilor județene ale ANAF, aprobată de Parlament pe repede înainte. Senatorul Mihu: „Cel mai important lucru prin această lege este că Finanțele se întorc la contribuabil!” Deputatul Huțucă: „Este o decizie politică care dorește să satisfacă un interes zonal al UDMR“

La loc comanda! La cinci ani după ce fostul premier Victor Ponta a decis reorganizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), prin desființarea celor 42 de direcții județene ale finanțelor publice și înlocuirea acestora cu opt direcții regionale, actualii aleși s-au răzgândit și spun că regionalizarea lui Ponta nu mai e bună…

Senatorul PSD Constanța, Ștefan Mihu, a cerut revenirea la vechea formă de organizare, prin desființarea Direcțiilor regionale ale ANAF și reînființarea direcțiilor județene ale Fiscului. Astfel, proiectul de lege pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, prevede, printre altele, „înființarea direcțiilor finanțelor publice județene, respectiv a municipiului București, cu sediul în municipiile de județ, respectiv municipiul București, instituții publice cu personalitate juridică“.

„Cele opt direcții generale regionale ale finanțelor publice se desființează și devin prin divizare direcții ale finanțelor publice județene, respectiv a municipiului București. Atribuțiile direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice se preiau de către direcțiile finanțelor publice județene, respectiv a municipiului București, potrivit ariei teritoriale de competență. Direcțiile finanțelor publice județene, respectiv a municipiului București preiau ca structuri fără personalitate juridică administrațiile pentru contribuabilii mijlocii, precum și birourile vamale de interior de frontieră, potrivit ariei teritoriale de competență. Personalul direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice se preia și se reîncadrează la direcțiile finanțelor publice județene, respectiv a municipiului București, în limita numărului de posturi aprobat, în condițiile legii“, se arată în textul legii prin care sunt reînființate direcțiile județene ale ANAF.

Prin cele 10 amendamente aduse la propunerea legislativă, senatorul social-democrat constănțean Ștefan Mihu spune că reorganizarea activității ANAF va conduce la creșterea eficienței colectării taxelor și impozitelor.

„Cel mai important lucru prin această lege este că finanțele se întorc la contribuabil. Adică toate persoanele fizice și juridice pot să-și rezolve problemele pe plan local fără mai fie nevoite să ducă la regiune. Unii au comentat faptul că regionalizarea s-a făcut abia acum cinci ani. Numai că, dacă nu a fost făcută această regionalizare, nu puteam să mergem înainte cu această formă și să persistăm într-o greșeală. Trebuiau regionalizate doar finanțele privind marii contribuabili. Dar cei care deservesc veniturile populației și administrarea veniturilor statului, în general, trebuiau să stea lângă contribuabil. Fiecare județ știe cu ce se confruntă și spețe are. Nu are cum să știe județul Galați spețele Portului Constanța”, a afirmat senatorul Mihu, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Reorganizare ANAF: se revine la direcțiile județene ale Fiscului. Inițiatorul Mihu (PSD Constanța) se bucură de sprijinul lui Teodorovici

De partea cealaltă, propunerea este privită cu rezerve de opoziție. Deputatul de Constanța al PNL, Bogdan Huțucă, fost vicepreşedinte al ANAF, a afirmat pentru TOMIS NEWS că reorganizarea nu trebuie făcută pe repede înainte.

„Decizia este una pur politică. Are ca argumentație faptul că se dorește apropierea administrației mai mult de contribuabil, dar, în realitate, nu are în spate nici un fel de proiectare, nici un fel de soluție funcțională și pentru stat și pentru contribuabil. Este o decizie politică care dorește să satisfacă un interes zonal al UDMR, care este de mai mult de natură etnică decât de politică fiscal-bugetară“, a spus Huțucă pentru TOMIS NEWS.

În primă fază, proiectul de lege pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală a fost votat de Senat, în 11 noiembrie, în calitate de prim for sesizat. Proiectul a ajuns la Camera Deputaților, unde va fi dat votul final.

CITEȘTE ȘI:

Se schimbă… schimbarea: ANAF, din nou în reorganizare! Huțucă: „Regionalizarea lui Ponta, făcută pe repede înainte“

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *