Regulile de Paște și 1 mai: Circulația permisă până la ora 5 dimineața, magazine deschise până mai târziu. Reacția BOR: „O decizie predictibilă și logică”

Premierul Florin Cîțu anunță joi modificările pe care le va face Guvernul odată cu prelungirea stării de alertă. Acesta spune că va propune CNSU ca circulația în noaptea de Înviere să fie permisă până la ora 5 dimineața, iar magazinele să rămână deschise până la ora 20:00 înainte de Paște. De asemenea, stațiunile de pe litoral vor fi deschise, iar unitățile de cazare pot fi ocupate în procent de cel mult 70%, mai anunță premierul.

„Propuneri importante pe care le transmit astăzi CNSU:

– pentru cei care vor merge la slujba de Paște, circulația pe timpul nopții să fie permisă până la ora 5:00;

– magazinele să rămână deschise până la ora 20.00 vineri înainte de Paște;

– stațiunile de pe litoral să fie deschise, respectând toate regulile în vigoare, dar cu capacitate de maximum 70% (exact așa cum sunt acum stațiunile de la munte)”, scrie Florin Cîțu.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență urmează să se reunească joi, înaintea ședinței de Guvern în care va fi aprobată o nouă prelungire a stării de alertă.

Patriarhia Română transmite că anunțul premierului Florin Cîțu privind circulația permisă până la ora 5.00 în noaptea de Înviere, este logic, predictibil și se înscrie în „logica dialogului între culte și autorități”.

Anunțul de azi al premierului referitor la accesul liber la slujba de Înviere, care în ritualul ortodox (spre deosebire de cel catolic) se desfășoară între orele 00.00-04.00, se înscrie riguros în logica, în litera și în spiritul onest al dialogului purtat anul acesta între cultele religioase și autorități. S-a decis astfel, într-un mod predictibil, accesul nestingherit la slujba de Înviere a tuturor creștinilor, precum și a credincioșilor celorlalte culte din România la serviciile religioase prilejuite de sărbătorile acestora din perioada următoare. „, a transmis purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Potrivit acestuia, accesul credincioșilor la biserică în noaptea de Paști va fi posibil doar pe jos sau cu mijloc de transport personal, iar slujba se va desfășura afară, în curtea bisericii, cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară: „BOR se va organiza, ca și până acum, în mod exemplar pentru sărbătorile care urmează”.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.